• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoza agrometeo 12-16 octombrie: După ninsorile din Moldova, vremea se menține deosebit de rece

    agrointeligenta.ro -

    Ziua de ieri a adus prima ninsoare în mai multe localități din zona Moldovei, iar meteorologii anunță că până pe 16 octombrie, vremea se va menține mai rece decât normalul acestei perioade. Se prognozează precipitații sub formă de ploi locale în toate zonele de cultură ale țării, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în jumătatea de nord a Moldovei și Transilvania, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -1…16°C, abaterile termice negative fiind de 1…7°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

    Temperatura maximă a aerului va oscila între 2…18°C, în majoritatea zonelor de cultură.

    Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -4…13°C la nivelul întregii țări, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde local vor fi condiţii de producere a brumei.

    Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 5…17°C în zonele de câmpie, limite favorabile desfășurării proceselor de creștere și dezvoltare ale culturilor de toamnă semănate până în prezent.

    Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș şi Transilvania, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, izolat în vestul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, nord-estul şi local în estul Munteniei.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Ca urmare, procesele de germinare, răsărire și înfrunzire la culturile de toamnă (rapiță, orz și grâu), precum și cele de maturare la speciile pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal. Totodată, spre sfârșitul perioadei, scăderea semnificativă a temperaturilor din aer şi sol va determina o încetinire a ritmurilor de vegetație, în special în zonele depresionare.

    Orzul și grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de germinare-răsărire (10-100%) și apariția primelor frunze (10-50%).

    La rapiță se vor continua germinarea-răsărirea (10-100%) și formarea primelor frunze (4-8 frunze) cu o stare de vegetație a culturilor în general medie și bună.

    Porumbul ajuns la maturitate tehnologică (100%) se va recolta de pe ultimele suprafețe, la nivelul întregii țări.

    Sfecla de zahăr va înregistra uscarea aparatului foliar și maturitatea tehnologică (10-100%), iar la cartof se vor definitiva lucrările de recoltare.

    În plantațiile pomicole și viticole se vor semnala fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea și căderea frunzelor, continuându-se recoltarea fructelor.

    În zilele cu precipitații, lucrările agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare) vor fi întrerupte temporar.

    Recomandări de specialitate

    · Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon;
    · Eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale;
    · Urgentarea pregătirii patului germinativ şi semănatul culturilor de toamnă în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
    · Efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.

    Foto: Facebook.com/Ovidiu Stefeliga


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!