• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fost ministru al agriculturii și comisar european, Dacian Cioloș – premierul desemnat al României – UPDATE

    Roxana Dobre -

    Președintele României Klaus Iohannis a confirmat astăzi toate zvonurile privind numele noului premier al României, desemnându-l pentru această funcție pe Dacian Cioloș. Fost ministru al agriculturii și comisar european în echipa președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Cioloș s-a făcut remarcat mai ales ca un profesionist tehnic în politicile agricole interne și comunitare, reușind să beneficieze de-a lungul anilor de sprijinul Dreptei, dar și al Stângii în implementarea proiectelor sale.

    ”Am terminat astăzi a doua rundă de consultări cu partidele politice și am ajuns la concluzia că, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării este nevoie de un prim-ministru tehnocrat. O persoană curată care să nu fi fost implicată în vreun scandal. Este nevoie să fie promovați miniștrii care sunt performanți și asupra cărora nu planează niciun dubiu. Este nevoie de partide fără corupți iar acestea treebuie să facă curățenie în interior și să nu promoveze persoane care au fost implicate în acte de corupție. Avem nevoie de alegeri locale și parlamentare corecte. Nu putem să așteptăm o revigorare a partidelor politice numai din interiorul partidelor ci este nevoie și de oameni noi fără de care este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece, din contră ei trebuie să rămână dacă sunt buni și curați. Am convingerea că un Guvern tehnocrat este calea corectă până la alegerile de anul viitor. Așadar având în vedere toate acestea îl desemnez pentru funcție de prim-ministru al României pe domnul Dacian Cioloș”, a declarat astăzi președintele Klaus Iohannis.

    Primele declarații ale premierului desemnat

    Premierul desemnat, Dacian Cioloș, s-a declarat măgulit de încrederea pe care președintele Klaus Iohannis i-a acordat-o și spune că în perioada imediat următoare își va forma echipa cu care va merge în fața Parlamentului.

    “Doresc să îi asigur pe toți care ne privesc acum de faptul că voi face tot ce îmi stă în putință să mă ridic la nivelul încrederii care mi-a fost acordată. Sunt conștient de faptul că trecem printr-o perioadă cheie pentru societatea românească în care aceasta a ajuns ca un grad de maturitate care necesită o prezență publică a Guvernului astfel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituții ale statului și aș spune mai precis între politic și societate. Și sunt conștient de faptul că acest lucru se așteaptă de la viitorul guvern să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei nu doar pentru a ridica problemle cu care ne confruntăm dar și pentru a identifica soluțiile care se impun. Și în același timp să aibă acest Guvern înțelepciunea și maturitatea să poată să lucreze cu Parlamentul, cu cei care sunt în măsură să ia deciziile care să ne permită să progresăm”, a declarat Cioloș.

    Mandat de un an

    În discursul său, premierul desemnat a mai spus că este conștient că perioada în care își va exercita funcția este extrem de scurtă. “Un an de zile este o perioadă lungă și în același timp scurtă. Este lungă în sensul că nu o să ne putem limita doar la anumite acțiuni și decizii strict administrative. Pe de altă parte este o perioadă prea scurtă pentru a declanșa și finaliza reformele pe care foarte mulți din societate le așteaptă. Am intenția însă să deschid Guvernul spre societate, să ascultăm și să pregătim decizii împreună și totodată în măsura în care Parlamentul va decide să dea mandat acestui Guvern voi lucra îndeaproape cu Legislativul chiar dacă vorbim de un Guvern de tehnocrați pentru a progresa împreună pe proiectele pe care o să le propunem. În perioada următoare îmi voi concentra atenția și energie pentru a-mi forma echipa cu care vreau să merg în Parlament și imediat după o să putem dicuta mai în detaliu despre proiectele pe care le avem. Pentru mine lucrul în echipă este esențial”, a mai spus Cioloș.

    Știrea că Dacian Cioloș îl va urma la Palatul Victoria pe Victor Ponta a venit la scurt timp după ce fostul lider al PSD a demisionat. Anunțul a venit ”pe surse”, publicat de portalul Euractiv, specializat mai ales în politicile comunitare. Deși inițial, contactat de jurnaliștii Q Magazine, Cioloș a infirmat că i s-ar fi făcut vreo propunere, zilele ce au urmat au adus o tăcere din partea fostului comisar vehiculat tot mai intens ca nume solid pentru poziția de premier.

    Cine îl susține

    În urma consultărilor de la Palatul Cotroceni, numirea lui Dacian Cioloș a fost susținută de forțe politice importante, precum Partidul Național Liberal, UNPR și UDMR. Mai puțini fermi au fost liderii ALDE care nu au confirmat că vor vota cabinetul propus de Cioloș, dar liderul Călin-Popescu Tăriceanu a avut doar cuvinte de laudă la adresa fostului comisar, despre care a spus că a făcut „o figură frumoasă” la Bruxelles.

    Singurul partid parlamentar care a anunțat că nu susține desemnarea lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier este Partidul Social Democrat, formațiunea ce a mers la consultările cu președintele Iohannis cu propria propunere – viceguvernatorul BNR și fostul ministru al Finanțelor, Liviu Voinea.

    După desemnarea de astăzi, Dacian Cioloș are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma un cabinet cu care să se prezinte în fața Parlamentului pentru a primi votul aleșilor poporului.

    Premierul nominalizat de Klaus Iohannis este inginer agronom, urmând cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994). Ulterior, a urmat studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997).

    Dacian Cioloș a devenit comisar pentru Agricultură în 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până în noiembrie 2014, când noua echipă la Comisia Europeană și-a preluat atribuțiile. De asemenea, Cioloș a fost ministrul Agriculturii din octombrie 2007 până în decembrie 2008 (Guvern Tăriceanu – n.r), însă și-a păstrat reputația de tehnocrat.

    Anterior funcțiilor din Ministerul Agriculturii, între 2002 si 2003, a lucrat pentru Delegația Comisiei Europene în România, pregătind implementarea SAPARD în țara noastră. A fost la începutul carierei politice consilier de ministru în mandatul lui Gheorghe Flutur la Ministerul Agriculturii.

    Foto: ziaruloval.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!