Fermieri de succes

Ce producție de porumb a obținut anul acesta fermierul-recordurilor din Neamț

Lapovița și ninsoarea au dat peste cap planurile inginerului Vasile Pop Silaghi, din Girov, județul Neamț, fermierul care a avut anul trecut cea mai mare producție de porumb la hectar din România – verificată și de autorități, de 19 tone la hectar.

Fermierul plănuia ca pe 14 octombrie să organizeze la ferma sa din Girov o recoltare publică de pe cele 12 hectare pe care le are însămânțate cu hibrizi de la Monsanto, dar evenimentul s-a amânat cu 2 zile, pentru 16 octombrie.

“A nins de la jumătatea de nord a județului Piatra-Neamț spre Suceava. La Girov, în zona centrală a județului, este mai mult lapoviță iar ninsoarea a fost foarte slabă și s-a topit deja. Recoltarea demonstrativă va fi amânată pe 16 octombrie din cauza vremii nefavorabile, așa că am vorbit chiar de dimineață cu cei de la Monsanto și am luat această hotărâre. Calitatea porumbului nu este afectată de frig sau ninsoare. Înainte țăranii chiar culegeau porumbul și după ce dădea prima ninsoare”, ne-a declarat inginerul.

Seceta a redus producția de anul acesta și în ferma inginerului de la Girov

Anul acesta, fermierul-recordurilor de la Neamț nu a mai atins performanța personală din 2014, dar producția sa depășește cu mult media la hectar din restul țării.

“Nu ne așteptăm la producția de anul trecut pentru că a fost secetă dar sigur vom sări de 11-12 tone la hectar, din primele evaluări pe care le-am făcut cu partenerii de la Monstano. Lotul demonstrativ pe care l-am lucrat împreună este de 12 hectare și avem mai multe variante de hibrizi. Cam acestea sunt evaluările până acum, pe fiecare hibrid în parte. În rest, ca medie, cred că ajungem undeva peste 8 tone pe hectar”, a declarat pentru Agrointeligența Vasile Pop Silaghi.

Fermierul ne-a precizat că în 2015 a folosit exclusivi hibrizi toleranți la secetă pentru că ”alții nu au nicio șansă să facă producțiile pe care le preconizăm noi acum”.

”Prețul este dezastruos în momentul de față, adică 0,55 de lei kilogramul. Deocamdată eu stochez pentru livrare mai târzie. Este o influență ciudată în piață pentru că unii spun că porturile sunt blocate din cauza nivelului scăzut al Dunării, alții spun că din cauza calității grâului. Cred că cineva are interese de a influența negativ piața, astfel ca fermierii să vândă la un preț impus”, ne-a declarat fermierul din Neamț.

Vă recomandăm să citiți și:

Dialog cu Vasile Pop Silaghi – Fermierul campion al porumbului și secretele sale

Cea mai mare producție de porumb la hectar în 2014: Un fermier din Neamț a recoltat 19,2 tone de porumb/ha fără irigații


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu