• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘOC! Amenda URIAȘĂ pentru protestul oierilor, ”încasată” pe persoană fizică de un simplu angajat al Agrostar

    Roxana Dobre -

    Spargerea barierelor montate de forțele de ordine, escaladarea gardurilor și pătrunderea în curtea Parlamentului a participanților de la mitingul oierilor de ieri au fost ”pedepsite” cu o amendă-record de 20.000 de lei. Ce este de-a dreptul scandalos este că întreaga sancțiune a fost trecută pe numele unei persoane fizice, respectiv angajatul Federației Naționale Agrostar care a depus documentația pentru organizarea manifestării.

    ”Amenda a fost dată unei persoane fizice un angajat al Agrostar, cel care fost desemnat de noi să organizeze mitingul, inclusiv să depună actele de autorizare pentru protest. El s-a ocupat de tot și lui i s-a dat personal amenda. Nu este cioban, ci doar angajat al Agrostar la biroul organizare și se ocupă de mitingurile noastre”, ne-a declarat Marcel Andrei, președintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine și Caprine din România.

    Informația a fost confirmată și de Jandarmeria Română. ”Ca urmare a acestor acţiunii de protest organizate în zona Parcului Izvor, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a luat măsura sancţionării organizatorului cu suma de 20.000 de lei, pentru nerespectarea locului şi perimetrului destinat adunării publice şi pentru neluarea măsurilor de întrerupere a adunării publice, când constată că au intervenit fapte de natură să tulbure ordinea publică”, susţine Jandarmeria, care nu precizează cui a fost aplicată amenda. De asemenea, au fost amendate cu câte 500 de lei alte şase persoane din grupul celor care au forţat cordonul jandarmilor, pentru ”instigarea şi recurgerea la acţiuni violente”.

    Amendă istorică

    Liderii sectorului de creștere a ovinelor sunt stupefiați de sancțiunea uriașă, dar și de modul în care forțele de ordine au justificat amenda. ”Întrebarea este cum i se dă unui om o amendă pentru că nu s-a ocupat de menținerea liniștii și a ordinii publice când aceasta este treaba Jandarmeriei. Atunci rolul jandarmeriei care mai este?! Practic, ei au intrigat și au dat cu gaze lacrimogene. Ne-au îngrădit ca pe animale și ne-au pus garduri”, este supărat Marcel Andrei.

    Liderul ne-a precizat că amenda va fi contestată: ” Nu o putem lăsa așa. Chiar acum am avut o discuție cu juriști și aștept să primesc pe email procesul-verbal să vedem progresiv ce se poate face”
    Oierii se plâng că amenda primită este una istorică, întrucât nu își aduc aminte ca vreun alt protest din agricultură sau din alte sectoare să fi fost sancționați atât de drastic, mai ales pe persoană fizică.

    ”Este vorba cred de o sumă istorică pentru noi deoarece la ultimele proteste nu au fost incidente așa mari. S-a creat diversiune și s-a profitat de oieri. Nu știm exact cine a instigat, dar există filmări ale Jandarmeriei la care noi nu avem acces. Ei probabil vor viziona imaginile și vor decide unde s-a greșit. A trebuit să existe un țap ispășitor iar cea mai simplă cale a fost să amendeze organizatorul”, apreciază președintele Sindicatului oierilor.

    ”Vom face chetă”

    În cazul în care amenda nu va fi anulată, liderul Marcel Andrei recunoaște că suma depășește posibilitățile de plată ale oierilor care oricum nu și-au primit încă subvențiile pentru creșterea animalelor – nici cele pe sprijinul cuplat, nici ajutorul național tranzitoriu de la bugetul de stat. ”Bani nu avem la Federație să o plătim pentru că din cotizații așa bine o ducem încât mai aducem bani de acasă. Dar așteptăm să vedem ce se rezolvă cu contestația și dacă nu, o plătim noi crescătorii din buzunar. Facem chetă. Partea bună este că nu mai plătim amenzi pentru pășunat pe legea 407. Dacă plăteam fiecare aceste amenzi cu siguranță sumele erau colosale”, încearcă Marcel Andrei să vadă și partea plină a paharului.

    Într-adevăr, după mitingul de ieri la care au participat circa 8.000 de crescători de ovine din toată țara, Guvernul României a decis astăzi să suspende prevederile din Legea vânătorii care îi nemulțumeau pe oieri, respectiv limitarea câinilor la turmă și interzicerea pășunatului până în aprilie.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till