• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Andrei Măruțescu (Syngenta), despre folosirea neonicotinoidelor: ”Dacă fermierul le utilizează corespunzător, nu reprezintă niciun pericol!”

    Roxana Dobre -

    Problema folosirii neonicotinoidelor a pus din nou “pe jar” apicultorii după ce un oficial Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) a prezentat un studiu efectuat la un laborator din Franța care certifica faptul că 100.000 de familii de albine au fost decimate anul acesta de insecticidele folosite la floarea soarelui.

    Deși nu există dovezi juridice, analizele realizate în Franța au creat deja vâlvă printre apicultori care cer cu desăvârșirea folosirea vreunui pesticid.

    Andrei Măruțescu, director de comunicare al companiei Syngenta România și totodată președintele Alianței Industriei Semințelor din România, spune că la nivel european există foarte multe neînțelegeri și preconcepții legate de o alimentație sănătoasă. Referitor la folosirea neonicotinoidelor în agricultură, acesta ne-a declarat: “Este adevărat că vorbim despre o substanță chimică dar orice tehnologie are rezultate doar dacă se tratează corespunzător cultura. Între a trata semințele și a aplica numeroase tratamente, cred că este de preferat prima variată întrucât există mai puține riscuri”, ne-a declarat reprezentantul Syngenta.

    Ce trebuie să facă fermierul ca să evite orice risc

    Andrei Măruțescu ne-a explicat că fermierii care lucrează cu produsele furnizate de companie sunt foarte bine informați înainte de modul de utilizare, perioada și mai ales cantitatea în care pesticidele trebuie aplicate. “Trebuie să ne asigurăm că produsele sunt folosit cum trebuie și mai ales în cantitatea indicată. Trebuie respectate cu sfințenie eticheta produsului și indicațiile specificate de producătorul pesticidului respectiv. Noi am făcut deseori evenimente în câmp unde le-am arătat exact fermierilor cum trebuie aplicate substanțele respective și vrem să ne asigurăm în permanență că au acces la cunoștințe iar acestea au ca bază aplicarea corectă și mai ales înțelegerea importanței de utilizare a unor cantități recomandate și a unor timpi de aplicare. Noi le explicăm de fiecare dată fermierilor că degeaba aleg cel mai scump produs dacă nu respectă cantitatea și modul de aplicare. Aceste lucruri nu pot duce decât la distrugerea culturii”, ne-a mai spus specialistul.

    Dozele de pesticide aplicabile în România, printre cele mai mici din Europa

    În plus, mai spune specialistul Syngenta, România nu are dozele cele mai mari aplicabile la hectar deoarece, se știe, că la noi agricultura nu se face chiar la modul intensiv. “Problema albinelor din Europa are o cauză multifactorială, lucru cunoscut și de CE, adică sunt acumulate mai multe probleme legate de boli, dăunători, etc. În condițiile în care produsul este folosit cum trebuie și mai ales la doza recomandată acesta este foarte sigur. Este important ca cei doi factori, fermierii și apicultorii, să înțeleagă că se completează reciproc de aceea trebuie să meargă mână în mână. Agricultorii au nevoie de polenizator pentru a produce recolta și, în același timp, apicultorii au nevoie de culturile fermierilor pentru a-și hrăni albinele”, ne-a mai explicat specialistul.

    Interzicerea pesticidelor ar duce la diminuarea producției

    Rolul pesticidelor este foarte bine determinat pentru fermieri. Ei știu că astfel protejate culturile de boli și dăunători, asigură recolte mai bogate astfel asigurându-se și hrana populației. În lipsa unui produs înlocuitor pe piața din România, producțiile ar fi vizibil mai slabe cantitativ. “În momentul de față de piața din România nu există un produs omologat care să înlocuiască pesticidele iar înlăturarea lor ar duce la diminuarea producției de la an la an. În plus, costurile ar fi mult mai mari pentru fermieri cu pierderi pe măsură iar competivitatea ar scădea. Trebuie să ne gândim serios ce înseamnă retragerea unui produs de pe piață mai ales când acesta nu este demonstrat cert că reprezintă sursa reală a problemelor apărute în apicultură”, ne-a mai spus Andrei Măruțescu.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!