• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Am aflat de la directorul APIA cât va fi avansul din SAPS în lei, pe hectar – Clarificări privind virarea banilor către fermieri

    Roxana Dobre -

    La Agenția de Plăți și Interveție pentru Agricultură (APIA) se lucrează la acest moment pentru autorizarea la plată a avansului din SAPS – plata unică pe suprafață, stabilită pentru anul 2015 la 77,42 de euro. Contactat de Agrointeligența, directorul instituției, Mihail Puțintei ne-a declarat că sumele vor fi virate în lei, la cursul valutar publicat de Banca Central Europeană la data de 30 septembrie anul acesta.

    ”Cuantumul avansului este până la 70 la sută din SAPS, asta poate însemna 69,99 la sută adică în jur de 53 de euro pe hectar. Schema de bază SAPS reprezintă 77,42 euro/ha așa cum a fost publicată în Monitorul Oficial.  Aici vorbim numai de schema de bază, SAPS, pentru că sunt alte scheme care nu fac obiectul plății în avans, ci intră la plăți regulare adică până la anul în 30 iunie”, a declarat directorul APIA, Mihail Puțintei.

    Conform declarațiilor sale, cei 69% din SAPS reprezintă, mai exact 53,4198 euro, rotunjit la 53,42 de euro.

    În ultima zi a lunii septembrie, cursul valutar stabilit de Banca Central Europeană a fost de 4,4176 lei pentru un euro. Astfel, calculul matematic indică faptul că avansul aproximativ de 53 de euro echivalează, în moneda națională, cu 234,1328 lei pe hectar. Dacă se va acorda 53,4198 de euro pe hectar, atunci suma va fi de 235,9873 lei/ha. Cu rotunjirea mică la 53,42, vorbim despre aproximativ aceeași sumă de 235,9881 lei la hectar. 

    Clarificări privind virarea banilor

    Cei 53 de euro la hectar, avansul din SAPS urmează să fie autorizat pentru plată sub semnătura ministrului Daniel Constantin, încă în funcție până la învestirea Guvernului Cioloș. Dacă noul cabinet își va prelua atribuțiile din această seară – atunci documentele trebuie semnate din nou, dar acest lucru nu reprezintă nici o piedică.

    Declarația domnului ministru Daniel Constantin a fost că din data de 17 noiembrie începe APIA autorizarea la plată, dar acest lucru nu înseamnă că banii intră în cont în momentul în care se începe acest proces de autorizare. Intervalul în care aceste plăți se pot efectua este 16 octombrie – 30 noiembrie. Noi încercăm să ne încadrăm în acest interval de timp și să putem acorda fermierilor eligibili în urma controlului administrativ această plată în avans. Când vom avea o dată clară, încă nu putem spune azi, mâine, poimâine, vom anunța. Nu vreau să avansăm niște date nerealiste ca să stea lumea la cozi la ghișee la APIA. Dacă nu se plătește până la sfârșitul lunii, România nu riscă sancțiuni din partea CE pentru că plata avansului este opțională, adică îl putem acorda sau nu. Pentru a face absorbția acestor fonduri europene condiția este ca plata să se efectueze până pe 30.06.2016”, a explicat directorul APIA pentru Agrointeligența.

    Cum s-a lucrat la APIA în ultima perioadă

    Directorul APIA Mihail Puțintei a precizat și că toți funcționarii instituției sunt mobilizați să finalizeze procedurile pentru ca prima parte din subvenție să ajungă în conturile fermierilor.

    ”Programul de lucru a fost unul consacrat acestei instituții cel puțin așa cum se știe. Întotdeauna au existat vârfuri de activitate dar niciodată perioade moarte. Programul este unul intens atât în țară cât și la APIA central. Se lucrează tocmai pentru a reuși să depășim termenele”, ne-a spus Puțintei.

    Notă: Cursul leu-euro a fost fixat în acord cu normele europene. Și Marea Britanie, care are altă monedă națională față de euro, a plătit fermierilor tot după cursul european valabil la data de 30 septembrie 2015. 


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!