• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Postul celor două Crăciunuri ţine jos preţul porcului basarabean

    agrointeligenta.ro -

    Preţul cărnii de porc şi nu numai din Republica Moldova este influenţat în această perioadă a anului, în mod tradiţional, de tipul de consum prescris de calendarul religios creştin ortodox.

    Pe lângă calendarul obişnuit care impune variaţii în consumul diferitelor categorii de produse agro-alimentare în funcţie de temperatura, ciclul diferitelor culturi cel religios impune perioade strict determinate de consum reglementat, precum postul.

    Postul, pentru creştinii ortodocşi, presupune ca regulă evitarea consumului de carne, ouă şi lactate şi ca excepţii anumite „dezlegări” în general permiţând consumul de peşte, tot în date reglementate canonic.

    Sărbătoarea, care urmează postului, elimină restricţiile alimentare, şi de la caz la caz presupune o creştere selectivă a cererii pentru un anumit tip de produs, în general carne de porc (Craciun), de miel (Paşte)

    La nivelul pieţei, postul are drept consecinţă o scădere a cererii şi prin aceasta şi a preţului iar sărbătoarea o creştere atât generală cât şi selectivă.

    În Republica Moldova evoluţia preţului cărnii, a celei de porc în special, în această perioadă a anului marcată de Postul Crăciunului şi de cele două Crăciun-uri (pe stil vechi şi nou) este influenţată de de precripţiile religioase şi de tradiţiile populare privind consumul.

    Astfel, în primele două săptămâni ale lunii decembrie preţul cărnii de porc cunoaşte o arecare scădere pe fondul diminuării consumului conform prescripţiilor religioase specifice Postului Crăciunului, majorându-se apoi, peste media anuală chiar, în Ajun, pe fondul creşterii cererii determinate de pregătirea produselor tradiţionale de Crăciun, tradiţional făcute din carne de porc.

    În linii mari, acestea sînt datele din pieţele oraşelor din Republica Moldova, în acest moment. Spre exemplu, la Edineţ, potrivit datelor Agravista, preţul cărnii atât de porc cât şi de vită este mai mic faţă de media anuală cu 10-15% în funcţie de categorie, 65-75 lei moldoveneşti per kilogram (18 -21 Ron), comparativ cu 80-95 în octombrie. O excepţia ar fi la Făleşti, unde scăderea şeptelului, a făcut ca oferta să fie redusă pînă la nivelul la care a putut fi acoperită de cei care nu ţin post, preţul păstrându-se la nivelul lunii octombrie 80-95 de lei moldoveneşti (22 – 26 Ron), dar aşteptându-se o creştere semnificativă în apropierea Ajunului.

    În cele două zone amintite porcii sînt în general crescuţi în gospodării ţărăneşti şi preluaţi pentru a fi vânduţi în piaţă de intermediari. În Edineţ preţul cărnii de porc viu la poarta gospodăriei fiind de 30 lei moldoveneşti (8 Ron) per kilogram iar în Făleşti de 25-28 lei moldoveneşti (7 – 7,8 Ron) per kilogram.

    Un aspect foarte important pentru evoluţia preţului cărnii de porc, mai ales când vine vorba de reluarea creşterii după perioada Postului Crăciunului o constituie faptul că amestecaţi între ortodocşi de rit nou şi de rit vechi (decalaj de 13 zile, în privinţa fixării Sărbătorii Crăciunului) moldovenii din stânga Prutului pregătesc de fapt două mese tradiţionale, ceea ce prelungeşte perioada de creştere peste medie a cererii cărnii de porc în a doua jumătate a lui decembrie, prima jumătate a lui ianuarie.

    Oferta de carne din Moldova este influenţată de faptul că Rusia, principalul importator, impune restricţii intermitente, dar şi de restricţiile pe care la rândul ei încearcă să le impună Ucrainei. Pentru importurile din Moldova, taxa vamală aplicată de România este zero în interiorul unui contingent tarifar limitat. Restul importurilor sunt taxate cu 268 de euorp pe tonă, adică aproximativ 1 RON pe kilogram.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!