• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fertilizarea corectă cu gunoi de grajd: Cum trebuie aplicat cel mai ieftin îngrășământ universal

  Roxana Dobre -

  Gunoiul de grajd este cel mai prețios îngrășământ, având în conținut întregul complex de nutrienţi necesar plantelor cultivate. În plus, este considerat un îngrăşământ universal, corespunzător pentru toate plantele de cultură şi pentru toate tipurile de sol. Se foloseşte cu precădere pe solurile sărace în humus, pe cele nestructurate sau cu structură degradată, pe cele grele (argiloase) pe care le afânează, pe cele uşoare (nisipoase) la care le îmbunătăţeşte caracteristicile de reţinere a apei. 

  Din azotul pe care îl consumă din furaje, bovinele folosesc 20% pentru întreținere, 20 % trece în laptele pe care îl produce și 60% trece în gunoiul de grajd / urina produsă. Din fosforul pe care îl consumă din furaje, același procent de 60% trece în gunoiul de grajd / urina produsă, în timp ce potasiul trece în proporție de 75%.

  Gunoiul de grajd proaspăt trebuie împrăştiat pe câmp şi încorporat în sol prin arătură 

  Fertilizarea cu gunoi de grajd se recomandă a fi făcută de către fermierii care cunosc carențele pământului pe care îl lucrează, deci efectuează periodic analize de sol.

  Perioada când se aplică gunoiul de grajd variază în funcție de perioada când urmează să fie înființate culturile, cât mai devreme posibil, în cadrul perioadei de creştere a culturilor, pentru a maximiza preluarea nutrienţilor de culturi şi a minimiza riscul poluării. În fiecare an, cel puţin jumătate din cantitatea de gunoi rezultată în timpul iernii, trebuie împrăştiată până la 1 iulie, iar restul până la 30 septembrie. Atenție: Nu se aplică gunoi în perioada cuprinsă între apariția primului și ultimului îngheț.

  Aplicarea gunoiului de grajd se face de regulă toamna

  Gunoiul se administrează de regulă toamna, la lucrarea de bază a solului (prin arătură cu întoarcerea brazdei), în condiţii meteorologice favorabile, în special pe timp noros şi cu vânt slab. Pe măsură ce gunoiul se împrăştie, terenul este arat cu plugul, care amestecă şi încorporează bine gunoiul. Încorporarea se face mai adânc, până la 30 cm, pe terenurile uşoare (nisipoase) şi în zonele secetoase şi mai puţin adânc, până la 18- 25 cm pe terenurile grele, reci şi în regiuni umede. În zonele mai umede se poate administra şi primăvara.

  Eficienţa gunoiului de grajd este mai mare dacă se completează prin amestec cu îngrăşăminte minerale, în special cu cele fosfatice. Aceasta permite şi reducerea normelor de aplicare, fără ca sporul de producţie să scadă.

  Prețul gunoiului de grajd

  Pentru fermierii care au animale, aplicarea gunoiului de grajd nu presupune costuri suplimentare. Cei care vor să cumpere gunoi de grajd, prețul pe care trebuie să îl plătească este de circa 50 ron/tonă, conform site-urilor de anunțuri.

  De precizat, că un aport important este adus de microelementele ce se regăsesc în gunoiul de grajd de care plantele au nevoie, și nu se regăsesc în îngrășămintele chimice.  Pe de altă parte, dacă se fac completări nu toate îngrăşămintele minerale se pot aplica împreună cu gunoiul de grajd. De exemplu, azotaţii de amoniu, calciul şi sodiul, clorura de amoniu, ureea sau zgura lui Thomas nu se recomandă să fie aplicate împreună cu gunoiul de grajd. Sărurile potasice, naturale sau de sinteză, fosforitele, superfosfatul şi sulfatul de amoniu se pot administra împreună cu gunoiul de grajd.  Unele culturi, cum ar fi cerealele păioase, cartofii timpurii, sfeclă roşie, ceapă, mazărea, mărarul şi altele, utilizează cel mai bine gunoiul în anul al doilea de la aplicare.

  Sursa: www.apia.org.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Adrian Chesnoiu: Programele benefice pentru sectorul agricol își vor găsi finanțarea! Lidl a început să vândă porci de Crăciun cu 9,99 lei kilogramul! Nicolae Cioranu, Asociația Forța Fermierilor: ”Ministrul Adrian Chesnoiu are altă abordare. Vine ca o gură de oxigen pentru fermieri!”

  Ultimele știri

  Afacere pornită cu 1.000 de lei de un mic fermier. Cultura pe care a pariat se recoltează în doar 7 zile de la plantare! Fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, în vizită la ferma lui Daniel Botănoiu! Mici fermieri rămași fără despăgubirile pentru zeci de porci morți de pestă porcină africană!