Ferma de emu de la Curtea de Argeș: Cum se crește pasărea care înlocuiește porcul
Roxana Dobre -Ferma de emu sau struțul australian este noua “ciudățenie” care începe să prindă și în România. Este o pasăre de la care nu se pierde nimic – de la carne până la gheare totul se valorifică, dar în țara noastră nu este încă foarte cunoscut deși în restaurante carnea poate fi trecută la produs de lux. În alte țări, cum ar fi Ungaria, ferma de emu este o afacere foarte profitabilă, deoarece, la maturitate, o pasăre se vinde și cu 1.500-2.000 de euro.
La Curtea de Argeș, Liviu Nicolae a pus bazele unei mini ferme de emu, formată deocamdată din 3 perechi. Proiectul a fost creat inițial mai mult ca un experiment legat de incubatoarele pe care argeșeanul le-a inventat.
“Am început acum 3 ani când am incubat 3 ouă, au urmat 20 și pe urmă 100. Am cumpărat ouăle din Ungaria și au costat 100 de lei bucata. Am ales această pasăre inițial mai mult ca producători de incubatoare. Am vrut să dezvoltăm gama de păsări care se pot incuba cu Cleo 5 și așa am început cu emu pentru că se apropie de incubarea de la curcani doar că temperaturile sunt diferite și timpul de incubare la fel”, ne-a declarat inventatorul.
Kilogramul de carne se vinde și cu 100 de euro
Momentan păsările din ferma care este amplasată în Curtea de Argeș sunt crescute doar pentru consumul propriu dar proprietarul acestora nu exclude să dezvolte o afacere pe viitor.
“Se pot crește foarte bine, carnea este foarte bună. În Ungaria există fermă de 1.700 de capete și este o afacere extraordinară. Și pe piața noastră am găsit foarte multe restaurante de lux care sunt interesate de acest tip de carne. Se ajunge și la 100 de euro kilogramul la carne. Perechea de pui la vârsta de 1-2 luni se vinde cu 500 de euro iar un ou cu 100 de lei”, ne-a mai spus crescătorul.
Oul de emu atinge 900 de grame
În ciuda prețului piperat, acesta spune că a primit solicitări să vândă ouă și pentru consum. “Sunt doritori. Chiar am primit telefoane să dau și pentru consum. Se folosesc mai ales de Paști când oamenii vor să aibă pe masă și un ou uriaș. Greutatea unui ou variază între 600 și 900 de grame”, ne-a mai spus Liviu Nicolae.
Acesta ne-a mărturisit că din carnea rezultată de la emu a încercat toate preparatele posibile, de la cârnați la ciorbă de oase afumate.
“Eu am preparat și cârnați, sarmale, perișoare, chifeluțe. Oasele le-am afumat și am făcut ciorbă de oase. La noi practic înlocuiește porcul. Carnea este roșie, fără colesterol și cu gust de carne de porc dar fără grăsime. Se valorifică tot de la el: carnea, ghearele care se folosesc la coliere, pielea pentru încălțăminte și poșete dar în acest caz numai după ajung la maturitate. Oasele pot fi folosite la ciorbă. Fulgii pentru haine care sunt foarte călduroase. Este o caracteristică a lor și de aceea rezistă foarte bine și iarna. Practic nu se pierde nimic de la această pasăre”, ne-a mai precizat crescătorul.
Ce mănâncă un emu
Prima lună este mai grea pentru că puii necesită o atenție aparte dar după această perioadă păsările sunt foarte rezistente la orice condiții. “Dar trebuie să ai spațiu cam de 100 mp de pereche. Mănâncă spărtură de porumb, uruială amestecată cu premix de curcă. Mai ales că pasc și iarbă, tot ce înseamnă verdeață chiar și pâine sau fructe. Nu trebuie să le dai boabe nesparte pentru că în acest caz le elimină imediat și pot avea probleme cu stomacul”, ne-a mai spus Liviu Nicolae.
Ca și în cazul struților, pregătirea medicilor veterinari este foarte slabă în ceea ce privește îngrijirea acestor păsări.
“Nici în acest caz nu există medici veterinari care să se priceapă la tratarea acestor păsări dar nu am întâmpinat probleme mari de sănătate. I-am chemat și eu când aveam probleme cu picioarele la emu dar nu au știut ce să îmi spună. Cert este că mie nu mi-a murit niciunul până acum. Eu le-am dat calciu și am mers mai departe. Am urmat exact tratamentele care se dau la curci”, ne-a precizat crescătorul.
El spune că după vârsta de un an păsările câștigă în greutate câte un kilogram pe săptămână. “La această vârstă ajung la 50 de kilograme dar greutatea maximă este de 60-70 de kilograme chiar dacă trăiesc în jur de 40 de ani, păsările nu mai acumulează. O pulpă de Emu are 8 kilograme”, ne-a explicat crescătorul.
Uleiul de emu, bogat în Omega 3 și 6
Păsările sunt foarte tolerante și la frig astfel că pe perioada de iarnă nu necesită ca adăposturile lor să fie încălzite. “Eu am poze în care păsările au țurțuri pe ele. Deci nu sunt probleme. Mai au ceva interesant ce nu are struțul și anume uleiul de Emu care are multiple beneficii. Este o pungă de grăsime pe care o găsești când sacrifici păsările. Aceasta se prăjește ca pe untură și se transformă într-un ulei care are cea mai concentrație de Omega 6 și 9 pentru organismul uman”, ne-a mai spus Liviu Nicolae.
Un amănunt interesant este că masculul de Emu este acela care clocește, slăbind până la 9-10 kg în perioada aceasta.