Tractoare și combine

Ministrul Irimescu despre tractoarele second-hand aduse din UE: ”Poți să-ți faci treaba cu ele, dar…”

Agricultorii români au un pământ bun, fertil dar nu au cu ce să îl lucreze. Ei au devenit importatori de utilaje agricole second hand din Occident. Situația nu îi este străină ministrului agriculturii, Achim Irimescu, care spune că această realitatea nu este deloc bună pentru că tehnica a progresat şi progresează foarte mult.

“Se aduc combine foarte  vechi, second hand. Eu am văzut în Belgia tractor de firmă recondiționat,  care mergea perfect și pe care se cerea trei mii de euro. Poţi să îţi faci treaba cu el, dar nu este un tractor de performanță. Ar trebui să ai un tractor de cel puţin 150 de cai putere”, a explicat ministrul într-un interviu pentru România Liberă.

El recunoaște că este greu să faci agricultură la cel mai înalt nivel dacă folosești tehnică depășită. “Dar să nu uităm că în România subvenţiile de la aderare au crescut foarte mult. Am discutat cu un fost coleg de facultate care are o sută de hectare de teren arendat și mi-a spus că practic, indiferent ce se întâmplă într-un an agricol, subvenţia este profit net. Şi atunci s-a dotat şi cu combine moderne şi cu tractoare de mare putere, pentru că un fermier adevărat nu lasă agricultura să ducă banii în altă parte”, a mai precizat ministrul.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Aici interveniti dumneavoastra ,numai daca vreti . In luna iulie se stabileste un pret minim la vanzare pentru grau si sa vedeti ce bine va fi . Din cauza greutatilor si a lipsei de capital,trebuie sa achizitionam ingrasaminte si seminte cu plata la recoltare ,daca nu vindem imediat productia (marea majoritate asa facem)nu avem de unde da banii si intervin penalitati . Traderii se joaca cu noi si cu economia tarii in perioada recoltarii . Ar trebui ca bancile sa ne dea credite mai usor ,ca si capital de lucru . Atunci vom putea achizitiona ingrasaminte si seminte mult mai ieftin ,cu plata pe loc . Dobanda bancara este mult mai mica decat diferenta pe care trebuie sa o achitam in cazul cumpararii cu plata la recoltare . Daca vreti sa faceti ceva pentru noi , recomandati bancilor sa acorde aceste credite mai usor . Daca IFN-urile pot da acest tip de credite ,de ce nu pot sa dea si bancile? Diferenta este ca un IFN iti da credit tot pana la recoltare pe cand ,o banca poate sa-ti dea pe doi ani si tu atunci poti pastra recolta pana in primavara ,cand poti obtine cel putin 15-20 % in plus la pret .Atunci putem vorbi de invetitii in utilaje performante , tehnologii de cultura mai scumpe dar mai prietenoase cu mediul inconjurator . Dumneavoastra credeti ca noi , cei care nu avem utilaje noi , suntem masochisti , ca ne place sa ne torturam coloana vertebala si urechile conducand un U650 sau orice alt tractor strain vechi ,fara cabina sau fara aer conditionat ? Credeti ca ne place sa mergem la erbicidad cu un tractor fara clima si filtre la sistemul de ventilatie , ca asa ne place noua sa inghitim substante otravitoare? Nu Domnule Ministru . Toti visam la utilaje noi ,numai ca nu prea suntem lasati sau ajutati sa le cumparam . In doua luni , pretul porumbului a urcat 0,15 ron/kg . La 1000 tone inseamna 150.000 ron in plus . Pretul unui tractor nou de 120cp “de firma” , cum ziceti dumneavoastra . Asta este diferenta , ca sa nu mai vorbim si de reducerile primite cand cumperi cu banul jos ingrasaminte si seminte .Inca un tractor nou si de-acolo . Pisica e dumneavoastra , cei care conduceti tara .

    1. Aveți perfectă dreptate, și eu mă confrunt cu ceva asemănător, dar pe horticultură. Nu sunt afacerist, ci simplu producător de la țară (atestat de primărie, deci legal). Numai că, vedeți, în România ,,e fiecare cu partea lui” pentru că ,,merge și așa!”. Intermediarii ne-au pus capac. Așa și cu grâul, cu toate că traderul învârte doar o mapă de acte fără sa atingă bobul de grâu, e mai câștigat decât noi, producătorii. Pentru că cei de sus nu pot ,,fără 10% comision”.
      În concluzie, suntem doar buni de plată pentru stat. Atât!

Scrie un comentariu