• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Supărarea unui fermier cu 1.000 de hectare care vrea să înființeze o cooperativă la Arad: ”De ce se bagă UE peste noi?”

    agrointeligenta.ro -

    Ideea unei cooperative pare să îi atragă tot mai mult pe fermierii care au înțeles că numai printr-o formă de asociere pot să își salveze afacerea sau să aibă acces la o piață sigură de desfacere. În plus, Guvernul este pregătit să stimuleze înființarea cooperativelor, astfel că producătorii agricoli care vor intra în aceste forme vor avea o serie de avantaje, mai ales de ordin fiscal.

    Unul dintre fermierii care a înțeles rolul major pe care îl pot avea cooperativele este Ioan Petică din Şiria, judeţul Arad. Fermierul deţine 1.000 ha pe care cultivă cereale – grâu, porumb, orz, ovăz, rapiţă, floarea-soarelui şi soia. Marele obiectiv al arădeanului este înfiinţarea unei cooperative formată numai din persoane juridice, nu din persoane fizice.

    Vrea să construiască o moară, unde va produce toate tipurile de făină

    Fermierul din Arad spune că, pentru început, are nevoie de cinci persoane juridice, dar să fie de mare încredere.

    “Unde este problema? Managerul specialist pe care trebuie să îl angajez să se ocupe de cooperativă, după actuala metodologie europeană, nu are voie să fie rudă mai apropiată de gradul 4 cu mine. Ceea ce nu mi se pare normal, fiindcă eu bag banii, eu sunt acţionarul principal şi să las soarta cooperativei pe mâinile unui străin nu îmi convine. De ce au introdus această condiţie, care nu mi se pare normală? De ce se condiţionează şi UE se bagă peste noi? Nu este firesc ca noi, fermierii, să avem în mâini destinele cooperativei, de ce să o lăsăm în mâinile unui străin?”, se întreabă nedumerit Petică.

    Domeniul de activitate al cooperativei va fi pe procesarea a ceea ce fermierii produc. Astfel, va fi construită o moară, unde se vor produce toate tipurile de făină, şi un siloz pentru obţinerea de furaje pentru animale. De asemenea, fiindcă soia este o cultură extrem de valoroasă, vor fi produse furaje concentrate pe bază de soia şi vor fi vândute prin cooperativă.

    A plecat de la câteva zeci de hectare iar acum lucrează 1000 de ha

    Dacă la început a avut câteva zeci de hectare, de-a lungul timpului, fermierul din Arad a tot cumpărat pământ, l-a comasat şi a obţinut suprafeţe tot mai mari pentru a-l lucra mai uşor. Astfel, a ajuns ca în 2015 să practice o agricultură performantă, utilizând tehnologie de ultimă oră şi maşini agricole de la cele mai celebre companii.

    „Acum 20 de ani nu se ştia ce înseamnă concurenţa, economia de piaţă sau tainele agriculturii, dar fermierii au învăţat din mers şi au ajuns să facă performanţă. De exemplu, anul 2015 a fost unul de succes la grâu. Am obţinut mai mult de 5.000 de kg la ha pe cele două societăţi”, spune Petică.

    A fi fermier în zilele acestea în România este dificil şi presupune o activitate foarte complexă”

    Petică deţine cinci tractoare performante de 150 – 245 CP unele de la John Deere, plus două combine – una de la Case IH şi una de la John Deere. În plus are toate utilajele necesare în fermă pentru pregătirea terenului şi pentru lucrările din toamnă, scarificatoare, pluguri şi discuri.

    „Eu colaborez cu mai multe companii, fiindcă nu există una care să producă toată gama de maşini şi utilaje de care să am eu nevoie la fermă. A fi fermier în zilele acestea în România este dificil şi presupune o activitate foarte complexă. În agricultură, nu poţi să ai o vacanţă nici de două săptămâni. Una de două trei zile, da. Te întorci, iar după o două-trei luni mai faci o vacanţă de două-trei zile. Cine îşi ia o vacanţă de două săptămâni când face agricultură, acela nu face agricultură adevărată”, susţine fermierul.

    Cel mai dificil în acest moment în agricultură, în opinia lui Petică, este îndeplinirea condiţiilor impuse de noua Politică Agricolă Comună. Fermierii sperau să le aducă avantaje, să vină în sprijinul lor, să vină cu soluţii mai eficiente şi simple pentru absorbţia de fonduri, dar nu s-a întâmplat aşa. „Ni s-au impus condiţii care sunt foarte greu de îndeplinit”, este de părere fermierul arădean.

    Sursa: Ziuadevest.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor