• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cartarea solurilor – instrument de bază pentru o fertilizare eficientă a culturilor agricole

    Gabriela Gimbășanu -

    În Anul Solurilor, așa cum a declarat FAO anul 2015 , compania Timac Agro România a reușit să convingă foarte mulți fermieri să efectueze o lucrare de bază în ferma lor: cartarea agrochimică a terenului agricol. Procedura i-a ajutat astfel de specialiștii companiei, dar mai ales pe agricultori, să vadă care sunt carențele din fiecare parcelă, deficiențe ce au putut fi apoi completate cu soluții inteligente de nutriție vegetală.

    Unul dintre cartările efectuate în acest an de către compania Timac Agro este tânărul fermier Nicușor Iordan, în vârstă de 33 de ani, care exploatează în prezent o suprafață de 960 de hectare în comuna Uda-Clocociov, județul Teleorman.

    Cartarea agrochimică sau studiul agrochimic al terenurilor agricole reprezintă un ansamblu de lucrări de delimitare a unor parcele omogene în raport cu tipul de sol, cultura agricolă și tratamentele de fertilizare, de recoltare a probelor medii agrochimice din fiecare parcelă astfel delimitată, de efectuare în laborator a analizelor agrochimice și de reprezentare, în funcție de acestea, pe cartograme, a suprafețelor de teren cu însușiri agrochimice asemănătoare în vederea aplicării diferențiate a îngrășămintelor și amendamentelor, pentru realizarea producțiilor vegetale prevăzute în planul de producție al fermei agricole.

    Probele sunt trimise în Franța la analiză

    Cartarea celor 100 de sole pe care le exploatează fermierul Nicușor Iordan nu a însemnat deloc o bătaie de cap pentru fermier. De toată partea ”tehnică” s-a ocupat specialistul Timac Agro România care s-a prezentat în teren și a luat analize de sol. Probele au fost apoi trimise în Franța, iar la primirea rezultatelor, împreună cu fermierul, s-au luat deciziile asupra soluției ideale de fertilizare pentru fiecare solă. Astfel, la recomandarea specialiștilor în nutriție vegetală, pe lângă produsele pe care deja le folosea, Nicușor Iordan a folosit anul acesta, pentru prima dată, Eurofertil Top Phos 38 pentru cultura de grâu, și Eurofertil NPS 53 la rapiță.

    DSC_0215

    Lucrează cu Timac Agro de peste 8 ani

    Colaborarea lui Nicușor Iordan cu echipa Timac Agro a început din 2006, încă de când tânărul a pus bazele societății agricole de producție a cerealelor și plantelor oleaginoase.

    ”Am început această activitate agricolă cu 750 de hectare, din care 10 de hectare erau proprietatea familiei și restul a fost teren pe care l-am luat în arendă. În prezent, din cele 960 de hectare, 60 sunt proprietate personală. Colaborarea cu Timac Agro este una foarte bună și pot să spun că am rămas fidel acestei companii tocmai pentru apropierea și aplecare lor către nevoile fermierilor. Specialiști de la Timac merg cu noi în câmp la culturile noastre și ne ajută să luăm cele mai bune decizii. În general merg pe mâna specialiștilor și cumpăr ce îmi recomandă ei, îngrășăminte foliare, în special”, ne-a spus tânărul fermier despre relația sa cu compania Timac.

    Nicusor Iordan

    2.200 de lei investiția în tehnologie pentru un hectar de grâu

    Fermierul teleormănean este de părere că, produsele Timac Agro pe care le aplică culturilor sale sunt la fel de importante ca utilajele pe care le folosește pentru a efectua lucrările solului.

    ”Dacă la utilaje sunt fan John Deere, în materie de fertilizanți sunt fan Timac Agro. Utilajele de calitate mă ajută să fac lucrări de calitate, soluțiile de fertilizare mă ajută să obțin producții bogate, uniforme și calitative, foarte căutate de traderi. Tehnologia aplicată diferă de la an la an. Dacă nu poți să irigi cultura, trebuie să investești în tehnologie, pentru a avea producții ridicate. De exemplu, la cultura de grâu, investesc anual în jur de 2.200 de lei, pe hectar”, ne-a exemplificat fermierul Nicușor Iordan.

    70% din suprafață ocupată de culturile de toamnă

    Teleormăneanul nu mizează pe vreo cultură-minune, rămânând consecvent cerealelor tradiționale precum, grâul, orzul, porumbul, cultivând și oleaginoase precum rapița și floarea-soarelui.

    ”În general cultiv în proporție de 70% culturi de toamnă și 30% culturi de primăvară. Am însămânțat deja 370 de hectare de grâu, 160 de hectare de orz și 120 de hectare de rapiță, iar 300 de hectare vor rămâne pentru floarea-soarelui și porumb. Până în prezent culturile de toamnă arată foarte bine în câmp, am avut noroc de o ploaie bună care le-a ajutat”, ne-a vorbit tânărul fermier despre producțiile pe care le-a recoltat anul acesta.

    Foto: agrimanagement.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!