• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agro-interviul de luni. Ministrul agriculturii Achim Irimescu: Nu sunt mulțumit de AFIR și PNDR. Vom returna Comisiei Europene peste 800 de milioane de euro, plus penalizări de cel puțin 300 milioane de euro

    agrointeligenta.ro -

    Invitat în cadrul emisiunii ”Cultivat în România” de sâmbătă, 5 decembrie, ministrul Achim Irimescu a răspuns la o serie de întrebări din partea realizatorilor Laurențiu Botin și Vlad Macovei și din partea fermierilor prin vocea liderilor din agricultură. Agrointeligența vă prezintă cele mai importante teme discutate în emisiune, precum și înregistrarea integrală a acesteia.

    Domnule Irimescu, începutul mandatului dumneavoastră de ministru a fost unul colorat pentru că s-a întâmplat ce s-a întâmplat: nici măcar nu știm ce s-a întâmplat. Fermierii se uitau la internet banking pentru avansul de subvenție și au venit tot felul de informații că banii ba vin, ba nu vin, ba mai așteaptă. Domnule ministru, haideți să lămurim ce s-a întâmplat, de ce nu au venit banii atunci când ați declarat, ce s-a întâmplat, unde e disfuncționalitatea?
    Făcând o scurtă analiză, vă pot prezenta câteva elemente în acest sens. Ce s-a întâmplat mai exact? Sigur că, pe de o parte aș începe cu scuzele, adică avem niște cauze obiective, este vorba de faptul că noua Politică Agricolă Comună este mult mai complexă, decât politica agricolă anterioară. În cazul concret al României, avem o plată unică pe suprafață SAPS, o plată cu cinci componente. Este vorba de înverzire, micul fermier, tânărul fermieri și așa mai departe. În acest context, sigur că noul modul despre care toată lumea discută și care trebuia proiectat, testat și după aceea să fie funcțional, a necesitat o perioadă de timp.
    Dacă luăm pe date efectiv, undeva la sfârșitul lunii august, APIA a solicitat acest modul, desigur că există contractul-cadru pe 34 milioane de lei (…), pe trei ani, dar pe modulul în cauză suma era 5 milioane de lei. Dacă este mult sau puțin, asta nu pot aprecia. Cert este că m-am documentat și pot să vă spun că undeva din august și până pe data de 17 noiembrie s-a întâmplat următorul lucru: pentru a realiza acest modul, furnizorul de soft, realizatorul modulului trebuie să desfășoare niște etape, în care el prezintă ceea ce trebuie să realizeze: cu ore, timp, cât lucrează IT, unui evaluator extrem care confirmă – asta a fost o cerință a Curții de Conturi, nu a agenției de plăți. Se face un dialog între instituții, aceasta este procedura ce trebuie respectată. Acum două zile au avut o discuției cu ei și le-am spus că pentru finalizarea modulului pentru plata integrală, neapărat trebuie să scurtăm timpul și să discutăm și cu Curtea de Conturi. În opinia mea, am acumulat o experiență, știm cât costă o oră de IT, până la urmă, sperăm să găsim soluții.

    Până la urmă despre ce a fost vorba? Despre indolența unor funcționari, despre lipsa de comunicare între instituții, despre lenea la serviciu în rezolvarea problemelor, ce a fost de fapt, pentru că fermierul și-a făcut un plan de afaceri, a împrumutat de la bănci. Avem disfuncționalități, dar până la urmă cineva trebuie să plătească…
    Sunt întru totul de acord. Atunci când se produc astfel de sincope, este clar că cineva trebuie tras la răspundere. Din analiza temporară pe care am efectuat-o, nu este definitivă, dar pentru o acuratețe mai mare putem apela chiar la independența corpului de control al primului-ministru – poate fi și asta o soluție, dar nu am discutat despre asta până acum. La prima vedere este clar că cineva în APIA nu și-a făcut treaba, pentru că știau că acest proces necesită o perioadă de timp.

    Eu cred că nu este vorba despre greșeala unei anumite persoane, este o problemă de sistem, sunt mai multe persoane care nu își fac treaba în mod clar tratează cu aroganță fermierii, deși fondurile europene, plata pe suprafață este un drept al fermierului (…) Sunt bani ce se cuvin de drept fermierilor români, bani europeni…
    În discuția pe care am avut-o cu cele două agenții (APIA și AFIR- n.r.) amândouă agențiile trebuie să înțeleagă că vorbim de bani europeni și naționali și ei sunt destinați fermierilor, banii sunt ai fermierilor. Noi existăm ca instituții decât atât timp cât există această subvenție. Dacă din 2020, cum se preconizează, la nivel european, se schimbă modul de subvenție sau chiar se desființează, este clar că agențiile de plăți nu își vor mai găsi locul.

    Achim Irimescu decembrie 2015

    Laurențiu Baciu, președintele LAPAR: Domnule ministru, ce se întâmplă cu banii pentru calamități?
    Dat fiind faptul că 30 noiembrie a căzut într-o zi de sărbătoare, inclusiv până pe 2 decembrie, seara s-au primit solicitările. Din ceea ce mi s-a comunicat sperăm ca de săptămâna viitoare să începem plățile și în orice caz până în 24 decembire clar, trebuie să intre plata tuturor despăgubirilor. Este musai ca de Crăciun toți fermieri să aibă banii în conturi, pentru despăgubirile de secetă. Sper și presiunea mea va fi maximă pentru a-i onora pe fermieri. Sper ca banii să fie transferați până pe 24 decembrie.

    Să rămânem la discuția despre banii pe care fermierii trebuie să îi primească luna aceasta. Încep și plățile directe normale pe suprafață?
    Trebuie să vă spun că am avut o discuție cu APIA și cu furnizorii de soft, ai modulului de plată și din discuția mea cu ei, eu am solicitat, bineînțeles, ca neapărat în această lună să începem plățile normale. Sunt două chestiuni de clarificat și explicat pentru fermieri ca să nu creăm niște așteptări oamenilor și după aceea să spun că nu s-au putut realiza. Modulul a fost stabilit pentru plata în avans care nu conținea toate componentele, de exemplu înverzirea, și am înțeles de la ei că practic, se reia totul aproape de la zero pentru noul modul. Modulul anterior a luat mai puțin de două săptămâni, deci sperăm că odată cu experiența acumulată, vom reuși înainte de sfârșitul lunii, să facem niște plăți. Pentru plățile integrale mai este o condiție care trebuie respectată, trebuie să luăm în calcul următorul lucru-cerința pentru a se efectua plățile integrale este că trebuie să se termine controlul pe teren. Sunt zone în care e clar că nu se poate finaliza controlul pe teren, pentru că a venit iarna.
    Din punct de vedere legal plata integrală pentru anul acesta se face în perioada 1 decembrie – 30 iunie, fără penalizări. Au fost ani în care noi am finalizat plățile în luna martie, deci au funcționat lucrurile bine. De data aceasta, intenția mea este să procedăm în următorul mod: noi am achitat plățile în avans pe o bază regională, acum să reușim să identificăm producătorii, beneficiarii într-o arie care nu fac obiectul controlului pe teren și să-i plătim. Între cei 720.000 de fermieri care au făcut obiectul avansului și cei 943.000 de fermieri, o parte au fost în control, prin teledetecție sau pe teren. În situația aceasta ar trebui să-i excludem de la început pe cei de la 720.000 la 943.000. Sper să reușim ca, pentru cei care nu au făcut obiectul controlului sau la care a fost finalizat controlul într-o anumită regiune, să începem plățile din această lună.
    Sperăm să rezolvăm și problema cu crescătorii de animale, plățile pe pajiști și pășuni, dar acolo unde sunt probleme mari. Nu pot angaja un termen, pentru că ar însemna să fiu nerealist.

    Dar vor fi începute plățile din această lună?
    Absolut.

    Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro: Întrebarea mai degrabă o rugăminte ca ori de câte ori avem discuții pe diferite sectoare de activitate și pentru că domnul ministru este o persoană care nu poate să facă toate lucrurile, să ne desemneze din minister câte o persoană responsabilă pe fiecare sector de activitate. așa cum am spus și la întâlnirea pe care am avut-o, să facem un grup de lucru și să elaborăm actele normative împreună de la început, nu dpar să fim puși în fața faptului împlinit la dialogul social.

    Domnule ministru, într-un singur cuvânt, doleanțele președinților de asociații importante: ÎMPREUNĂ. Și eu aș adăuga ”la decizie”. Sunteți deschis la acest ”împreună”?
    De la început am spus că, tot ce voi face voi face în consultare directă cu producătorii și cu cele două comisii de agricultură ale Parlamentului, unde din fericire avem profesioniști. Pe partea mea așteptările sunt foarte mari, pentru că eu lucrând atâția ani la Bruxelles, se așteaptă ca pe această relație lucrurile să meargă mult mai bine. Drept dovada discuția mea cu Bruxelles, zilele trecute pe plăți în avans.

    Îmi permit să precizez că dumneavoastră ați reușit până acum să rezolvați multe lucruri (la Bruxelles) și vă dau un exemplu, un caz particular, o campanie pe care am susținut-o și noi: ați fost cel care a reușit să schimbe soarta pentru telemeaua de Ibănești în momentul în care grecii a introdus contestația
    Aș putea spune multe, dar apoi ar zice lumea că mă laud. A fost și protecția pălincăi. Dacă luăm acum concret, în ceea ce privește protecția produselor românești sunt cel care susține necesitatea creșterii valorii adăugate a produselor de fermă, prin protecție la nivel european. La Salamul de Sibiu am reușit cu partenerii europeni să desenăm o hartă care să acopere toți producătorii de Salam de Sibiu din România.

    Am o curiozitate: faceți parte dintr-un guvern tehnocrat condus de un ministru care s-a ocupat în ultimii ani, ca și comisar, de agricultură. Întrebarea este: ceea ce faceți, politica agricolă, ați discutat-o cu domnul Cioloș, îl informați permanent sau premierul are alte treburi?
    Premierul are multe alte treburi, dar să nu uităm că agricultura este ”copilul de suflet” al premierului. I-am raportat sistematic, prin SMS când primeam progresele pe plățile directe.

    Achim Irimescu

    Cum veți duce mai departe ce s-a început la minister în mandatul domnului Daniel Constantin?
    Este clar că au fost începute o serie de proiecte, încă de pe vremea când făceam parte din minister și aici mă refer la Fondul Mutual, care trebuie continuat, pentru că la un moment dat s-a blocat. Toate proiectele trebuiesc privite cu toți factorii implicați. Avem nevoie de partea de consultanță agricolă, de restructurarea cercetării, Camerele agricole, irigațiile, toate sunt proiecte pe care trebuie să le reluăm și sper ca împreună cu producătorii să le lucrăm, pentru a găsi cele mai bune soluții.

    Deci nu stopați și veniți cu alte idei, ci continuați ce s-a început bun?
    Absolut.

    Legat de echipa dumneavoastră de la minister, când o vom cunoaște?
    Îl puteți cunoaște deja pe domnul Sorin Radu care este secretar de stat pentru agențiile de plăți, a fost director la centrul regional Nord, Satu-Mare, centrul cu cea mai bună absorbție pe dezvoltare rurală.

    De PNDR, de AFIR, sunteți mulțumit?
    La origine sunt inginer și îmi place să mă uit la cifre. Nu sunt mulțumit de AFIR și PNDR pentru că trebuie să returnăm Comisiei Europene peste 800 de milioane de euro, la care se adaugă penalizări de cel puțin 300 milioane de euro, deci peste un miliard. În agenții sunt și oameni de foarte bună calitate și sunt și oameni care nu și-au facut treaba și trebuie trași la răspundere. În sectorul privat așa se întâmplă, nu știu de ce în sectorul de stat nu se întâmpla tot așa. De exemplu, anul trecut sectorul zahărului, a raportat în cota de 1,35 milioane de tone în afara cotei negociat de Uniunea Europeană cu Organizația Mondială a Comerțului. Trebuia ca din partea Agenției de Plăți să rapoteze tot așa o cantitate care era peste cotă și care altfel o depozitezi sau o scazi din cota anului viitor. Din păcate nu s-a întâmplat așa și fermierii au pierdut bani.

    Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc: Ar trebui făcut ieri un lcuru pe car el-am adus deja la cunoștința domnului ministru și anume chestiunea legată de pesta porcină africană.
    Pesta porcină africană este o amenințare foarte mare și să nu uităm un lucru, noi eram în proces de a înlătura piedicile la punerea pe piață a cărnii românești în contextul pestei porcine clasice. O amenințare cum este aceasta cu pesta porcină africană este extrem de gravă și o serie de state europene ale UE au fost afectate și nu numai că le-a blocat comerțul dar soluția este uciderea animalelor afectate de această boală. Am decis și deja am deplasat o echipa în Delta Dunării, am vorbit cu doamna ministru a Mediului, să ne permită să împușcăm un număr de porci maturi, să luăm probe să vedem dacă Doamne-Ferește a ajuns și la noi această pestă porcină africană.

    Înregistrarea integrală a emisiunii ”Cultivat în România” de sâmbătă, 5 decembrie 2015


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!