Alertă în fermele de suine: pesta porcină africană la granițele României
agrointeligenta.ro -Pentru a doua oară în ultima lună, președintele ANSVSA Dumitru Băiculescu s-a exprimat ieri pe marginea cazurilor de pestă porcină africană depistate aproape de România. Cele mai apropiate focare erau confirmate ultima dată în regiunile Odesa şi Nicolaev din Ucraina.
Atât autoritățile române, cât și cele de cealaltă parte a Prutului sunt în alertă și se face o monitorizare atentă în fermele de suine.
Până în prezent, virusul nu a pătruns pe teritoriul României. Virusul poate determina pagube importante prin procentul de mortalitate ridicat, prin dificultățile de eradicare a bolii şi prin restricțiile impuse comerțului, de aceea, teritoriul țării trebuie păstrat indemn.
Nu există vaccin împotriva pestei porcine africane! Măsurile de prevenire (igienă alimentară şi a exploatațiilor, mişcările animalelor şi măsurile de control aplicate de autoritățile împuternicite sunt singurele metode care pot ține bola departe.
Nu există semne specifice care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli:
• mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într‐un timp extrem de scurt;
• temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;
• roşeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
• lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24‐48 de ore înaintea morții;
• vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.
Cum se transmite virusul?
Prin contact direct între animalele sănătoase şi cele bolnave sau indirect, prin:
• hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută;
• vectori bilologici (căpuşe din anumite specii care au parazitat anterior porci bolnavi);
• alți vectori infectați ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala.
Sursele de virus includ şi:
• sânge, țesuturi, secreții şi excreții de la animalele bolnave sau moarte;
• animale care au supraviețuit îmbolnăvirii şi s‐au recuperat;
• mediul extern: virusul poate rezista în fecale 6‐10 zile, în produsele din porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulți ani.
Ce faceți în cazul în care suspectați că un porc este bolnav de pestă porcină africană?
• anunțați imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor din județul meu.
Ce vor face serviciile veterinare în cazul apariției unui focar de pestă porcină africană?
• toți porcii vor fi ucişi, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite;
• toate cadavrele porcilor ucişi vor fi distruse în condiții de maximă securitate astfel încât să se împiedice orice transmitere a bolii;
• circulația animalelor va fi pusă sub restricții în perioada evoluției bolii, iar animalele din curțile aflate în perimetrul de restricții vor fi ținute sub observație;
• exploatațiile infectate vor fi dezinfectate, dezinsectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare când condițiile sunt întrunite.