• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recoltarea și depozitarea verzei: ce reguli trebuie respectate pentru a evita pierderile

    Roxana Dobre -

    Începutul de iarnă este și vremea când pot fi puse ultimele murături. Varza, una dintre principalele legume murate, are nevoie de atenție specială atunci când este culeasă astfel ca frunzele să rămână intacte și fără bătături. Și pentru depozitare calitatea verzei contează foarte mult astfel că de acest aspect depinde durabilitatea legumei dar și calitatea acesteia atunci când este scoasă pe piață. Specialiștii Syngenta au prezentat în cadrul unui forum pe legumicultură desfășurat la Brașov, o serie se sfaturi de care trebuie să se țină cont atunci când varza este recoltată și depozitată.

    Nu irigați varza înainte de recoltare pentru a evita crăparea care poate fi o sursă de infecție

    În funcție de surplusul de azot, căpățânile de varză devin mai sensibile la crăpare iar pretabilitatea la depozitare a căpățânilor scade. Pentru a evita crăparea căpățânilor și a cotorului și pentru a crește capacitatea de depozitare, nu irigați varza pentru depozitare înainte de recoltare.

    Marea majoritate a rădăcinilor se dezvoltă în stratul de 15-30 cm adâncime, deci apa trebuie să fie disponibilă la acest nivel așa că recomandat este să irigați 30 mm ocazional. În cazul conopidei, este nevoie de 5-10 mm udare prin aspersie, mai ales în cazul celei de vară. Dacă temperatura este prea ridicată noaptea, este nevoie de răcirea temperaturii aerului de două ori pe zi în următoarele 10 zile pentru a începe formarea căpățânii.

    Un detaliu foarte important este că rezistența la îngheț este influențată de ultima irigare. Varza albă rezistă până la minus 10-12 grade pentru o perioadă scurtă de timp. În schimb, temperaturile de minus 4-6 grade nu cauzează probleme reale.

    Conopida rezistă până la minus 6-7 grade pentru o perioadă mai lungă de timp dar pentru un timp mai scurt poate rezista și până la minus 10-12 grade. Atenție! Plantele care au înghețat și s-au încălzit nu mai pot suporta încă un îngheț.

    Depozitarea se face numai la temperaturi de 0 și minus 1 grad Celsius

    În ceea ce privește depozitarea verzei, se recomandă efectuarea unui tratament cu o substanță pe bază de cupru ținând cont de timpul de depozitare.

    Trebuie selectate doar căpățânile sănătoase iar temperatura din depozit trebuie să fie între 0 și minus 1 grad Celsius, iar acest nivel trebuie menținut continuu. Umiditatea relativă a aerului trebuie să fie de 90-95 la sută.

    Cultivatorul trebuie să țină cont și de pierderile la depozitare care pot fi cauzate de umiditate (5-8 la sută) și curățarea la scoaterea din depozit (15-25 la sută). Media pierderilor este de 15-25 la sută, fapt ce nu trebuie ignorat de cultivator atunci când își calculează bugetul.

    Trei hibrizi de varză de toamnă disponibili la Syngenta

    Dintre cei hibrizi de varză albă disponibil în catalogul din 2016 ai companiei Syngenta amintim pentru perioada de toamnă Sarmalin F1, Escazu F1 și Tekila F1.

    Sarmalin F1 este pretabilă pentru cultivarea în câmp iar căpățâna atinge 2.5-3 kilograme. Hibridul este timpuriu cu frunza fină și dulce. Este recomandat pnetru murare dar și pentru consumul în stare proaspătă. Plantele sunt uniforme și prezintă toleranță la arsura bacteriană. Are o perioadă scurtă de vegetație iar, datorită timpurietății, poate fi plantată în culturile de toamnă întârziate. În plus, plantele au ritm rapid de creștere și formare a căpățânii.

    Escazu F1 este recomandat mai ales pentru capacitatea mare de păstrare în câmp. Hibridul, pretabil pentru cultura de toamnă, are frunza subțire, căpățâna uniformă, compactă cu o vigoare medie. Este foarte productivă fiind recomandată pentru consumul în stare proaspătă sau murată.

    Tekila F1 este un hibrid recomandat mai ales petru toleranța pe care o are la hernia verzei, boală ce se întâlneşte frecvent în regiunile umede, cu soluri acide din zonele subcarpatice. Astfel că hibridul prezintă siguranță chiar și pe solurile infestate cu hernie. Căpățânile sunt rotunde, uniforme care ating 3-4 kilograme în funcție de densitatea culturii. În plus, se păstrează foarte bine în câmp și nu crapă.


    Te-ar mai putea interesa

    Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri!

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă