Prioritățile Guvernului Dacian Cioloș pentru Agricultură: PAC, comunitate rurală, procesare și pomicultură
agrointeligenta.ro -Programul guvernamental al premierului desemnat Dacian Cioloș a fost inclus în mapa Birourilor reunite ale Parlamentului României. Sintetizate în 13 pagini, prioritățile fostului comisar și ale cabinetului său includ o secțiune separată dedicată agriculturii și pescuitului.
Pentru perioada imediat următoare, se pare că la Ministerul Agriuculturii și Dezvoltării Rurale se vor păstra o serie de priorități pe care le-a avut și mandatul lui Daniel Constantin. Astfel, în sinteza programului de guvernare, la secțiunea ”Agricultură și pescuit” apar:
– Implementarea eficientă a Politicii Agricole Comune și a Politicii Comune de Pescuit;
– Dezvoltarea comunităților din mediul rural prin creșterea rolului grupurilor de acțiune locală. Sprijin în organizarea producătorilor agricoli inclusiv prin întărirea serviciilor de consultanță și consiliere;
– Creșterea performanței și eficienței sectorului agroalimentar cu accent pe calitatea și diferențierea produselor;
– Restructurarea și creșterea performanței în sectorul pomicol.
Ceea ce lipsește explicit enunțată este zootehnia, care ar putea însă să fie atinsă atât prin punctul al doilea, cât și prin cel de-al treilea din secțiunea ”Agricultură și pescuit”. De precizat că în ultima perioadă, zootehnia este cea pentru care fermierii fac lobby să fie sprijinită ca modalitate de valorificare a producției agricole primare.
”Nu putem să fim competitivi în agricultură fără o zootehnie puternică. Sectorul zootehnic trebuie stimulat, trebuie găsite măsuri stimulative, pentru că nu mai trebuie să ne lamentăm și să spunem că exportăm materie primă. Neavând un sector zootehnic puternic care să absoarbă producția de cereale, tot timpul suntem expuși volatilității prețului la cereale. Trebuie cu adevărat să prioritizăm zootehnia în România și să încercăm să-i acordăm o atenție cuvenită. Vorbesc de zootehnie în general, pentru că eu cred în viitorul acestui sector, dar care are nevoie de măsuri stimulative și trebuie să facem o analiză amănunțită pentru a determina care sunt motivele pentru care zootehnia a scăzut atât de mult în România. A venit momentul să ne concentrăm pe sectorul zootehnic mai mult ca oricând”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federație Naționale Pro Agro.