Culturi profitabileFermieri de succes

Au loc micii producători în hipermarket? Nicoleta Florea are doar 2000 de metri pătraţi şi răspunde “da!”

Un producător din judeţul Braşov şi-a făcut loc pe rafturile hipermarketurilor cu dulceaţă ecologică de trandafiri. Cel mai greu a fost să se facă cunoscut, după care a venit şi cererea, inclusiv din afară.

În urmă cu patru ani, Nicoleta şi Dan Florea locuiau la Victoria, un orăşel din judeţul Braşov. Ea era educatoare, iar el muncea la o firmă străină. Celor doi nici prin cap nu le trecea că în câţiva ani aveau să se numere printre cei mai mari producători de dulceaţă ecologică de trandafiri din România sau că vor reprezenta ţara la Săptămâna Verde de la Berlin, cel mai important târg internaţional în domeniul alimentar, al agriculturii şi horticulturii din lume. Se gândiseră însă la ideea de a reveni la ţară.

Iniţial, soţii Florea au vrut să acceseze fonduri europene – au şi încercat de două ori – pentru o plantaţie de trandafiri, dar fără prea mare succes. Motivul: cineva a uitat pur şi simplu să treacă trandafirii pe lista culturilor finanţate în Ghidul Solicitantului din PNDR. Până la urmă, cei doi au decis să pornească la drum cu propriile forţe.

În toamna lui 2008, au făcut prima încercare, au luat câţiva butaşi, atât soiuri bulgăreşti – vecinii de peste Dunăre sunt cei mai mari cultivatori din Europa -, cât şi româneşti. Vroiau să vadă care se comportă cel mai bine la solul din Ucea de Sus (judeţul Braşov), unde s-au stabilit între timp. Un an mai târziu, soţii Florea cumpărau 1.200 de butaşi de trandafiri (două soiuri de trandafiri roz) de la un producător din Buzău şi se apucau de treabă.

Plantaţia au făcut-o la marginea satului, unde au găsit o grădină părăsită, nemuncită de ani buni, pe care au amenajat-o pentru o livadă de meri şi zmeură. Au oprit însă circa 2.000 mp pentru trandafiri.
Mai târziu, i-a ajutat faptul că pământul era nemuncit de foarte mulţi ani, deoarece au putut începe procedurile pentru obţinerea certificării ecologice. Mai greu a fost însă cu lipsa de informaţie din piaţă. Au avut noroc cu cel de la care a cumpărat butaşii, el i-a învăţat cum să-i îngrijească, pentru că altfel nu s-ar fi descurcat.

“În trandafiri, am investit circa 10.000 de lei, o investiţie nu prea mare, pe care anul viitor am recuperat-o”, povesteşte Nicoleta Florea.

Cum au ajuns la dulceaţă

Iniţial, cei doi se gândeau să vândă petalele, însă lucrul s-a dovedit a fi foarte greu pentru că nu venea nimeni să le cumpere la două-trei zile. Iar trandafirii au tot înflorit în toată perioada iulie- septembrie. Singura variantă era să le găsească o întrebuinţare cumva singuri, să nu mai stea după alţii. Aşa se face că soţii Florea s-au apucat să producă dulceaţă, ceai, sirop şi oţet de trandafiri.

Pentru dulceaţă, au încercat mai multe reţete, până au găsit “formula” ideală. De pe cei 2.000 mp plantaţi cu trandafiri se obţin circa 10.000 borcane de 200 grame cu dulceaţă pe care o vând cu 10 lei borcanul, circa 5.000 de sticle la 250 de grame de sirop (vând cu 12 lei bucata) şi 3.000 de sticle de 200 ml de oţet la 8 lei fiecare. Au şi o marcă proprie, Aspazia, al doilea prenume al doamnei Florea, dar şi un concept propriu de produs.

În timp, şi-au pus la punct nu doar tehnologia de “procesare”, cum spune Nicoleta, cea care se ocupă de această muncă, ci şi reţeaua de distribuţie. Circa 60% din producţie este vândută în reţeaua Auchan (mai există cerere şi din partea unei alte reţele internaţionale de magazine), iar restul direct la târgurile de produse tradiţionale de prin ţară. Chiar dacă stă “şi cinci minute să vândă un borcan la târguri”, Nicoleta nu se plânge.

După ce au participat, în acest an, la Săptămâna Verde de la Berlin, au început să vină solicitări şi de peste graniţă. Acesta este şi motivul pentru care cei doi se şi gândesc să mărească suprafaţa de trandafiri, poate chiar să o dubleze, anul viitor. Chiar dacă nu e uşor, se merită la o suprafaţă mai mare, recunoaşte Nicoleta Florea.

“Cel mai greu a fost să ne promovăm pe piaţă, mai ales în primul an. După ce am devenit cunoscuţi, am ajuns să ne caute supermarketurile şi străinii. Nici n-avem producţie să satisfacem cererea”, spune fosta educatoare.

Dacă soţii Florea n-au reuşit să obţină fonduri europene pentru trandafiri, ceva mai mult noroc au avut pe partea de agricultură. Le-a fost aprobat un proiect în valoare de 22.000 de euro (a intrat deja o tranşă), aşa că acum lucrează pe mai multă fronturi: de-o parte ferma de animale, de cealaltă livada cu meri şi trandafiri.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


15 comentarii

 1. buna,
  e de admirat fam.Florea pentru ceea ce face, am inceput si eu acu 2 ani cu o mica plantatie de trandafiri de dulceata Rosa Damascena. E foarte frumos sa lucrezi cu ei, aroma, miros, etc. si se pot face f.multe din acesti trandafiri, eu am facut inclusiv lichior din petale de trandafiri, e un deliciu:)

 2. Dulceata ecologica de trandafiri!? Toate bune in initiativa micilor producatori pina la plantatia de trandafiri.Ramine problema zaharului care nu ne convinge daca e eco sau nu!Oricum le dorim putere de a merge cu convingerea ca si produsele romanesti merita un loc pe rafturile magazinelor atit in Romania cit si in afara

 3. Este o idee foarte buna si de apreciat.Dar o solutie mai generalizata pe care ”distinsii” nostri candidati la putere nu s-a putut vedea in aceasta campanie electorala.sper sa nu plictisesc pe nimeni cu citeva propuneri adresate pe aceasta cale: In Romania se produc in jur de 10 000 to de peste dar se importa peste 80 000 to;depozitele frigorifice din tara gem de peste congelat care ajunge pe mesele oamenilor la preturi de 12-35 lei/kg;in felul acesta dam de lucru la spanioli,thailandezi,norvegieni,turci ect numai la romani nu;PROPUN:RENATURAREA INTREGII LUNCI A DUNARII !Rezultat:scaderea drastica a importului de peste care poate devenii o nisa de export pentru speciile autohtone;creearea a cca 100 000 !!! de locuri de munca (nu este o gluma)dezvolterea durabila a zonei care in acest moment se prezinta jalnic cu sate depopulate si populatie imbatranita,beneficii imense pentru mediu,clima,flora si fauna,venituri foarte importante la bugetul national si la bugetele locale,revenirea la traditiile ancestrale ale populatiei zonei,dezvoltarea industriei de prelucrare a pestelui(au disparut in totalitate conservele romanesti de peste autohton de pe rafturile magazinelor)si multe altele care se pot realiza cu costuri infime pe termen scurt si lung.Dar se gandesc candidatii nostrii la noi?De unde!

  1. Ce frumos ganditi, renaturare, dar unde? si de ce? Nastase pe vremea cand era prim ministru a distrus toata Delta si lunca Dunarii. Acum de ce le-ar mai reface cineva, renaturarea inseamna investitie iar guvernantii vin doar sa ia bani, nu sa dea.

 4. Pai unde gasim de cumparat dulceata de trandafiri a Nicoletei Florea, cum o recunoastem, are vren denumire comerciala? Dati-ne detalii, acuma ca i-ati facut reclama spuneti-ne si unde gasim de cumparat.

 5. La un calcul simplu ,avand in vedere cantitatile de produse finite precizate in articol, rezulta venituri posibile de 184000 lei/2000 mp.Mi se pare mie sau randamentul la hectar,luind in considerare cheltuieli de intretinere, procesare,transport, etc.destul de mici, este f.f.mare.?
  AS vrea , daca se poate, un raspuns de la producatori sau macar de la autorul articolului.SAu macar o adresa valida de mail pt. corespondenta.

 6. Intr-o suprafata de 10mx10m incap o gramada de produse. Pe “doar” 2000 de metri pătraţi intra o gama foarte mare de sortimente. Felicitari pentru reusita, lupta cu sistemul potrivnic si gasirea de alternative.

 7. pai la fonduri europene au acces numai hotii din guvern si prietenii lor. De-aia au sistat europenii platile, ca s-au prins ce minarii fac romanii. Lacomii nu inteleg ca, printre ciubucurile lor, pot acorda imprumuturi si celor care chiar vor sa faca treaba. Da’ nu, mai bine ramin fondurile neaccesate daca nu iese ciubucul. Romani de kkt! Felicitari familiei Florea si altor curajosi care se incumeta sa porneasca afaceri.

Scrie un comentariu