Fermierii și timpul probabil. ANM va elabora prognoze speciale pentru ca agricultorii să-și poată planifica lucrările în câmp
Gabriela Gimbășanu -După un an secetos care a adus și o nemulțumire a fermierilor legată de accesul lor la informațiile legate de prognozele meteo, astăzi s-au pus bazele primului protocol prin care agricultorii să primească prognoze meteo direct de la Administrația Națională de Meteorologie. Discuțiile au avut loc la sediul Ministerului Agriculturii, după cum ne-a precizat ministrul Daniel Constantin.
”Am început astăzi câteva discuții cu Institutul Național de Meteorologie – INMH, pentru că eu cred că fermierii trebuie ca, dincolo de problemele punctuale, cum am avut în acest an seceta, să cunoască transformările prin care trecem în momentul de față, pentru a cunoaște mai bine toate aceste fenomene. Ar cam trebui să schimbăm puțin lucrurile și în agricultură, nu ne mai întoarcem la vremurile de acum câțiva zeci de ani și cred că și fermierii trebuie să știe care este perioada optimă pentru însămânțări. S-au schimbat lucrurile, nu mai putem însămânța mai devreme pentru că nu avem suficientă apă în sol. Ne aflăm azi doar la începutul discuțiilor și cred că lucrurile vor evolua în sensul pozitiv”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
ANM va emite prognoze meteo pentru agricultori.
După numeroase intervenții inițiate de LAPAR, se pare că cei de ANM au venit în întâmpinarea fermierilor cu o soluție concretă.
”Protocol prevede ca săptămânal, lunar, ANM să emită pentru agricultori prognozele reale pentru ca, la rândul lor, fermierii să știe ce se întâmplă și să-și planifice afacerea în funcție de condițiile meteo pe care le au. Nu ni s-a spus încă dacă este vorba despre vreo prognoză care să se facă contra-cost, dar dacă un institut Național, mă face să cred că funcționează pentru popor”, ne-a mărturisit Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.
Datele furnizate de INMH sunt esențiale pentru fermieri
Lipsa infomațiilor concrete cu privire la nivelul de precipitații din perioada primăvară-vară i-a facut pe fermierii să piardă mare parte din producție, întrucât, neștiind că va fi secetă foarte mulți dintre ei nu au folosit nici măcar hibrizi timpuri.
”Dacă noi știm, nu cu precizie de 100%, care sunt condițiile meteo în perioada imediat următoare, am fi putut lua niște măsuri pentru combaterea secetei. Dacă știu că anul care urmează este unul secetos, voi folosi hibrizi timpurii, introduc în cultură plante cu o perioadă mai scurtă de vegetație, pentru că puțina rezervă de apă care se găsește în sol din timpul iernii, să-mi ducă recolta la bun sfârșit. La asta se pot adăuga lucrările solului, scarificarea care creează posibilitatea înmagazinării apei în sol. Dacă știm din timp cu arată prognoza meteo știm și noi ce să facem ca să mai reducem din pierderi”, a declarat Luarențiu Baciu, liderul LAPAR.