• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Încălzire geotermală cu fonduri europene: Cât a costat sistemul prin care la o pensiune din Harghita ”se scoate” căldura din pământ

    Gabriela Gimbășanu -

    Am fi tentați să credem că cea mai ieftină sursă de încălzire pe timp de iarnă este încălzirea geotermală. Departe de adevăr pentru că deși căldura din pământ nu costă nimic, un sistem proiectat să o capteze nu este deloc ieftin, iar implementarea lui necesită multă pricepere. Investiția se recuperează în ani buni, însă se poate face și cu ajutorul fondurilor europene, după cum ne dovedește cazul unei pensiuni din Căpâlnița, județul Harghita.

    ”Poteca stelelor” este singura pensiune agroturistică din România dotată cu sistem de încălzire geotermală. De fapt, toată energia folosită aici este regenerabilă pentru că vorbim despre un sistem integrat în care s-a investit mult și pe partea de independență energetică cu panouri fotovoltaice. Întreg proiectul, cu tot ce a însemnat el (inclusiv mobilierul pensiunii) a costat 500.000 de euro, sumă din care finanțarea europeană nerambursabilă a reprezentat 40%, adică 200.000 de euro accesați prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR – n.r.).

    incalzire geotermala pret

    Pensiune ridicată în doi ani

    Ideea unei pensiuni încălzite din pământ a venit din Ungaria, acolo unde partenerul lui Benedek Zoltan, coproprietarul pensiunii ”Poteca stelelor”, a văzut atât potențialul turistic din zona Harghita, dar și pe cel al investiției într-un proiect ”verde”.

    ”Inițial am vrut să facem pensiunea pe vremea SAPARD-ului, dar a trecut timpul, noi am neglijat proiectul și așa am ajuns (România – n.r.) în Uniunea Europeană. În 2009 am luat decizia să ne depunem documentația pentru proiect și am câștigat la selecție, atfel că, dintr-un total de 500.000 de euro – valoarea proiectului, am primit prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală 200.000 de euro nerambursabili. În doi ani am reușit să construim pensiunea și deja, la sfârșit de 2011 primeam primii turiști”, a declarat pentru Agrointeligența Benedek Zoltan, coproprietarul pensiunii ”Poteca stelelor”.

    casa cu sistem incalzire geotermala

    80.000 de euro  a fost prețul sistemului de încălzire geotermală

    Pensiunea de la poalele munților Harghita este unică în județ prin faptul că folosește energia pământului pentru a menține apa la o temperatură constantă de 10-12°C tot timpul anului.

    ”Întregul proiect a necesitat o investiție de 500.000 de euro, dar doar sistemul de încălzire geotermală a costat 80.000 de euro. Pentru acest sistem de încălzire, unic în județ, am lucrat cu o echipă de proiectanți români care mi-au pus la punct un sistem care îmi menține apa la o temperatură constantă de 10-12°C, astfel că centrala nu trebuie să încălzească apa de la 1-2°C, ci începe încălzirea apei cu un avans bun”, ne-a vorbit proprietarul pensiunii despre investiția în sistemul de încălzire.

    383326_157787640988310_169928684_n

    Țevi îngropate la o adâncime de cinci metri

    ”Inima” sistemului de încălzire geotermală se află într-un circuit de țevi îngropate la o adâncime de 5 metri, care reușesc să capteze energia pământului și mențin apa la o temperatură constantă tot timpul anului.

    ”Sistemul de încălzire pe care îl folosesc este relativ simplu. Vorbim aici despre un sistem de țevi cu o lungime de 6 kilometri, care sunt îngropate la o adâncime de 5 metri, sub limita de îngheț. Pentru un astfel de sistem ai nevoie de un teren de minim 3.000 mp. În afară de țevi, vorbim despre o pompă și un colector de apă. Încălzirea apei nu începe de la 1-2°C, ci de la 10-12°C, aici este economia pe care noi o facem. În afară de acest sistem de încălzire a apei, avem și panouri fotovoltaice, care ne ajută să economisim costul cu energia. Am primit puncte suplimentare tocmai pentru că folosim surse regenerabile de energie”, ne-a vorbit administratorul pensiunii ”Poteca stelelor” despre sistemul pe care îl folosește pentru a încălzi apa și camerele turiștilor care îi trec pragul.

    380784_157787660988308_1436906270_n

    Un cost destul de însemnat din valoarea investiției a fost ocupat de mobilier realizat de meșterii populari din zonă. ”Tot mobilierul nostru este făcut din lemn de esență tare. Chiar dacă nu este la fel de lucios și spectaculos precum este cel din pal, este mult mai rezistent și se uzează mult mai greu”, și-a argumentat alegerea Benedek Zoltan.

    386366_157792494321158_1775828140_n

    Pensiunea are o suprafață de 800 metri pătrați

    Pensiunea ”Poteca stelelor” are o capacitate de cazare de 10 camere duble, toate cu balcon și baie proprie.

    ”În cadrul proiectului am contribuit la crearea a 8 locuri de muncă și în prezent pensiunea noastră poate să satisfacă și cele mai pretențioase gusturi. Pe o suprafață construită de 800 mp, avem 10 camere, adică 20 de locuri de cazare, dar la nevoie, în fiecare cameră există spațiu suficient pentru a adăuga un pat suplimentar. Toate camerele au vedere spre munții Harghitei. În această perioadă deja facem pregătirile pentru a aștepta turiștii care s-au anunțat pentru a petrece Revelionul la noi în pensiune”, ne-a spus administratorul pensiunii ”Poteca stelelor”.

    Planuri de viitor

    Investiția pe care a efectuat-o a fost una destul de însemnată, iar Benedek Zoltan încă nu se poate gândi la recuperarea investiției sau la momentul în care va înregistra profit din activitatea turistică, însă nu renunță la planurile sale de viitor.

    ”Dacă încasările vor merge bine în sezonul de iarnă și dacă voi avea turiști, pentru 2016, am în plan să fac un mic teren de fotbal și unul de tenis de câmp. Apoi cred că se impune să amenajez în curte un spațiu care să le permită turiștilor să-și facă grătar și să stea la aer curat. Cam asta lipsește pensiunii mele în prezent, în rest sper să avem din ce în ce mai mulți turiști care să aprecieze efortul pe care îl facem zi de zi”, a declarat pentru Agrointeligența Benedek Zoltan, coproprietar al pensiunii ”Poteca stelelor”.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!