Salata cu gust de hrean intră pe piața din România de anul viitor
Roxana Dobre -Salata cu gust de hrean se află printre noutățile aduse în țară de un coreean care s-a stabilit în județul Prahova, la Cocorăștii Colț.
Lee Eun Haeng cultivă în solariile sale aproape toate legumele cu tradiție în Coreea, locul său de baștină. Preintre acestea, și salata iute cu gust de hrean, o ”verzitură” nouă aflată abia în primul an de cultivare în pământ românesc, la Prahova. Se plantează prin semințe, iar temperatura optimă de germinare este de 18 grade Celsius, inclusiv temperatura substratului.
“Se plantează la fel ca și salata românească adică primăvara și toamna pentru că nu este iubitoare de sezon prea cald, deci nu vara. La noi este primul an și pot că s-a comportat exemplar la condițiile noastre de climă. Deocamdată o testăm și o facem cunoscută iar după aceea, probabil de la anul, o să și vindem”, ne-a declarat Nicoleta Stanciu, sales manager al societății conduse de Lee Eun Haeng – Huns Industry.
Semințele sunt aduse din Coreea
Semințele din acest soi nu se găsesc încă pe piața din România, astfel că legumicultorul din Cocorăștii Colț le aduce direct din Coreea, iar salata își va face “debutul” în piață de abia de anul viitor.
Tehnologia de cultură este aceeași ca și la salata românească. “Trebuie să ținem cont doar că nu suportă căldura, deci noi vara nu semănăm. La semănarea din toamnă ne asigurăm că avem temperatură de 18 grade Celsius și întuneric complet timp de 2 zile. Este important să ajutăm momentul răsăririi pentru că după aceea nu mai avem probleme. Noi avem grijă ca temperatura de 18 grade să nu fie depășită pentru că aceasta ar duce la prelungirea exagerată a perioadei de răsărire”, ne-a mai explicat Nicoleta Stanciu.
Ea descrie gustul acestei salate ca fiind predominant de hrean, ușor iute. “Practic sunt 3 legume în una: salată, hrean și ardei iute”, ne-a mai spus Nicoleta Stanciu.
Nu face căpățână ca salata românească
Leguma nu arată ca o salată normal. Tija acesteia merge în sus și nu se face căpățână.
“Salata nu este deasă ca cea românească. Se scot doar frunzele când se măresc, se rup și sunt lăsate cele mici. Acestea se dezvoltă până când dau florile. Este ceva mai diferit și nu este producție foarte mare dar gustul este unic. Noi am pus doar pentru cosum propriu și deocamdată nu vindem ci vrem doar să o facem cunoscută. Este foarte ușor de cultivat și nu ridică probleme mari. Nici la cu dăunătorii nu sunt probleme. Din contră am constat că limacșii, care fac mari probleme în general la salată, fug de aceasta probabil din cauza gustului iute”, ne-a mai precizat Nicoleta Stanciu.