Documentul care lasă zeci de mii de fermieri fără despăgubiri de secetă: ”Degeaba îl scoți acum, că n-are valoare!”. Ce se mai poate face
Roxana Dobre -Cu mai puțin de 10 zile lucrătoare rămase până la termenul-limită la care pot cere despăgubirile pentru secetă, zeci de mii de fermieri, mai ales producători mici, s-au trezit la APIA că nu pot cere nici un leu. Ei nu au fost informați de către primării că pentru a beneficia de sprijin, trebuiau să aibă atestatul de producător deja emis la momentul în care s-a făcut controlul în teren.
“Certificatele de producător sunt necesare persoanelor fizice pentru a fi eligibile la plata acestor despăgubiri pentru secetă. Acest atestat, conform legii 145, este documentul care atestă calitatea de producător agricol al persoanelor fizice. Deci numai cei care au aceste competențe, adică dețineau acest atestat la data constatării pagubei întocmirii procesului verbal poate fi considerat eligibil în cadrul schemei. Sunt nenumărate Consilii Locale care până la această dată nu au eliberat niciun atestat de producător, ceea ce este o mare problemă”, ne-a declarat directorul APIA, Mihail Puțintei.
Fermierii cer eliminarea atestatului și prelungirea termenului
Cornel Stroescu, preşedintele Camerei Agricole Naţionale, ne-a declarat că a depus la Ministerul Agriculturii și la APIA Central o cerere în care solicită ca atestatul de producător să fie scos cu titlu de obligativitate din dosarul de secetă. “Așteptăm răspunsul care până acum nu a venit. Sunt foarte mulți fermieri care nu au avut nevoie de acest atestat pentru că nu au ieșit în piață cu produsele obținute. Nu am fost informați să existe vreo lege care să ne oblige să scoatem aceste atestate până la o dată anume, dar nu a existat un termen. În plus sunt primării care cer 200 de lei pentru eliberarea atestatului în condițiile în care el costă circa 50 de lei”, ne-a explicat Stroescu.
El spune că a cerut prelungirea termenului de depunere a documentațiilor pentru despăgubiri cu 20 de zile, adică până pe data de 20 decembrie 2015. “Este noul termen pe care l-am cerut pentru că după aceea din Sărbătorile de iarnă și există un program special la toate instituțiile”, ne-a mai precizat fermierul mehedințean.
Stroescu a mai adăugat că în Mehedinți există maxim 500 de fermieri care au acest atestat în condițiile în care în județ sunt activi circa 11.000 de agricultori.
În Gorj, aproximativ 5.000 de fermieri scoși de la plată
În județul Gorj, circa 6.000 de hectare de culturi agricole aparținând unui număr de 4.664 fermieri au fost afectate de secetă, însă cei mai mulţi dintre fermieri nu deţin documentele necesare pentru a putea solicita despăgubiri.
Chiar dacă pagubele au fost consemnate în procesele-verbale întocmite de primării, agricultorii riscă să piardă despăgubirile din cauza lipsei atestatelor de producător. „Problema este atestatul de producător. Toţi cei 4.664 fermieri au procese-verbale, însă nu deţin atestatul de producător. În cazul persoanelor juridice, nu se cere acest atestat. Micii fermierii, care au până la un hectar de teren agricol, vin şi ne spun că nu ştiau că trebuie să solicite atestatul de producător, dat fiind faptul că nu-şi valorifică producţia pe piaţă. În aceste condiţii oamenii nu au solicitat. Zilnic, colaborăm administraţiile locale, cu fermierii din judeţ, dar problema este că primăriile nu au avut solicitări pentru aceste atestate şi nu le-au comandat. Atestatele se tipăresc de Imprimeria Naţională în regim special, iar procedura e un puţin mai complicată”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj pentru Pandurul.ro.
Acesta nu exclude posibilitatea de prelungire a perioadei de depunere a solicitărilor. „Sperăm totuşi ca termenul limită să se prelungească, dacă nu se va prelungi vom avea un număr foarte mic de beneficiari de despăgubiri”, a mai precizat directorul Negrea.
În județul Dolj, fermierii acuză că nu au fost informați că pot primi despăgubiri
Fermierii din comuna Valea Stanciului, județul Dolj, au dat buzna peste primar, supărați că nu i-a anunțat că pot primi despăgubiri pentru terenurile calamitate. Oamenii spun că nu au fost înștiințați la timp că trebuie să depună cereri la APIA, iar acum au rămas fără bani de culturile de anul viitor. “Nu ne-a spus nimeni că putem primi bani pentru culturile făcute praf. N-am salvat nimic. Am muncit degeaba, iar anul viitor nu știu ce o să ne facem. Dacă ne spunea că ne dă APIA bani era alta situația”, a spus unul dintre zecile de fermieri strânși la primărie, potrivit www.craiovaforum.ro.
Toți sunt în aceeași situație. De aceea au mers la primărie să ceară explicații. N-au putut să stea de vorbă cu primarul, pentru că edilul a dat bir cu fugiții. Minute în șir oamenii și-au strigat oful in fața primăriei. “Am 83 de ani și anul acesta n-am scos nimic. 80 la sută din cultură a fost făcută praf. Dacă știam că pot să primesc despăgubiri eram salvat pentru la anul. Așa din bruma mea de pensie nu știu cum o să mă descurc”, a povestit Alexandru Trincu. Agricultorii din valea Stanciului se gândesc acum să dea primăria in judecată pentru că nu i-a înștiințat.
Unde s-a greșit la nivel național
Directorul APIA, Mihail Puțintei, ne-a declarat că întârzierile cu depunerea dosarelor sunt cauzate în principal din cauza proceselor verbale care nu au fost întocmite conform legislației.
”Ordonanța 45 spune că aceste situații de calamitate se constată de o comisie dar nu poate procesele verbale ce s-au întocmit de către aceste comisii sunt întocmite conform legislației, adică am avut cazuri în care acea comisie a fost constituită prin decizia primarului și asta nu este o comisie legal constituită. Practic pentru aceste despăgubiri problemele generale întâlnite se referă la faptul că întocmirea proceselor verbale se face fără respectarea prevederilor legale adică nu sunt semnate de toți membrii, nu sunt nominalizați reprezentanții menționați în acel act normativ etc.”, ne-a explicat Puțintei.