Fermierii, convocați marți la Ministerul Agriculturii. Ce este de făcut după respingerea legii irigațiilor
Roxana Dobre -Reacțiile fermierilor nu întârzie să apară după ce speranțele de a mai putea reabilita sistemul național de irigații s-au risipit la votul final dat de deputații de la care se aștepta un sprijin pentru agricultură. Preşedintele Camerelor Agricole din România, Cornel Stroescu, ne-a declarat că ambițiile politice nu trebuie să se răsfrângă asupra fermierilor. “Am avut și așa un an foarte greu în care seceta a băgat zeci de ferme în faliment. În loc să fim susținuți, să ne revenim, suntem loviți tocmai de cei care ar trebui să ne ajute”, ne-a declarat fermierul din Mehedinți.
Marți fermierii sunt chemați la Ministerul Agriculturii
Cornel Stroescu spune că fermierii au fost convocați marți la Ministerul Agriculturii pentru consultări privind modul în care se va acționa în perioada următoare. “Marți mergem la minister să vedem ce facem mai departe. Am avut destule probleme din cauza lipsei apei iar acum suntem la mila Celui de Sus. Este inadmisibil ce s-a întâmplat. Înțelegem că există lupte politice dar acestea nu trebuie să se dea împotriva fermierilor. Au trecut demult vremurile în care partidul dicta ce trebuie să facă politicienii”, ne-a mai spus fermierul.
Și ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a făcut trimitere la lupta care se dă între partide dar spune că proiectul nu se va opri odată cu respingerea legii.
„Analizăm acum, împreună cu juriştii, modalitatea de a adopta prevederile acestei legi sub forma unei ordonanţe de urgenţă sau a unui alt proiect de lege. Important este ca în bugetul pe 2016 să reuşim să prindem primele 145 de milioane de euro alocate refacerii sistemului de irigaţii principal, astfel încât să dăm o garanţie fermierilor din acest punct de vedere”, a declarat recent ministrul.
De ce a fost respins proiectul?
Singura justificare privind respingerea proiectului îi aparține vice-liderului grupului parlamentar PNL, Tinel Gheorghe, care a afirmat că programul pe cinci ani, de investiții de un miliard de euro în sistemul de irigații, prevăzut în proiect, trebuia însoțit de un proiect de reabilitare, de o viziune a actualei puteri privind implementarea acestui proiect.
„Infrastructura secundară din domeniul privat al statului, care se predă unor institute de cercetări în agricultură se referă cumva și la Institutul Băneasa? Preiau ele în proprietate această infrastructură, să beneficieze ulterior de bani bugetari și europeni? Pentru că infrastructura privată a statului a avut un singur proprietar: după 1990, Administrația de Îmbunătățiri Funciare și Agenția de Îmbunătățiri Funciare. Lucrurile acestea nu ni s-au explicat și ne-am abținut, nu am votat împotrivă. Datoria dumneavoastră era să vă treceți legea dacă o considerați atât de importantă astăzi”, a mai precizat Tinel Gheorghe, potrivit www.hotnews.ro.