• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Țeapă de sute de mii de euro dată fermierilor. Ce mare dealer a încasat bani pentru utilaje pe care apoi nu le-a mai livrat?

    Roxana Dobre -

    Peste 30 de firme care activează în domeniul agriculturii susțin că au fost lăsate cu ochii în soare de către un distribuitor de utilaje care a încasat banii de la fermieri și nu a mai livrat mașinile agricole. Informația este parțial confirmată pe site-ul AFIR unde, la secțiunea dedicată societăților care nu și-au onorat obligațiilor contractuale este inclus numele dealerului – SC New Agri System SRL reprezentată în România de MAP – Mașini Agricole Performante, dar pentru care, oficial au fost înregistrate doar două plângeri oficiale. Din declarațiile altor doi păgubiți, marea majoritate a fermierilor încă speră să își recupereze banii sau să primească utilajul pentru care au achitat deja zeci de mii de euro.

    56.000 de euro plătiți pentru un tractor ce n-a mai ajuns în fermă

    Numele lui Adrian Dobre nu se regăsește pe site-ul AFIR la cei păgubiți de dealer pentru că acesta încă speră să își recupereze pe care amiabilă cei 56.000 de euro pe care i-a plătit dealerului. Fermierul lucrează 167 de hectare în localitatea buzoiană Rățeni, iar anul trecut a decis să depună un proiect pentru achiziția de utilaje prin fonduri europene și a ales firma SC New Agri System SRL drept distribuitor pentru tractor.

    “Am comandat un tractor Deutz Agrotrac 620 dar au invocat faptul că nu se mai fabrică și ne-au promis că o să schimbe modelul cu unul care să echivaleze cu valoarea celui comandat. Așa că am primit promisiunea că ni se va livra un model Agrotron 6160 pe care nu l-am văzut nici în ziua de astăzi. În proiect, pe lângă tractor, am avut și un scarificator pe care l-am primit în termen și pe care l-am achitat integral cu suma de 9.700 de euro”, ne-a relatat fermierul.

    Referitor la tractor, însă, lucrurile s-au complicat. “Utilajul valorează 56.000 de euro bani pe care i-am achitat integral pe 14 octombrie 2014, deci în decurs de o lună trebuia să vină și utilajul. O parte din bani, adică 60%, urmau să fie recuperați prin AFIR dacă bineînțeles, primeam și utilajul. De atunci o ținem numai în amânări, minciuni și drumuri făcute la București din banii noștri, bineînțeles”, ne-a mai spus fermierul.

    Reprezentanții firmei nu mai răspund la telefon

    Acesta susține că reprezentanții companiei nu mai răspund la telefon încă din ianuarie 2015. “Pentru orice discuție cu ei trebuia să facem drumuri la București și ne-au invocat faptul că sunt probleme cu fabrica. În tot acest timp, noi am fost nevoiți să facem prelungire de contract cu AFIR-ul pentru care ni s-a aplicăm 5 %, deci ne-au mai taxat puțin. Cei de la SC New Agri System SRL și-au asumat această plată, adică penalizare, dar bineînțeles că de atunci nu am văzut niciun ban”, ne-a mai povestit buzoianul.

    Penalizare de la AFIR și interdicția de a mai depune proiecte pe PNDR timp de un an

    Între timp, și fără tractor în fermă, și fără banii achitați, buzoianul Adrian Dobre a pierdut și proiectul pentur fondurile nerambursabile și, în plus, are interdicție timp de 1 an de la AFIR astfel că momentan nu mai poate depune proiecte pentru accesarea de fonduri europene.

    “Acum dacă facem un calcul că a trecut un an de când nu l-au adus și încă unul în care noi nu avem voie să mai depunem proiecte înseamnă că am pierdut deja 2 ani. Dacă mergem mai departe până în 2020 când ne expiră contactul de arendă atunci nu o să mai fie fonduri, deci practic am pierdut orice șansă de a mai face vreun poiect”, ne-a mai spus cu mâhnire fermierul. Acesta spune că în încercarea de a-i “închide gura”, distribuitorii de utilaje i-au trimis un tractor care valora la jumătatea celui comandat și care s-a stricat de la prima ieșire în câmp. “Acum suntem la al treilea tractor pe care ni l-au trimis. Bineînțeles că nu ține locul celui achitat ci îl folosim să ne facem muncile până când o să primim ce am comandat. Nu este nici pe departe ceea ce trebuia să fie pentru că dacă este vechi am avut numai probleme cu el”, ne-a declarat Adrian Dobre.

    Dealerul le-a promis că va găsi o soluție

    În puținele explicații pe care le-a dat fermierului, firma i-a comunicat că ar fi găsit o soluție să aducă ceva bani printr-un fond de investiții din Elveția. “În momentul de față avem promisiuni din partea lor că ni se vor da banii și mai târziu vorbim și despre despăgubiri. Cred că sunt doar promisiuni să ne ducă cu vorba. Este foarte greu, eu am ținut legătura cu mulți fermieri care sunt practic distruși. Sunt multe cazuri la nivel național și știu că există mulți fermieri prin Constanța”, ne-a mai explicat fermierul.

    În Ialomița, firma a trimis doar plugul. Tractorul încă nu a ajuns

    Alt caz similar este cel al Alinei Stroe care lucrează 23 de hectare în județul Ialomița. Anul trecut, a făcut un proiect pe Măsura 121 care nu s-a finalizat tot din cauza nerespectării contractului de către firma de utilaje. Aceeași!

    “Ne-au dus cu zăhărelul iar acum suntem plimbați pe drumuri fără niciun folos. Mi-au trimis într-un final doar un plug de la Maschio Gaspardo dar fără tractor deși am achitat întreaga sumă pentru ambele. Am făcut împrumut la o bancă care lucra cu ei și acum am rămas cu ditamai creditul. Suma totală a utilajelor era de 40.400 de euro. Toată lumea a plătit integral banii pe care i-am pierdut”, ne-a declarat femeia.

    Plângeri la firmă și la MADR

    Ea spune că tractorul comandat trebuia să vină acum un an dar nu s-a mai lăsat văzut. “Acum, pe 13 octombrie, eu am pierdut proiectul pe fonduri pentru că s-a finalizat contractul de finanțare. Acum nu mai am niciun drept timp de un an. M-au penalizat de două ori pentru prelungirea contractului de finanțare. Am depus plângeri peste tot – de la ministerul agriculturii până la firmă. Acolo nici nu dăm de ei. Trebuie făcut ceva pentru că sunt niște bani care s-au pierdut. Acum firma este în insolvență și din câte știu eu în primul rând băncile își iau banii și pe urmă noi”, ne-a mai spus agricultoarea păgubită.

    Ea afirmă că pentru ferma sa este o mare pierdere pentru că acest tractor era un mare ajutor având în vedere că acum lucrează cu tractoare vechi care consumă mai mult și se strică foarte des.

    Avertizare pe site-ul AFIR

    Pe site-ul AFIR există o secțiune unde fermierii pot consulta Lista Societăților Comerciale care nu au respectat prevederile contractuale, respectiv cu care beneficiarii PNDR au întâmpinat disfuncționalități în derularea achizițiilor în implementarea contractelor de finanțare semnate cu AFIR. Această listă a fost întocmită conform prevederilor art. 5 din Hotărârea de Guvern nr. 226 din 2 aprilie 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului naţional de dezvoltare rurală cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la Bugetul de Stat, în baza reclamațiilor depuse de beneficiarii PNDR și în urma verificărilor efectuate de către departamentele de specialitate din cadrul AFIR.

    avertizare AFIR

    ”Agenția a primit din partea beneficiarilor PNDR o serie de reclamații asupra faptului că dealerii/ importatorii de utilaje și mașini agricole cu care aceștia au încheiat contracte de vânzare-cumpărare, nu au respectat obligațiile contractuale privind livrarea bunurilor achiziționate. Astfel, beneficiarul I.I. Mihalache Florea, a reclamat faptul că SC New Agri System SRL reprezentată în România de MAP-Mașini Agricole Performante nu a respectat clauzele contractului (nr. 2432 din 03.09.2014) de furnizare a utilajelor agricole comandate și achitate integral la data de 24.10.2014. De asemenea, beneficiarul PFA Sorobac Adriana Elena a reclamat a reclamat faptul că SC New Agri System SRL reprezentată în România de MAP-Mașini Agricole Performante nu a respectat clauzele contractului (nr. 146 din 12.01.2015) de furnizare a utilajelor agricole comandate și achitate integral în data de 13.02.2015. În urma acestui fapt, beneficiarul a reziliat respectivul contract din cauzele menționate mai sus, cu specificarea faptului că suma plătită nu a fost restituită de către SC New Agri System SRL reprezentată în România de MAP-Mașini Agricole Performante”, se arată pe pagina AFIR.

    Reprezentanții societății nu au transmis nicio poziție oficială

    Din dorința de a clarifica situația reclamată redacției noastre de mai mulți fermieri, reporterii Agrointeligența au luat legătura cu oficialii SC New Agri System SRL reprezentată în România de MAP-Mașini Agricole Performante. Telefonic, ni s-a comunicat să trimitem o solicitare scrisă care, însă, nu a primit nici un răspuns, iar pe numărul de telefon nu mai răspunde nimeni. Așteptăm în continuare poziția dealerului de utilaje pe care, așa cum am dat asigurări reprezentanților societății, o vom publica integral. La fel ca și zecile de fermieri păgubiți, sperăm că situația se va rezolva în curând, prin restituirea sumelor achitate în avans sau prin livrarea utilajelor contractate. Până atunci însă, avertizările de pe site-ul AFIR ar trebui să fie luate în serios pentru că mai mult de această informare, în mod legal, instituțiile statului nu pot face la acest moment, respectiv nu pot îngrădi activitatea unei companii în spațiul european.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!