• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum a ajuns Adrian Porumboiu să-și vândă tot pământul: Detalii din spatele celei mai mari tranzacție din agricultura românească

  agrointeligenta.ro -

  Primele informații privind vânzarea imperiului Racova clădit de către vasluianul Adrian Porumboiu au apărut în februarie anul acesta. Dezvăluirile făcute la acea vreme de Ziarul Financiar erau de notorietate pentru fermierii din zona Moldovei care nici astăzi nu își pot explica cum a ajuns un om puternic ca Porumboiu să fie înglodat în datorii și să ajungă să vândă, la pachet, tot ce a agonisit în agricultură.

  Confirmarea tranzacției dintre Adrian Porumboiu și TransOil, o societate din Republica Moldova deținută de un afacerist născut la Moscova, este reprezentată de un document public pe 10 noiembrie de pe site-ul International Finance Corporation (IFC), o divizie a Băncii Mondiale. Salvat sugestiv ”T-O Racova”, fișierul este un sumar al investițiilor ce urmează a fi finanțate în România și care vor fi supuse aprobării board-ului IFC pe 14 decembrie.

  tranzactie Racova

  (click pe imagine pentru vizualizare mărită)

   

  Despre TransOil, o societate cu sediul social la Chișinău, finanțiștii americani spun că este un grup ce își concentrează atențiile pe piața cerealelor și a plantelor oleaginoase din Republica Moldova, fiind totodată, un client mai vechi al IFC. Astfel, tot prin IFC, în 2012, TransOil a reușit să investească 70 de milioane de dolari pentru a cumpăra o fabrică de ulei și cinci silozuri în Republica Molodva, la pachet cu alte proiecte pe protecția mediului și eficientizare energetică.

  În cazul grupului Racova, suma pe care societatea ar urma să o primească în primă fază de la divizia Băncii Mondiale este de 54 de milioane de dolari (bani pentru extindere în România), capital de lucru și refinanțare parțială pentru proiectele mai vechi. Pentru tot proiectul, însă, ar costa 160 de milioane de dolari, după cum a informat TransOil divizia Băncii Mondiale.

  Cine se află în spatele TransOil

  Trans Oil Group a fost fondat de omul de afaceri american James E. Kelley în 1997. Prima investiţie realizată în Republica Moldova a vizat achiziţionarea elevatorului din Căușeni, iar ulterior, în 2003, conducerea a fost preluată de Vaja Jhashi care, potrivit IFC, deține și controlează tot grupul. La vremea extinderii portofoliului TransOil, este interesant de subliniat că s-au făcut operațiuni prin Cipru, iar Jhashi era trecut în acte ca fiind cetățean rus.

  get_img

  Vaja Jhashi –  foto: deschide.md

  În documente mai recente, despre Vaja Jhashi, finanțiștii americani precizează că este un afacerist cu cetățenie georgiană și rusă. El trăiește în Republica Moldova, acolo unde este văzut ca un om discret, cu puține apariții publice, dar de numele căruia se leagă mai multe tranzacții importante atât în agricultură, cât și pe piața financiară. Un apropiat al politicianului Vlad Plahotniuc (sursa), el deține pachetul majoritar de acţiuni la Victoriabank și a intrat și pe piața din România recent, anunțând că pentru anul acesta vrea să investească aici 200 de milioane de euro. A preluat prima dată fabrica de ulei Ultex, apoi au închiriat Ulerom și deja, de anul acesta, au început să lucreze terenurile deținute de Adrian Porumboiu în județul Vaslui, prin firmele din Grupul Racova.

  Anul 2015, catastrofal pentru Porumboiu

  Și, totuși, când a cedat Adrian Porumboiu conducerea imperiului agricol cu care, anul trecut, se plasa pe locul al doilea în Top 100 cei mai puternici fermieri, în urma lui Ioan Nicolae? În vremurile sale bune, Porumboiu ajunsese să exploateze 54.000 de hectare, dar acum, surse din piață îl dădeau cu 45.000 de hectare, din care 5.000 de hectare în proprietate. Dispunea de silozuri cu o capacitate de 300.000 tone, iar lista activelor mai includea ferme de animale și unități de procesare – două ferme de vaci, o fabrică de ulei, una de biodiesel, trei mori, nouă fabrici de pâine, o fabrică de procesare a laptelui și circa 300 de magazine proprii. Cumulat, acestea aveau o cifră de afaceri estimată la peste 170 milioane euro. A venit însă anul 2015 când datoriile s-au adunat, executările silite s-au ținut lanț și, ca o bomboană pe coliva afacerilor lui Porumboiu, APIA l-a amendat cu 12 milioane de lei pentru încasare ilegală de subvenții. A fost, de altfel, și momentul-cheie în care pe piață a apărut informația că Porumboiu vinde Grupul Racova, tranzacție pe marginea căreia nu a dorit să facă nici un comentariu. Cu toate acestea, potrivit mirsanu.ro, valoarea tranzacției ce va fi finalizată luna viitoare se ridică la 110 milioane de dolari, din care o mare parte vor merge către creditori.

  Radu Musinschi

  În prezent, conform documentelor IFC, directorul general al Comcereal Vaslui este Denis Palii, în timp ce operațiunile TransOil în România sunt controlate de Radu Musinschi (foto sus), fost bancher în cadrul Reiffeisen Bank, absolvent al Universității de stat din Moscova și cu un master la Cambridge, potrivit profilului său profesional de pe LinkedIn.

  Foto: Libertatea.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Premierul Ungariei, Viktor Orban, vine în România la tăiatul porcului Regulament UE în vigoare! România trebuie să trimită PNS la Bruxelles până pe 1 ianuarie 2022! Marea Extragere Timac Agro România – ÎN DIRECT, MIERCURI, 8 DECEMBRIE!

  Ultimele știri

  AMRCR solicită noii coaliții majoritare să renunțe la “taxa de solidaritate“ și să sprijine mediul de afaceri Subvenții bovine 2021: Plățile rămân blocate pentru crescătorii care așteaptă banii de la APIA! Creșterea suprafeței minime eligibile la plata APIA – propunere APPR făcută la întrevederea cu ministrul Chesnoiu!