• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrometeo 20-26 octombrie: Grâul de toamnă lovit ușor de secetă în nordul şi estul Moldovei, sud-estul Dobrogei şi estul Munteniei

    agrointeligenta.ro -

    Pentru intervalul 20 – 26 octombrie, meteorologii anunță, pentru primele zile, un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul intervalului se va produce o răcire treptată a vremii până la nivelul normal al anotimpului.

    Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale în majoritatea zonelor de cultură, iar izolat, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol. Local, se vor semnala intensificări temporare ale vântului.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 7…18°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C şi 4…13°C în restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.

    Temperatura maximă a aerului se va încadra între 9…21°C, în toate zonele de cultură.

    Temperatura minimă a aerului va oscila între -2…14°C pe aproape întreg teritoriul agricol, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

    Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 5…17°C în cea mai mare parte a ţării, favorabilă parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă înfiinţate până în prezent, precum şi efectuării lucrărilor de semănat.

    În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în majoritatea zonelor de cultură ale ţării, cu excepţia unor suprafeţe agricole din nordul şi estul Moldovei, sud-estul Dobrogei şi estul Munteniei, unde se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi izolat puternică.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor evolua în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile înfiinţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv şi pe arealele agricole unde se menţin deficite de apă în sol.

    Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla predominant în fazele de germinare-răsărire (10-100%), precum şi formarea frunzei a treia (10-40%) la culturile înfiinţate în perioada optimă. În funcţie de data semănatului, cultura de rapiţă va parcurge germinarea (60-100%), răsărirea (30-100%) şi creşterea aparatului foliar (5-10 frunze).

    În principalele bazine specializate, la sfecla-de-zahăr se vor continua uscarea aparatului foliar şi maturitatea tehnologică, extinzându-se suprafeţele agricole în curs de recoltare.

    La speciile pomi-viticole se vor înregistra maturarea lemnului, îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor şi recoltarea fructelor de sezon.

    În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregătire a patului germinativ, semănat, etc. se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii în aproape toată ţara.

    Recomandările specialiștilor:

    Foto: www.probstdorfer.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!