• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul arendei la terenul agricol pe final de 2015. Care sunt județele unde se înregistrează plăți “record”?

    Roxana Dobre -

    Din lipsă de capital, dar și pentru că proprietarii renunță cu greu la pământ, cei mai mulți fermieri români lucrează pământ în arendă. Îi costă, anual, o importantă parte din recoltă, iar vestea proastă este că, la final de 2015, se pare că arenda s-a scumpit sau are tendințe de a crește în anumite agricole ale ale țării, potrivit declarațiilor liderilor producătorilor agricoli din mai multe județe.

    În județul Călărași, proprietarii de terenuri primesc în medie 1.000 de kilograme la hectar

    Președintele Pro Agro, Emil Dumitru, ne-a precizat că în cazul arendei, tendința s-a schimbat în ultimul timp astfel că dacă acum câțiva ani, proprietarii preferau plata în produse, acum mai toți aleg varianta banilor. “Mai ales cei care nu sunt din localitate preferă să primească bani pentru că nu au ce face cu grâul. Cei din zonă preferau arenda în produse numai că în ultima perioadă se constantă că ușor, ușor nici cei din mediul rural nu mai vor neapărat contravaloarea arendei în grâu sau alte cereale”, ne-a explicat fermierul din Călărași.

    El spune că pentru acest județ plata arendei este de circa 1.000 kilograme de grâu pe hectar, cantitate ce s-a uniformizat în ultimul timp ducând chiar și la schimbarea, prin act adițional, a contractelor vechi care erau încheiate pe 700-800 de kilograme la hectar. “La această plată se achită și reținerea la sursă și CAS-ul adică 21,5 la sută dincolo de tona de grâu acordată fiecărui proprietar de terenuri. Dacă este o suprafață tentantă – de 10-15 hectare, arenda mai poate crește ușor, dar de obicei plata nu depășește 1.000 de kilograme pe hectar”, ne-a mai precizat liderul fermierilor din Pro Agro.

    La Bacău, arenda nu a crescut simțitor în ultimii ani și se încearcă menținerea acesteia la același nivel

    Președintele Asociației Județene a Producătorilor Agricoli – Bacău, ing. Daniel Ciobanu ne-a declarat că media la arendă în zona sa este de 700 de kilograme de grâu. “Noi avem terenuri de calitate medie și atunci și arenda se plătește în funcție de calitatea pământului. Se știe că zona este secetoasă, deci nici contractul nu poate fi negociat pe mai mult”, ne-a explicat fermierul băcăuan.

    El spune că arenda nu a crescut simțitor în ultimii ani și se încearcă menținerea acesteia la același nivel.

    În județul Arad, competiția dintre fermieri crește prețul arendei

    Președintele Asociației Producătorilor Agricoli – ARAGRA 2008 – Arad, ing. Ioan Andru spune că în anul 2015 competiția s-a dat între fermierii care au dorit să ia în arendă suprafețe de pământ agricol și mai puțin între cei care au cumpărat. Motivul: proprietarii se decid cu greu să renunțe la suprafețe. “Eu am în arendă 170 de hectare de pământ și dintre proprietari nu cred că mă anunță 2-3 pe an că au oferte să vândă, și aici vorbesc de aproape 100 de oameni de la care am pământ”, ne-a precizat fermierul.

    El spune că arenda se achită celor de la care “se închiriază” pământul în funcție de preferința acestora, adică în produse sau în bani. “Eu personal plătesc în produse, în special grâu, între 800 și 1.000 de kilograme la hectar. Există și opțiunea ca arenda să fie plătită în bani și de obicei socoteala se face la prețul pieței din momentul în care avem stabilită plata”, ne-a precizat fermierul arădean.

    Acesta spune că dacă în privința vânzării de terenuri, piața este în stagnare, la arendă se simte o creștere ușoară în fiecare an. “Pentru om nu contează că a fost secetă sau un an greu, plata este plată. Cred că există și o competiție între cei care vor să ia pământ în arendă ca să își extindă suprafețele. Și aici vorbim și despre cetățeni români, dar și străini care pun o presiune unii pe alții să câștige teren în plus și astfel dau o arendă mai mare decât ar fi normal. Adică supralicitează nejustificat”, ne-a mai explicat ing. Ioan Andru.

    În județul Brăila, plata arendei tinde să crească anual

    Cunoscut fermier în județul Brăila, Costică Măcelaru ne-a declarat că în județul de lângă Dunăre, arenda variază între 600 și 1.000 de kilograme de grâu, cu tendințe de creștere. “Față de anul trecut am sesizat o creștere și tendința este în continuare spre mai mult”, ne-a menționat Costică Măcelaru.

    În Constanța, arenda a stagnat în 2015

    Președintele Asociației Producătorilor Agricoli Privați de Cereale și Plante Oleaginoase – Constanța, Gheorghe Lămureanu spune că arenda în județul de lângă Marea Neagră a variat în 2015 între 800 și 900 de kilograme de grâu la hectar. “Plata la arendă stagnează la noi, nu am simțit vreo creștere. Trebuie să o plătim indiferent dacă este secetă sau dacă avem alte calamități”, ne-a explicat fermierul constănțean.

    În Ialomița, arendă „record”: 1300 de kilograme pe hectar

    Președintele Asociației Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice – Ialomiţa, Nicolae Sitaru, ne-a declarat că în ceea e privește arenda care este plătită fermierilor din județ, aceasta variază între 900 și 1.300 de kilograme pe hectar. “Arenda crește mereu. Nu contează prea mult dacă este secetă sau alte probleme, plata trebuie făcută, indiferent dacă se optează pentru produse sau bani”, ne-a explicat fermierul.

    Tot în Bărăgan, președintele Asociației Fermierilor din România, dr. ing. Ștefan Poienaru, spune că în zona unde alucrează pământul arenda variază între 500 și 800 pe kilogram de grâu la hectar, în funcție de teren, dacă este irigat sau nu. “Față de anul trecut cred că este o creștere a nivelului arendei dar ea se negociază pentru toată durata contractului care este de minim 5 ani sau maxim 10. Deci fluctuațiile mișcării arendei sunt ceva mai lente”, a punctat fermierul.

    În Ilfov și Giurgiu, agricultorii dau cu greu terenul în arendă

    Președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice-Ilfov, Ilie Dan, spune că în județ nu au rămas prea multe terenuri arendate. Fiecare fermier are terenul lui pe care îl lucrează cum știe mai bine. În schimb, în Giurgiu, județ limitrof cu Ilfov-ul arenda se plătește cu 600 sau 1.000 de kilograme la hectar. “Arenda a crescut în mare parte, nicăieri nu cred că scade. Secetă sau an bun omului trebuie să îi dai arenda, fie că tu ai scos doar 1000 de kilograme la hectar și nu rămâi cu nimic”, ne-a explicat fermierul.

    În Teleorman, arenda a rămas constantă în 2015

    Piero Francisci, președintele SC IRAGRI ITAL GROUP SRL din județul Teleorman ne-a declarat că arenda care se plătește în județ variază între 700 și 900 de kilograme. “Arenda a rămas constantă dacă facem o comparație cu anul trecut. Din păcate nu contează dacă a fost an secetos. În mod normal ar trebui chemat proprietarul căruia să i se explice care este situația dar nu se poate aplica acest lucru”, ne-a explicat fermierul.

    La Mehedinți există zone unde arendașul plătește și impozitul pe terenul arendat

    Președintele Asociației Producătorilor Agricoli – Mehedinți, Cornel Stroescu, spune că în județ arenda se plătește în produse sau bani, în funcție de înțelegerea dintre proprietar și arendaș. “Prețul este de 1.000 de kilograme la hectar. Pentru cei care vor banii se face calculul cu cât s-a vândut grâul, de exemplu, și își primesc banii. Eu le arăt factura de la traderul de cereale și astfel se calculează și plata. În plus, eu le plătesc și impozitul pe teren celor de la care am luat pământ în arendă”, ne-a declarat Stroescu.

    În județul Olt, arenda variază între 500 și 800 de kilograme la hectar

    Președintele Ligii Producătorilor Agricoli-Olt, ec. Ilie Popescu, spune că arenda se plătește în produse între 500 și 800 de kilograme la hectar. “Anul acesta în județul Olt avem mai ales contracte în derulare cu expirare în anii viitori, multe în anul 2020, deci nu pot fi modificate, astfel că nu putem vorbi de o creștere sau de o scădere”, ne-a mai spus fermierul.

    În Prahova, arenda se plătește în produse între 700 și 800 de kilograme la hectar

    Președintele Asociației Producătorilor Agricoli de Cereale și Plante Tehnice – Prahova, Adrian Mocanu spune că arenda se plătește cu precădere în produse între 700 și 800 de kilograme la hectar.

    În Sibiu, arenda variază între 400 și 600 de kilograme de cereale la hectar

    Marcel Andrei, crescător de oi din Sibiu, spune că arenda în județ se plătește în funcție de calitatea terenului dar și de amplasarea acestuia. “Arenda variază între 400 și 600 de kilograme de cereale la hectar. Nu știu să fi crescut prea mult în ultimul timp”, ne-a mai precizat crescătorul.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!