Idei de afaceri: Creșterea porcilor Berkshire – rasa de suine despre care se spune că are cea mai bună carne
agrointeligenta.ro -Rasa de porc Berkshire cunoaște o revenire spectaculoasă pe piețele internaționale. Originar din Regatul Marii Britanii – unde se creștea inițial pentru bucătăria regelui, cu efective importante rămase mai ales în SUA, Japonia și Noua Zeelandă, porcul Berkshire este apreciat ca o sursă de profit pentru micii fermieri, putând fi ușor crescut în regim gospodăresc. Avantajul acestei rase la modă este prețul la care se vinde carnea, căutată mai ales de restaurantele de lux pentru gustul deosebit și pentru consistența aparte.
Porcii Berkshire nu sunt ușor de procurat. Se estimează că exemplarele cu genetică pură sunt puține rămase la nivel mondial, concentrate mai ales în SUA. De altfel, peste Ocean, rasa este promovată ca o afacere profitabilă pentru fermele mici de suine. De aici, o mare parte din producție este exportată în Japonia, acolo se vinde foarte bine și unde acest porc este cunoscut sub numele de Korubuta.
Caracteristicile porcului Berkshire
Un porc din rasa Berkshire este ușor de recunoscut după culoarea sa neagră, cu puncte albe în zona picioarelor, a botului și a cozii. Are un rât relativ scurt, picioare puternice și o conformație compactă, cu spate musculos. Între rasele de porci, se apreciază că este de mărime medie spre mare, cu exemplare ce ating, la maturitate, greutăți de peste 270 de kilograme. Ca și temperament, crescătorii vorbesc despre Berkshire că este un porc curios, prietenos, iar scroafele au o producție bună de lapte și un instinct matern dezvoltat ce ușurează activitatea de creștere.
Creșterea în regim gospodăresc, secretul pentru carnea gustoasă
Un alt aspect care face porcul Berkshire să fie foarte căutat este faptul că această rasă se pretează la creșterea în regim gospodăresc. Sunt adaptați mai ales pentru viața pe pășune, în aer liber.
Și, totuși, ce face ca Berkshire să fie noul porc vedetă? Este vorba, cu siguranță de carnea sa, apreciată de cei mai mari bucătari ai lumii pentru gustul său inconfundabil, evidențiat în special la exemplare crescute în sistem ecologic. S-a făcut chiar și un concurs de gust în care, din 19 rase, carnea de Berkshire a fost votată ”în orb” ca fiind cea mai bună din toate punctele de vedere – gust, aspect, consistentă. Ulterior, specialiștii au mers mai departe și au făcut analize amănunțite care au arătat că acest porc este predispus genetic să dea o carne de calitate superioară prin fibra musculară mai scurtă, iar gustul și suculența este accentuată prin textura și aspectul marmorat. De altfel, acesta este scos în evidență de culoarea mai închisă a cărnii care se pretează mai ales pentru gătitul lent, la temperaturi foarte ridicate – cuptor, proțap etc.
Crescătorii interesați să pornească o afacere cu creșterea porcilor Berkshire trebuie să știe că această rasă de suine are două linii – una pentru untură (foarte populară până în anii 1960) și una pentru producția de carne – cea care acum este foarte la modă.
Exemplarele cu genetică pură sunt furnizate mai ales prin ferme din SUA, acolo unde porcul Berkshire a fost adus din Anglia acum peste 300 de ani și unde, din 1875, funcționează o asociație a crescătorilor de Berkshire cu genetică pură.
În Europa, cel mai sigur loc de unse se pot cumpăra porci din rasa Berkshire este Marea Britanie, acolo unde, potrivit site-urilor de profil, prețul unui purceluș pornește de la circa 50 de lire sterline, la care se adaugă costurile cu actele pentru certificarea genetică.