• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scenariu de ultimă oră pentru plata avansului: ”Cred că 75% dintre fermieri vor avea banii în conturi”. Cum se face selectarea ”norocoșilor”

    agrointeligenta.ro -

    Ministrul agriculturii Achim Irimescu dă asigurări fermierilor privind eforturile susținute de a se plăti avansul din subvenție către un număr cât mai mare de beneficiari. Din păcate, însă, startul pierdut prin blocajele sistemului informatic fac aproape imposibilă virarea sumelor către toți beneficiarii eligibili.

    ”Eu sper să ajungem la 100% din plată, dar cred că doar 75  la sută dintre cei care trebuie să își primească banii îi vor avea în conturi. Iar restul vor primi banii în luna februarie când se termină controlul pe teren. Cei care primesc au avut șansa să fie aleși aleatoriu la introducerea în sistem. Deocamdată am dat deoparte doar dosarele care au picat la control și care nu intră la plată”, s-a exprimat în această seară ministrul Irimescu, invitat la emisiunea „Agricultura în 60 de minute” de la Agro TV.

    Demnitarul a făcut publice și câteva elemente discutate astăzi cu conducerea APIA legate de dificultățile întâmpinate în ultimele zile.

    ”Aici nu pot să nu am un regret pentru că avem noi așa un talent românii să începem cu întârzierea lucrurilor. Am discutat astăzi cu APIA și am înțeles că de abia la sfârșitul lunii septembie s-a solicitat softul modului de plată. Din păcate avem cerințe complexe care nu pot fi introduse peste noapte, ca prin magie. Tot sistemul de la SIVECO a costat 28 de milioane de euro plus TVA, nu putem rupe contractul. Pe de o parte APIA, fiind noul PAC, nu a accelerat suficient pentru toate etapele și nu știu dacă există o parte de vină la SIVECO la aplicare cerințelor, dar în mod cert timpul a fost scurt. Și cu depunerea cererilor s-a întârziat. Au fost o serie de procese care au depășit termenul. De abia la jumătatea lunii noiembrie, softul a prezentat prima formă a modului care trebuia testat. Lunea trecută din 973.000 de cereri care trebuie onorate  am încercat să introducem 120.000 în sistem dar acesta a dat erori și în noaptea respectivă s-au introdus 4.000 de cereri manual. La ora actuală avem 365.000, practic jumătate în lucru. Pentru că sunt mai multe faze de introducere în sistem. Prima fază introducerea datelor, verificare cererilor încă o dată în sistem, partea de calcul și eliberarea OP-ului”, a explicat Irimescu.

    Se așteaptă acordul Comisiei Europene pentru program prelungit până pe 2 decembrie

    Situația este cu atât mai complicată cu cât Ziua Națională a României aduce o mini-vacanță în sistemul bugetar, adică zilele de luni și marți vor fi libere. Cu toate acestea, la APIA se va lucra și s-a cerut din partea Comisiei Europene aprobare ca programul de plăți să fie prelungit până pe 2 decembrie inclusiv.

    ”Noi avem 2 zile libere și atunci am consultat CE dar încă nu am primit un răspuns. Am făcut toate demersurile pentru a continua până pe 2 decembrie. Avem pe circuit OP-uri în acest moment 28.000. Și urmează să fie transferate la Trezorerie  durează 2-3 de zile până când fermierii au banii în cont. Fără erori. Vreau să vă asigur că se lucrează non –stop și am cerut ministrului finanțelor să mobilizeze și Trezoreria care se asemenea va lucra în zilele care ar trebui să fie libere. Pentru că la nivel de CE în momentul în care eu introduc OP-ul se consideră că am finalizat procesul, deci este important să ajungem să introducem OP-urile. Aceasta este prioritatea”, a mai declarat Achim Irimescu.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România