• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Păstura, cel mai falsificat produs al stupului? De ce este atât de valoroasă și ce efecte are asupra organismului uman

    Roxana Dobre -

    Păstura (pâinea albinelor) este un produs natural cu o valoare terapeutică şi antibiotică de trei ori mai mare decât cea a polenului. Conţinutul său bogat în seleniu ajută la detoxifierea organismului şi stimulează imunitatea. Pe cât este de benefică asupra sănătății, păstura este în aceeași măsură și foarte rară.  Potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, aceasta nu se obține din stup la fel de ușor ca majoritatea produselor apicole, iar ce este vândut pe piață este folosit în mod abuziv ca fiind păstură.

    “Este o minciună. Păstura nu o extrage niciun apicultor din stup. Este hrana proteică a albinei care se lasă pentru dezvoltarea puietului în primăvară. Nici vorbă de cantități industriale și de comercializare”, ne-a declarat Fetea.

    “Păstura” din comerț este în general miere cu polen

    Șeful ACA spune că doar “accidental” apicultorul poate să scoată pentru familie niște păstură dar nici vorbă de comerț pentru că nu este așa cantitate mare. „De regulă la periferia fagului albina depune pe fundul celulei polen peste care pune miere pe care o căpăcește și primăvara folosește această hrană proteică pentru dezvoltarea puietului. Este o minciună ceea ce circulă astăzi la noi. Vedeți păstură la borcan sau pastă, granule. Este miere pur și simplu cu polen, nu este altceva. Pe piață se comercializă miere cu polen dar i se spune abuziv păstură. Aceasta nu se extrage din stup pentru că lași albina fără hrană proteică și după aceea apare puietul nedezvoltat și rămâi fără albine”, ne-a mai spus apicultorul.

    Acesta afirmă că în plus, cantitatea pe care un apicultor o poate “recolta” este extrem de mică. “Nu este cantitate mare, sunt ani în care depune dacă găsește polen dar sunt ani și fără polen cum a fost anul trecut sau seceta de acum, în care efectiv nu este păstură. Trebuie să intervină apicultorul primăvara la furajare să îi dea și ei hrană proteică”, ne-a mai spus Ioan Fetea. Păstura se vinde, conform unor site-uri de profil, cu 20 de lei, cantitatea de 50 de grame.

    Beneficiile asupra sănătății umane sunt remarcabile

    Terapia cu păstură este benefică în zeci de afecţiuni, în special în cele digestive şi hepatice, fiind celebră pentru capacitatea ei uimitoare de a regenera ficatul. Este recomandată în toate bolile în care este bun şi polenul, diferenţa fiind că efectele se obţin în timp mai scurt.  Ca metode de administrare internă, păstura poate fi înghiţită pur şi simplu sau amestecată cu iaurt, cereale, pîine. Poate fi ţinută sub limbă cît de mult se poate, înainte de a fi înghiţită. Păstura este un leac eficient în anemii, stres, reumatism, reglarea tranzitului intestinal, afecţiunile de colon, mai ales cele însoţite de constipaţii (enterocolite, colite de fermentaţie sau putrefacţie), chisturi ovariene, noduli mamari. Este extraordinară în alimentaţia copiilor, a celor care urmează o dietă de slăbit, a celor slăbiţi şi lipsiţi de energie, pentru întărirea muşchiului cardiac, stimularea secreţiilor biliare, distrofie musculară şi pentru o mai bună activitate cerebrală. Cura poate dura trei luni.

    Păstura are efect antiviral similar interferonului natural, stimulând imunitatea. Administrată în afecţiunile hepatice, acţiunea păsturii este cu adevărat remarcabilă, mai ales în hepatite acute şi cronice, ciroze uscate sau umede. În urma administrării de păstură, s-a observat că bolnavii se refac în timp extrem de scurt, între o lună şi trei luni la hepatita A şi B. În cazul hepatitei C, refacerea integrală a ţesutului ficatului ajunge în cele mai grave cazuri la un an.

    Foto: Pastura.wordpress.com

     


    Te-ar mai putea interesa

    ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Mesaje de Anul Nou 2025. Cele mai frumoase urări, felicitări și mesaje de Revelion

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Plăți la zi și termene pentru fermieri în luna ianuarie Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp