Situație disperată în județul Satu Mare din cauza suprafeţelor de păşune insuficiente. Ioan Erdei, fermier:“Animalele mor de foame”
Roxana Dobre -Crescătorii de animale din judeţul Satu Mare cer cu disperare sprijinul autorităţilor. Aceştia susţin că din cauza creşterii efectivelor de animale – coroborat cu suprafeţele de păşune insuficiente – nu mai pot asigura baza furajeră. Motiv pentru care animalele riscă să moară efectiv de foame. Situaţia este generată şi de către anumiţi “indivizi” care închiriază suprafeţe de păşuni – fără să deţină şi animale în mod real – doar pentru a obţine subvenţii de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Astfel încât adevăraţii fermieri sunt împinşi spre faliment.
Ioan Erdei, fermier:“Mă duc la oi cu lacrimi în ochi”
Un exemplu foarte bun este cel al lui Ioan Erdei din Dindeşti, comuna Andrid. Fermierul deţine 1.177 de oi şi doar 37 de hectare de păşune. Ceea ce înseamnă că încărcătura de animale pe hectar este mult prea mare. Din acest motiv pentru care – susţine fermierul – i-au murit deja circa 200 de animale. Ioan Erdei susţine că situaţia este cu atât mai disperată cu cât mai are rezerve de hrană pentru animale doar pentru o săptămână. Acesta vrea chiar să le cedeze gratuit doar pentru a nu muri animalele pe capete. “Nu mai ştiu ce să fac. Mă duc la oi cu lacrimi în ochi. Mai am mâncare doar pentru o săptămână. Păşunea este foarte săracă. Când le dau paie, animalele parcă mănâncă cu două guri, de foame ce le este. Le dau la oricine, le dau gratis. Numai să vină şi să le ducă, să nu le văd că mor de foame”, a spus Ioan Erdei.
Autorităţile recunosc fenomenul
Specialiştii din cadrul Direcţiei Agricole Satu Mare şi cei ai Instituţiei Prefectului recunosc fenomenul. Respectiv, faptul că efectivul de animale a crescut de la an la an, iar suprafeţele de păşune sunt insuficiente, se riscă înfometarea animalelor şi chiar decesul acestora. “La nivelul localităţii Dindeşti nu mai există suprafeţe de păşune disponibile, iar efectivul de animale este mult mai mare raportat la păşunea existentă. Singura soluţie, din păcate, este reducerea efectivelor de animale”, a spus Sergiu Micle – expert în cadrul Corpului de Control al Instituţiei Prefectului.
Prefectul cere intervenţie de urgenţă
Prefectul Eugeniu Avram a cerut specialiştilor din cadrul Direcţiei Agricole să efectueze mai multe anchete la faţa locului. “Se înregistrează o încărcătură de animale prea mare pe suprafaţă. Am să rog conducerea Direcţiei Agricole să meargă la faţa locului şi să verifice dacă animalele sunt în pericol de a muri de foame. Este o situaţie periculoasă care trebuie evitată”, a spus Eugeniu Avram. De astfel, reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că vor căuta toate soluţiile legale pentru a se evita o posibilă tragedie şi pentru a se identifica noi suprafeţe de păşuni, în colaborare cu alte autorităţi ale statului.
Fermierii au găsit și vinovaţii
Ioan Erdei susţine că a găsit şi vinovaţii pentru această situaţie. Fenomenul este pus pe seama unor indivizi care fac scot bani din subvenţii, declarând în fals la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) că deţin efective de animale. Omul susţine că există persoane care închiriază suprafeţe de păşune – pentru care au plătit în cadrul unei licitaţii maxim 180 de lei pentru un hectar, dar care nu folosesc păşunile. Scopul acestora ar fi acela de a obţine doar subvenţii din partea Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.
Sursa:Gazetanord-vest.ro
Foto:gherleanul.ro