• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creșterea vacilor Hereford – rasa de taurine despre care se spune că are cea mai gustoasă carne

    Roxana Dobre -

    Rasa de taurine Hereford este apreciată ca având cea mai gustoasă carne din câte există – premiată de-a lungul anilor la toate concursurile de profil. Totuși, bovinele și-au câștigat reputația de cele mai bune vaci de carne și datorită rezistenței, docilității, fertilității, fătărilor ușoare și a eficienței conversiei ierbii în carne roșie, de cea mai înaltă calitate.

    La noi în țară, cel care a adus și popularizează această rasă este și președintele Asociației Hereford România, Silvius Cornean. El a importat primele exemplare în luna mai a acestui an după ce, la o vizită făcută în Irlanda, a remarcat aceste taurine deși se afla acolo pentru altă rasă.

    “Proprietarul fermei irlandeze a insistat foarte mult să ne prezinte și rasa Hereford pe care eu personal o vedeam pentru prima data. Am fost foarte încântat și am decis să aduc rasa și în România și să încerc să o fac populară”, ne-a declarat fermierul.

    Prețul unei junici Hereford, 1.500 de euro

    Vacile Hereford din România sunt aduse din Irlanda dar și din Anglia, în funcție de dorința fermierului.

    “Încercăm să îl punem în legătură cu fermierii din Europa prin intermediul Asociației. Prețul unei junici este de 1.500 de euro, vaci pregătite de montă. Pentru montă, fermierii trebuie să mai scoată din buzunar în jur de 100 de euro pentru material seminal provenit de la tauri de calitate. Prețul crește dacă genetica provine de la tauri campioni premiați. Genetica se comandă de pe diverse cataloage unde sunt prezentați taurii iar fermierul poate alege în funcție de rezultatele pe care vrea să le aibă: calitatea cărnii, greutate, spor mediu zilnic. Animale pe care le aducem sunt tinere, adică pregătite pentru prima fătare, să poată avea avantajul a 12-13 fătări care este media pentru rasele de carne pentru că, normal de acolo vine și profitul. Dacă sunt mai bătrâne, nu mai au atâtea fătări și se reduce și profitul fermierului pe termen lung”, ne-a mai explicat fermierul.

    În prezent, Asociația Hereford România are parteneriate cu fermele și institutele de cercetare din Irlanda și pe partea de material seminal astfel că poate asigura și inseminarea artificială. “Deja ne pregătim să mai aducem un număr de 10 exemplare iar pe măsură ce cunosc detalii despre rasă fermierii sunt din ce în ce mai interesați”, mai spune crescătorul.

    Se pretează și în zonele de munte

    Cu o dietă bazată pe iarbă, vacile Hereford au o conversie foarte bună a hranei. Cele hrănite cu iarbă înainte de tăiere produc o carne excelentă, așa-numita ‘marbled’ beef – cu aspect marmorat, foarte cerută pe piață, datorită savorii și a calităților gustative renumite.

    Rasa Hereford este foarte potrivită producției de carne de vită și din regiunile înalte ale României, unde accesul la cereale și proteine este limitat.

    “Fermierii din zona de munte se plâng frecvent că trebuie să aducă furaje uneori și de la 100 de kilometri depărtare. Rasa Hereford îi poate scăpa de această problemă întrucât poate fi hrănită doar cu iarbă. Fără nici o îndoială rasa Hereford deține cele mai bune caractere. Cu trăsături de fătare ușoară, maturitate timpurie, fertilitate mare, temperament liniștit, rată de creștere optimă și eficientă, producerea de carcase de calitate, și capacitatea de maturizare sexuală rapidă (precocitate), nu este de mirare că rasa Hereford, este rasa cea mai căutată atât pentru genetică cât și pentru cirezile comerciale”, mai spune fermierul.

    Greutatea vacilor este de 650-700 kg, a taurilor este de 750-800 Kg. Culoritul este bălțat, predominând exemplarele de culoare vișinie cu un desen de culoare albă ce pornește de la greabăn și crește către extremitățile membrelor și vârful cozii. Greutatea optimă este de 360-380 de kilograme la tineret. Fiind crescute conform metodelor tradiționale irlandeze, vacile din rasa Hereford sunt hrănite în principal cu iarbă de pe pajiști naturale, ceea ce conferă cărnii Irish Hereford Prime culoarea caracteristică roșu aprins.

    Intră la sprijinul cuplat pentru vacile de carne

    Alături de alte rase de taurine, Hereford este inclusă în lista vacilor pentru care se plătește sprijinul cuplat pentru vaca de carne. Pentru 2015, potrivit preşedintelui Asociaţiei crescătorilor de bovine pentru carne din România, suceveanul Dumitru Grigorean, subvenția va fi de circa 300 de euro pentru un animal de rasă pură și 150 de euro pentru metiși. Ajutorul Național Tranzitoriu va fi reprezentat de circa 430 de lei. Atenție însă! La vaca de carne fermierul trebuie să aibă un minim de 10 capete, nu 10 vaci, care poate fi constituit din 5 vaci, 3 tăurași sau 2 junici, de exemplu. Plafonul maxim este de 250 de capete.

    Despre rasa de vaci de carne Hereford

    Rasa Hereford a fost stabilită cu peste două secole și jumătate în urmă, în zona din Marea Britanie a cărui nume l-a dobândit. Ea a devenit una dintre cele mai cunoscute rase de vite din întreaga lume. Hereford sunt rasa de referință în principalele țări de producție de carne de vită la nord și sud de Ecuator. Exporturile au început prin 1817. În prezent, în lume există cinci milioane de bovine Hereford cu pedigree, pe toate continentele.

    carne de vita hereford

    Carnea de Hereford ia premii după premii

    Crescătorii de vaci Hereford au câștigat numeroase premii și distincții pentru produsele de înaltă calitate, inclusiv titlul de ”cea mai bună friptură din lume” precum și, mai recent, Marile Premii ale gustului din partea „Certified Premium Hereford”. Antricotul Irish Hereford Prime a câștigat detașat, învingând produsul favorit al competiției, carnea de vită New Zealand Wagyu, care se vinde cu aproximativ 150 euro per kilogram. Alte produse care au participat la competiție au fost carnea de vită Angus produsă în Argentina, fillet-ul Angus din Statele Unite, Florentine steak din Italia, fillet-ul Charolais produs în Franța, Bison din Statele Unite și carnea de vită Simmental din Germania.

    Foto: www.pallasfoods.com


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului