Anunț: Fermier cu 250 de vaci Angus, caut abator cu certificare bio. Ofer seriozitate elvețiană!
agrointeligenta.ro -În 1999, elvețianul Kurt Zeltner a venit în România cu speranța să își schimbe viața, să trăiască sănătos, în armonie cu natura și, de ce nu, să investească într-o afacere cu viitor: vaca de carne. Inițial, a fost implicat într-un proiect industrial, iar apoi, din 2003, s-a dedicat agriculturii.
Cu experiența țării din care provine, elvețianul s-a retras lângă Agnita, unde a înființat o fermă de vaci de carne. A optat pentru rasa Angus pe care să o crească doar pe pășune și, astfel, să intre pe piață cu carne de vită bio. ”Acum am 250 de capete, ceea ce, zic eu, înseamnă o exploatație frumoasă. Ca să ajung însă aici, am avut mult de furcă, mai ales cu birocrația. Nimic nu merge bine în România, totul este îngreunat, nimeni nu vrea să te sprijine dacă nu are un interes”, povestește Kurt Zeltner experiența sa…românească.
Și, totuși, cea mai mare piedică a întâlnit-o fermierul când a ajuns la valorificarea vacilor sale de carne. A descoperit cu stupoare că România nu are nici un abator ecologic autorizat unde să facă sacrificarea. Fără aceste ”pas”, carnea produsă la ferma sa, deși cu o calitate premium, trebuie etichetată la fel ca restul cantităților din piață, produse cu un cost mult mai mic.
Fondurile de investiții, singurii supraviețuitori pe piață
Întrebat cum reușesc alți fermieri din zonă să facă față prețului mic, el ridică din umeri. Este de părere că mulți ”sar” pentru anumite costuri de producție așa cum ar fi angajații cu carte de muncă, mai ales. ”Mai sunt alte ferme mai mari care, nu vreau să dau nume, dar sunt aici la mine în zonă și au investit milioane de euro. Au în spate un fond mare de investiții, așa că au asigurat un circuit al producției încât nu pierd deloc, duc totul afară sau dau prin contracte negociate fără nici o legătură cu ce e pe piața normală. Dacă ești un fermier muncitor care vrei să trăiești cinstit din această fermă, nu ai cum în România”, spune crescătorul de Angus de lângă Agnita.
În fața acestor provocări, Kurt Zeltner a luat însă o decizie fermă: își caută un partener, un antreprenor care să dețină un abator. ”Caut să mă asociez cu cineva care să își autorizeze abatorul pentru sacrificarea animalelor mele crescute în sistem ecologic. Cred că doar așa voi putea face treabă pentru că nu îmi pot permite să îmi fac singur abator, o investiție care poate ajunge la 800.000 de euro, din care, chiar și cu fonduri europene dacă o faci, tot ai nevoie de 400-500.000 de euro co-finanțare”, este concluzia la care a ajuns crescătorul.
Pentru cei care doresc să ia legătura cu fermierul Kurt Zeltner (care cunoaște bine limba română), îi pot scrie acestuia pe mail la: zeltner@hotmail.com