• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Efectul Timac în ferma unui tânăr din Teleorman: ”Grâul mai bun m-a ajutat să vând mai scump!

    Gabriela Gimbășanu -

    În agricultură, tinerețea poate fi un avantaj, dar și o capcană: multitudinea de informații te pot face uneori să iei deciziile greșite care îți pot influența întreaga afacere, ne-a mărturisit Ioan Marius Găină, un tânăr fermier de 36 de ani care deja are în spate un deceniu de activitate agricolă. A început în 2004 cu doar trei hectare de teren agricol și acum a ajuns la o suprafață de 500 de hectare. A reușit să se extindă prin muncă, avându-i alături specialiștii în nutriție vegetală de la Timac Agro România, companie care i-a furnizat nu doar produsele de fertilizare, dar și sfatul înțelept atunci când a fost în impas cu culturile.

    De la legumicultură la cultura mare

    Premiat anul acesta în cadrul Galei Top Agribusiness de către Timac Agro România, Ioan Marius Găină și-a adus aminte cât de greu i-a fost la început. A pornit cu trei hectare de legume, iar acum reușește să își asigure un trai liniștit pentru el și familia sa, lucrând 500 de hectare.

    ”Împreună cu familia mea deținem o fermă de 500 de hectare – 20% proprietatea noastră, iar restul este luat în arendă. Începând din 2004, de când am început să mă ocup serios de agricultură, an de an, am luat teren în arendă, de oriunde auzeam pe cineva că vrea să dea pământ. Inițial am început cu pământul familiei – 3 hectare și faceam doar legumicultură, însă cum ne bazăm pe cultura mare”, a declarat pentru Agrointeligența Ioan Găină, un tânăr fermier din comuna Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman.

    DSC_0211

    Lucrează cu Timac Agro de șase ani

    Chiar dacă a reușit să-și consolideze exploatația într-un timp relativ scurt, tânărul fermier a subliniat faptul că nu ar fi reușit să ajungă unde este astăzi fără ajutorul specialiștilor Timac Agro România.

    ”Am început să colaborez cu echipa Timac încă de acum 6 ani prin intermediul unui distribuitor pe care compania îl avea la noi în zonă. De aproape 4 ani sunt în legătură directă cu compania Timac și folosesc în mod special gama de îngrășăminte foliare pentru grâu și rapiță. Mă bazez foarte mult pe recomandările specialistului de la Timac atunci când aleg substanțele pe care le folosesc la culturile mele”, spune tânărul fermier.

    Sfat dat la fața locului

    În materie de substanțe folosite la culturile sale, tânărul fermier a mizat anul acesta, la cultura de grâu, pe produsul Timac Fertilidear Vital 954, iar pentru cea de rapiță a folosit produsul Fertilidear Viti BPK.

    ”Consultanții din teritoriu mă ajută să iau decizia corectă atunci când vreau să achiziționez un produs. De cele mai multe ori mergem împreună în solele pe care le am cultivate, ne uităm împreună, analizăm situația și decidem ce este cel mai bine să aplicăm, când și în ce doză. În felul acesta am siguranța că am cumpărat exact produsul de care am nevoie și care mă va ajuta să obțin producții bune, la sfârșit de sezon. Specialiștii Timac Agro din teritoriu sunt mereu pregătiți să-ți răspundă la întrebările pe care le ai și te ajută să alegi exact produsul de care are nevoie cultura ta”, ne-a explicat Ioan Marius Găină cum decurge relația dintre el și specialiștii în nutriție vegetală.

    Recolte mai bune decât în fermele vecine

    Produsele Timac Agro România l-au ajutat pe tânărul fermier să obțină nu doar recolte bogate, ci și o producție de o calitate mai bună.

    ”Producția a crescut în primul rând calitativ și apoi cantitativ. Am investit începând cu anul 2008 și în utilaje agricole, reușind să fac lucrări de calitate și cu ajutorul produsele Timac Agro am reușit să obțin producții net calitative față de vecinii mei, în special la grâu. Produsele Timac Agro fac ceea ce promit: an de an am reușit să obțin producții calitative și cantitative, rezultatele se văd în câmp și în siloz și tocmai de aceea vom continua să utilizăm produsele Timac”, a adăugat fermierul teleormănean.

    Un plus de 100 de lei la tona de grâu

    Atunci când ai o recoltă de calitate și traderii te caută pentru produsele tale, iar dacă le poți oferi și o cantitate mai mare de cereale, atunci cu siguranță primești un preț mult mai bun față de alți fermieri.

    ”Reușesc să îmi vând producția destul de bine, prețul pe care îl obțin este ceva mai mare față de prețul pe care îl obțin ceilalți fermieri, pe tona de grâu. Fiind de calitate, grâul meu are mare căutare pe piață. Anul acesta am reușit să vând cu 700 lei tona, când la mine în zonă ceilalți fermieri abia primesc 600-620 lei pe tonă”, ne-a spus tânărul fermier despre principalul avantaj al folosirii produselor Timac.

    Costurile înființării unui hectar de cereale

    ”Investiția într-un hectar de cereale poate ajunge undeva la 2.500 de lei, cam acolo încerc să mă situez. Desigur că anii dificili impun condiții dificile, așa că dacă se impune investesc și mai mult, numai să obțin cereale de calitate. Chiar dacă investec mult, reușesc cu prețul pe care îl primesc să-mi acopăr cheltuielile și să fiu profitabil. De exemplu, la floarea-soarelui am făcut 3 tone la hectar și am vândut-o cu 1,6 lei, deci un venit de 4.800 de lei, iar dacă scădem investiția, tot îmi rămâne 2.300 lei pe hectar”, ne-a exemplificat fermierul. În cazul grâului, la un cost de 2.500 de lei, a obținut un profit de circa 1.500-1.700 de lei la hectar.

    Monocultura – cuvânt interzis la ferma lui Ioan MariusGăină

    În cei peste 10 de când face agricultură, fermierul din Teleorman a deprins o regulă de la care nu se abate: niciodată nu practică monocultură, iar planificarea culturilor o face în funcție de un asolament realizat pe 4 ani.

    ”În general merg pe culturile de bază ale fermierului mijlociu: grâu, orzoaică, rapiță, floarea-soarelui și ceva porumb. Anul acesta producțiile de la mine din fermă au fost destul de bune, având în vedere anul greu pe care l-am traversat. La orzoaică am obținut 6.300 kilograme la hectar, la grâu 6.000 kilograme la hectar, la rapiță 3.500 de kilograme pe hectar – în condițiile în care 15% din suprafața cultivată nu a răsărit din cauza băltirilor, iar la floarea-soarelui am obținut 3.000 de kilograme. La producții mă situez peste media de la mine din zonă, dar cred că se putea și mai bine. Nu irig nici o palmă de pământ, totul stă în tehnologia de cultură și în modul de aplicare a tehnologiei”, ne-a vorbit fermierul despre producțiile pe care le-a obținut la sfârșitul acestui an agricol.

    În final, un alt aspect ce merită menționat este că Ioan Marius Găină a absolvit în 2007 Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală. ”Acest lucru m-a ajutat foarte mult. Nu poți face agricultură fără să ai câteva noțiuni de bază pe care să te poți sprijini în activitatea ta. Este adevărat că cel mai bine înveți din practică, dar fără o pregătire minimă nu prea poți să facă performanță în agricultură”, ne-a spus fermierul teleormănean.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!