• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Îngrășământ-minune inventat de un român! Folarex înlocuiește în totalitate produsele chimice și reduce costurile de producție la jumătate

  Roxana Dobre -

  La origini profesor de istorie, Dobre Puţinelu (77 de ani) din Izbiceni, judeţul Olt, este un legumicultor pasionat care pare să fi găsit soluția pentru a înlocui tratamentele chimice la plante, tot mai blamate în ultima vreme. Acesta și-a brevetat invenția – un îngrăşământ natural lichid numit Folarex, încă de acum trei ani și spune că toți clienții pe care îi are sunt foarte mulțumiți de rezultate.

  Folarex, fertilizatorul creat de Dobre Puținelu este un produs natural obținut din dejecții animale, iar rețeta sa este bine păstrată de inventator. Fostul dascăl refuză să dea prea multe detalii și se rezumă la a preciza că îngrășământul său lichid are în compoziție gunoi de bovine, dar și gunoi de la iepuri, porumbei sau găini. “Gunoiul este amestecat de la mai multe animale pentru că fiecare îngrășământ are modul lui de a acționa”, ne-a explicat inventatorul.

  inventator-folarex

  Rețetă aprobată și numeroase premii câștigate

  Rețeta a ceea ce pare a fi un îngrășământ-minune este aprobată și, în plus, a fost recompensată cu numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv de la prestigiosul Salon de Invenţii de la Geneva unde pentru descoperirea sa, dar şi pentru implicaţiile invenţiei în domeniul agriculturii, a fost recompensat cu medalia de argint.

  “Produsul a fost creat din pasiune, eu fiind la bază profesor de istorie. Bineînțeles că invenția nu a apărut de pe o zi pe alta, ci după ani întregi de documentări și experimente. În plus, fiind un legumicultor împătimit am vrut să scot un produs care practic să repare solurile unde au fost folosite ani la rând chimicale și mai ales, foarte important, să fie ecologic. Adică să putem proteja și animalele, păsările, albinele și nu în ultimul rând pe noi”, ne-a explicat inventatorul în expunerea produsului.

  Produsul are un spectru larg de acțiune și poate fi folosit, în concentrații și, bineînțeles cantități diferite, de la flori în ghiveci până la grâu, porumb sau floarea soarelui.

  Inventatorul spune că Folarex poate înlocui complet îngrășămintele chimice

  Dobre Puţinelu spune că Folarex se poate administra atât înainte de semănat cât și în timpul perioadei de vegetație înlocuind în totalitate îngrășămintele chimice. În plus, stimulează dezvoltarea organelor florale și nu fermentează, având o perioadă de păstrare mare și neavând nevoie de condiții speciale de depozitare. “Un detaliu deloc de neglijat este faptul că scade cheltuielile cu 50% deoarece reduce la jumătate folosirea tratamentelor prin crearea unei imunități naturale. Este compatibil cu toate tratamentele chimice, inclusiv cupridele”, ne-a mai explicat Dobre Puţinelu.

  Ce preț are Folarex: 50 de lei sticla de doi litri

  Folarex se vinde la sticlă de doi litri, iar prețul se negociază de obicei în funcție de cantitatea comandată. “Sticla de doi litri costă 50 de lei. Dacă omul cumpără 100 de sticle atunci mai negociem. Anul acesta am putea crește ușor prețul pentru că noi cumpărăm la rândul nostru materia primă, gunoiul de grajd. Și cei de la care achiziționăm au început să ridice prețul văzând că noi avem nevoie. Dar nici noi nu cumpărăm de la oricine, trebuie să ne asigurăm că gunoiul este bio și, foarte important, să fie produs numai pe timp de iarnă pentru că atunci se știe că procentul substanțelor nutritive este mult mai concentrat în gunoiul de grajd”, ne-a mai spus Dobre Puţinelu.

  Folarex

  Norma generală de aplicare este de 200 de mililitri la 5 litri de apă, soluție cu care se stropește cultura pentru care a fost achiziționat produsul.

  Se fac 3-4 tratamente pe sezon. “Dorința mea a fost să obțin un îngrășământ natural, lichid, ușor asimilabil de plante, atât prin frunze cât și prin rădăcini care să conțină elemente chimice necesare creșterii și dezvoltării plantelor:Azot (N), Patasiu (K) și Fosfor (P), bun corector al reacției solului și care să poată fi ușor de depozitat și manevrat. Fiind sub formă lichidă este asimilat ușor de către plante și reduce PH-ul solului dar și pericolul infestării acestuia cu buruieni”, ne-a mai explicat inventatorul.

  Produsul a prins foarte bine printre agricultori chiar dacă începutul a fost mai greoi. “La început oamenii erau mai reticenți dar după ce am explicat cum acționează și mai ales după ce au cumpărat o cantitate mică și s-au convins singuri, anul trecut nu am putut face față cererilor. Am avut recent un client care lucrează cultură mare și care a cumpărat 4.000 de litri. Cei care ne sunt clienți spun că sunt foarte mulțumiți ceea ce sigur că ne confirmă și nouă că am făcut un produs de calitate. Rezultatele se vâd foarte repede, adică dacă o plantă este galbenă, după aplicare la ceva timp se face un verde spre negru”, ne-a mai spus inventatorul despre îngrășământul “minune”.

  Luptă și contra manei

  El estimează că pentru un hectar de cultură, un agricultor ar trebui să achiziționeze îngrășământ de cel mult 500 de lei. “Un aspect care trebuie menționat este că se administrează și împotriva manei, o boală foarte păguboasă care atacă aproape orice tip de cultură”, a mai completat inventatorul. Potrivit acestuia, procedeul de obținerea nu este unul deloc ușor ci necesită timp de așteptare pentru ca gunoiul să treacă prin toate procesele de fermentație naturală. “Nu poți să îl produci de pe o zi pe alta. De exemplu la începutul lunii iunie noi am făcut pentru anul viitor ca să mă lovesc de situația în care un om vine să cumpere și eu nu am”, a conchis inventatorul.

  Inventatorul fertilizantului românesc a adăugat că cei care sunt interesați îi pot face o vizită la Izbiceni pentru a achiziționa produsul sau pot opta pentru varianta de a-l primi prin curier.

  La cererea cititorilor, publicăm numerele de telefon la care puteți lua legătura cu domnul Dobre Puținelu – 0249.535.593 sau 0764.991.947


  Te-ar mai putea interesa

  Producătorul de îngrăşăminte Yara redeschide fabrici și avertizează asupra unui război al prețurilor Corteva a lansat biostimulatorul Utrisha™ N cu rol în eficientizarea nutriției plantelor! O aplicație gratuită care ajută fermierii din această toamnă

  Ultimele știri

  Un altfel de plug. Consum de motorină redus cu 25% și o mărunțire mai bună a solului arat Subvenții APIA 2022: Dispoziție dată de ministrul Adrian Chesnoiu pentru plățile către fermieri! ANM a emis o alertă de ninsori, vânt puternic și polei în mai multe județe!