• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Plantarea bulbilor de lalele: Sfaturile celui mai mare producător din România

  Roxana Dobre -

  Plantarea bulbilor de lalele se recomandă a fi făcută în luna noiembrie, ne spune ing. Gheorghe Teodorescu, administratorul societății Fresh Flowers din județul Călărași și, totodată, cel mai mare producător de lalele din România. Specialistul a dezvăluit pentru cititorii Agrointeligența câteva sfaturi utile atât pentru cultura acestor flori frumoase în grădină, cât și pentru cei care au în vedere începerea unei afaceri cu flori, deci pentru comercializarea lalelelor în primăvară.

  Ghoerghe Teodorescu sere Lehliu

  Plantarea începe pe 1 noiembrie. Selectarea bulbilor este obligatorie

  Înainte de plantare este recomandat să se facă o selecție a bulbilor și să fie îndepărtați cei stricați sau uscați. De asemenea, bulbii nu trebuie să prezinte nici zgârieturi, tăieturi sau zone moi.

  Bulbii pot fi plantați începând cu 1 noiembrie atât în solar sau grădină. “Noi avem un program eșalonat până pe 20 decembrie ca pe urmă să începem recoltatul din prima săptămână a lunii ianuarie până în cea premergătoare lui 8 martie. Și în grădină, plantările se fac tot în această perioadă la 5-6 cm adâncime fără probleme de îngheț sau de pierdere a materialului săditor”, ne-a explicat ing. Teodorescu.

  În primăvară, laleaua pornește să înflorească în a doua parte a lunii aprilie, depinde foarte mult de vreme.

  Se plantează în rânduri de 15-20 de cm cu distanță de 5 cm pe rând

  Terenul, care trebuie să fie ales de preferat în zone luminoase și călduroase, se pregătește în prealabil doar cu o mărunțire a pământului astfel ca rădăcinile să se dezvolte bine.

  “Se mărunțește foarte bine pământul și se plantează rânduri la 15-20 de cm cu distanță de 5 cm pe rând. Se face tratarea bulbului cu soluție de Folpan pentru a distruge eventuali germeni care ar putea să împiedice dezvoltarea corespunzătoare a florii. Dacă grădinarul a păstrat din primăvară și bulbilii (puii de bulb) trebuie să îi planteze separat la o distanță mai mică între ei”, ne-a mai spus cultivatorul.

  Și alegerea terenului este importantă astfel că este de preferat ca acesta să fie nisipos pentru a drena apa de ploaie din perioada rece. Un sol greu poate reține apa și poate duce la putrezirea rădăcinilor.

  Udarea nu este recomandată

  Doar dacă toamna este foarte secetoasă se recomandă ca bulbii să fie udați după plantare. În cazul în care se anunță o iarnă geroasă este indicat ca peste pământul în care au fost plantați bulbii să se așeze frunze uscate, crengi, fân sau orice altceva ce poate proteja plantele de îngheț. Primăvara, acest strat va fi îndepărtat iar terenul curățat pentru a putea da voie florilor să se dezvolte armonios.

  Prețul unui bulb de lalea – 60 de bani la serele din Lehliu Gară

  Bulbii plantați de ing. Teodorescu în serele de la Lehliu Gară, județul Călărași, vin din Olanda unde sunt tratați termic, adică ținuți între 8 și 12 săptămâni în depozitul frigorific. Acolo este scăzută temperatura de la 25 de grade – cât este în momentul când începe tratamentul, până la 9 grade.

  ”Temperatura se scade săptămânal. Este un întreg proces. Așadar, noi aducem bulbi tratați termic care costă în jur de 50-60 de bani bucata, depinde de soi. Tratamentul îi face mult mai rezistenți și îi ajută să pornească la înflorit imediat cum ajung la temperaturi optime de zi și de noapte”, ne-a mai explicat ing. Teodorescu.

  Bulbii pot fi plantați și în ghivece sau jardiniere

  Și cei care stau la bloc se pot bucura în primăvară de frumusețea lalelelor proaspăt înflorite. În plus, procesul de înflorire poate fi controlat în acest caz astfel că cei care plantează în ghiveci își pot surprinde apropiații cu flori proaspete și de Crăciun.

  “Bulbii se pot planta de pe acum în ghiveci sau în jardinieră și pot înflori și de Crăciun sau de 1 martie în funcție de condițiile pe care le ținem. În prima perioadă, până se înrădăcinează, trebuie ținuți la rece iar în momentul când vrem să înflorească, cu o lună de zile înainte, îi mutăm undeva la căldură unde să aibă noaptea 14-16 grade și ziua 18-20 de grade. Dacă tot timpul sunt ținute la 21-22 de grade, atunci riscăm să pierdem florile”, ne-a mai precizat specialistul.


  Te-ar mai putea interesa

  Cele mai ieftin sistem de irigare prin picurare. Confecționarea pas cu pas Răsaduri de tomate plantate în ianuarie. Când vom mânca primele roșii românești în acest an Când se fac tăieri la pomi. Perioada optimă în funcție de specie Tăieri la vița de vie iarna – perioada optimă, reguli și tipuri de tăieri Pomii fructiferi îngheață deși iarna este blândă. Cauze, soluții

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE