• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Portret de premier cu ”antecedente” agricole: Dacian Cioloș – de la consilier de ministru la cel mai tânăr comisar din echipa președintelui Barroso

    agrointeligenta.ro -

    Dacian Cioloș, premierul desemnat astăzi de către președintele Klaus Iohannis, și-a construit cariera politică în strânsă relație cu sectorul agricol, cu agricultura românească.

    Actualul premier desemnat a absolvit în 1994 cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. A urmat apoi cursuri în străinătate – studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997).

    În viața publică, una dintre primele funcții deținute de actualul premier desemnat a fost cea de consilier al ministrului agriculturii Gheorghe Flutur. Se întâmpla în ianuarie 2005, moment după care, până în mai 2007, Dacian Cioloș a reprezentat instituția în Comitetul Special Agricol la Consiliul UE.

    A fost numit apoi subsecretar de stat pentru afaceri europene, funcție din care a fost numit ministru al agriculturii pe 11 octombrie 2007, în guvernul condus de Călin-Popescu Tăriceanu. Mandatul său nu a fost unul foarte lung – până în 22 decembrie 2008, moment în care a căzut Guvernul Tăriceanu, iar Cioloș a refuzat să păstreze fotoliul și în cabinetul Boc.

    După doar câteva luni de la părăsirea biroului de ministru din Piața Universității, Dacian Cioloș a fost numit de către președintele Train Băsescu la conducerea unei comisii prezidențiale, din care a făcut parte până când a plecat la Bruxelles, ca și comisar european pentru agricultură – pe 9 februarie 2010.

    Ca și comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloș a venit cu un suflu nou. A fost, de altfel, cel mai tânăr membru din echipa președintelui CE Jose Manuel Barroso și a reușit să structureze și ulterior să reformeze Politica Agricolă Comună.

    În mandatul său de la Bruxelles, Dacian Cioloș s-a dovedit un tehnician imparțial și apolitic, ceea ce, culmea, i-a atras simpatia și susținerea tuturor forțelor politice din țară și nu numai. Așa se face că în toamna anului 2014, Cioloș a fost la un pas să obțină un nou mandat de comisar european, însă, în final, mandatul a revenit Irlandei și reprezentantului său Phil Hogan.

    După încheierea mandatului de comisar european, Cioloș a păstrat legătura strânsă cu cei cu care a colaborat la Bruxelles, inclusiv cu fostul său consilier – Sorin Moisă, astăzi europarlamentar ales pe listele PSD.

    A avut o perioadă în care Dacian Cioloș a călătorit în spațiul extra-comunitar, acolo unde a prezentat avantajele Politicii Agricole Comune pe care a reformat-o, ca un model de festionare a resurselor și în alte părți ale lumii. Ulterior, a fost numit consilier onoritfic pe probleme de siguranță alimentară a actualului președinte al Comisiei Europene – Jean-Claude Juncker.

    Pe plan personal, Dacian Cioloș a fost mereu o persoană discretă. Se mândrește cu originea sa transilvăneană, fiind născut la Zalău, în județul Sălaj, pe 27 iulie 1969. Este căsătorit cu Valerie Ciolos-Villemin, pe care a cunoscut-o în timpul studiilor de Agronomie în Montpellier.

    Dacian Cioloș vorbește fluent atât engleză, cât și franceză.

    Foto: epochtimes-romania.com


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till