• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Va fi 2016 anul rapiței? Emil Dumitru, Pro Agro: Sunt semne bune, cultura arată foarte bine în câmp

    Roxana Dobre -

    După un an 2015 în care seceta a distrus tot ce a întâlnit în cale, fermierii privesc cu speranță spre 2016. Încrederea le este întărită și de faptul că rapița însămânțată în această toamnă a răsărit și arată spectaculos, ceea ce o ajută să intre puternică în iarnă și să “înfrunte” eventualele înghețuri din primăvară.

    Printre cei care ne-au semnalat o cultură care dă speranțe pentru 2016 este Emil Dumitru, președintele Pro Agro și fermier în Călărași. “Avem semănate 29 de hectare cu rapiță și îmi pun speranțe foarte mari pentru anul 2016, de aceea pot afirma că nu există nicio diferență între plantele răsărite la noi și, de exemplu, o solă de rapiță semănată în Franța. Aici vorbesc de zona noastră de sud-est unde am avut noroc de precipații în ultima perioadă”, ne-a declarat fermierul.

    Citiți și:

    Preț rapiță 2016: Ce profit așteaptă fermierii care au mizat pe această cultură oleaginoasă

    Cum se anunță PREȚURILE LA RECOLTARE pentru rapiță, grâu și porumb? Prognoza șefului Diviziei Cereale de la Bursa Română de Mărfuri

    Care va fi cea mai profitabilă cultură agricolă în 2016? Bătălia se dă între porumb, floarea-soarelui și rapiță

    Rapița – un pariu câștigat la Giurgiu. Fermierul Biță Racman a obținut 5.600 kg/ha pe anumite sole. Producția medie, 5.000 kg/ha

    20150930_173215

    Fermierul Emil Dumitru a mizat și pe un soi românesc

    Pentru că, spune el, trebuie să dea un exemplu fermierilor pe care îi reprezintă, Emil Dumitru a introdus în gama de semințe folosite pentru rapiță și un soi românesc. Este vorba despre Perla, un soi tip “OO”, creat de ITC, total adaptat la condițiile din România.

    “Anul acesta am semănat și un soi românesc de rapiță. Am luat hotărârea în fermă, pentru că este normal ca președinte al Pro Agro să încurajez folosirea soiurilor românești, să semănăm și un soi de rapiță autohton să vedem cum se comportă în cultură pentru că este foarte important să știm că și soiurile noastre au o șansă pe piața agriculturii din România. Mai ales că sunt mult mai adaptate la condițiile climatice de la noi”, ne-a declarat fermierul.

    cultura de rapita

    Emil Dumitru spune că soiul românesc s-a prezentat foarte bine până acum, fiind ajutat și de precipitațiile din ultimele zile. “Se prezintă foarte bine, în patru frunze, iar umiditatea din ulimele zile le dă o șansă mare să se dezvolte astfel încât să ajungă la maturitate în perioada de iernare fără să avem piederi de plante. Avem 55 de plante pe metrul pătrat în momentul de față din ultimele evaluări”, ne-a mai spus Emil Dumitru.

    Rapița Perla

    Soi semitardiv de toamnă
    Beneficii
    – Soi românesc tip ”OO”, creat de ITC, total adaptat condițiilor din România
    – Excelent pentru biodiesel, ulei destinat consumului alimentar și hrana animalelor
    – Conținut ridicat de ulei, între 45,9% și 48,6%
    – Calități deosebite ale șrotului (poate fi folosit în rația zilnică a animalelor până la 30-35%)
    – Rezistent la ger, secetă, cădere și scuturare
    Câteva caracteristici
    – Talie medie
    – Pontențial de producție 4-5 tone/ha
    – Conținut de acid oleic de 61%
    Se recomandă cultivarea doar în zonele favorabile rapiței

    Pe lângă soiul românesc, în cultura de la Călărași mai este însămânțat și un hibrid de la Piooner PT234 cu o toleranță foarte bună la boli și rezistență la iernare. Însămânțarea a fost făcută pentru hibridul de la Pioneer pe 25 august iar pentru soiul românesc pe data de 3 septembrie.

    Seceta a întârziat însămânțarea rapiței

    Emil Dumitru spune că a însămânțat soiul românesc pe 3 septembrie din cauză că solul a avut nevoie de îngrijiri pentru că a traversat o perioadă în care nu au fost suficiente precipitații.

    “Dar imediat după ce am semănat am avut norocul să plouă și să avem o răsărire frumoasă la rapiță. Față de anul trecut, când am semănat tot pe 3 septembrie, dar în niște condiți foarte grele în care neavând umiditate în sol, plantele au răsărit foarte târziu, anul acesta este un an în care eu îmi pun speranțe în cultura de rapiță care are o pondere importantă la mine în fermă. Ploaia nu poate deveni un pericol pentru că ajută planta să se dezvolte din plin iar dacă progesul ar ajunge la extreme, adică planta s-a dezvolta în exces, o să intervenim cu un stabilizator de creștere care să îi stopeze puțin evoluția. Dacă se dezvoltă coletul foarte mult, riscă să îi dea tija și atunci sigur că avem pierderi de plante, însă în momentul de față nu se pune problema”, ne-a mai declarat președintele Pro Agro.

    rapita inflorita

    Va fi anul 2016 anul rapiței?

    Emil Dumitru spune că zona de sud-est este deseori ocolită de intemperii, așa cum a fost înghețul de primăvară, fenomen care a cauzat multe pierderi în fermele din alte regiuni.

    “Avem ierni din ce în ce mai blânde și nu am întâlnit temperaturi mai mari de -20 de grade. De obicei când sunt atinse aceste temperaturi avem șansă să existe și zăpadă care acoperă rapița și nu sunt pierderi deloc de plante”, ne-a mai explicat liderul fermierilor înscriși în Pro Agro.

    Față de anul 2015, când nu a fost o recoltă foarte bună de rapiță tocmai din cauza lipsei de precipații, Emil Dumitru speră ca în 2016 să fie un an foarte bun.

    “De obicei rapița ca și cultură dacă intră foarte dezvoltată în iarnă are o șansă mare ca în primăvară să plece cum trebuie în vegetație și să se dezvolte. Astfel, dacă în anul agricol 2015 an recoltat undeva la 1.700-1.800 de kilograme cu mari eforturi, pentru anul 2016 cred că sunt create premisele să avem o producție bună. Dar evident, este devreme să vorbim și putem evalua producția doar când este recoltată”, ne-a mai spus fermierul, care admite că, la cum se prezintă acum cultura nou însămânțată, anul viitor ar putea fi numit metaforic “anul rapiței”.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA