• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce fermieri primesc bani și ce sume va plăti APIA din sprijinul de 11 milioane de euro de la Comisia Europeană – UPDATE

    agrointeligenta.ro -

    În cadrul unei conferințe organizate astăzi la sediul Ministerului Agriculturii, Achim Irimescu a anunțat care sunt criteriile privind acordarea ajutorului pentru pierderea de venit din sectorul laptelui şi cărnii de porc. În total, României îi revine un buget total de circa 11 milioane de euro care se împart între producătorii din cele două sectoare puternic afectate de embargoul rusesc.

    ”Având în vedere situația crizei din sectorul laptelui și a cărnii de porc vrem să utilizăm fondurile existente de la UE pe acest sector. Din cele aproximativ 11 milioane de euro, o bună parte adică peste 2 milioane se datorează efectului secetei pentru că la vremea respectivă noi am reclamat faptul că, în plus,  pe lângă factorii externi s-au adăugat și cei specifici acestui fenomen. Comisia Europeană a dat câștig de cauză doar la trei state și anume România, Polonia și Austria suplimentându-le sumele cu o cotă parte pentru secetă. Astfel, că se acordă suma de 8,73 milioane de euro pentru sectorul lapte și produse lactate și 2,37 de milioane pentru cel de creștere a porcinelor. Pentru a primi banii respectivi producătorii trebuie să îndeplinească câteva condiții: să fie înscriși în sistemul cotelor de lapte la APIA, să fie în activitate cu un contract încheiat pe minim 6 luni valabil la data depunerii solicitării cu un cumpărător, cel puțin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui iar producția de lapte livrată de beneficiar să fie de minim 5 tone în anul de cotă 2014-2015. Suma aferentă fiecărui producător se calculează de către APIA conform cotei individuale de livrări la 31 martie 2015. Suma aproximativă este de 240 de euro pe beneficiar până în 20 de tone, inclusiv, 12 euro pe tona de lapte livrată în plus pentru cei care au livrat până la 200 de tone și 2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone”, a declarat ministrul Achim Irimescu.

    În sectorul de creștere a porcinelor, ajutorul financiar se acordă crescătorilor de porcine care dețin ferme de porci la îngrășat în exploatații autorizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și înregistrate în Registrul Național și au livrat și clasificat porci în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, inclusiv porcii obținuți din producție proprie, sau ferme de reproducție în exploatații autorizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și înregistrate în Registrul Național. Compensațiile se acordă în funcție de efectivul mediu de scroafe și/sau scrofițe din perioada la data 1 ianuarie — 31 august 2015.

    ”În principiu, suma alocată de 2,37 de milioane de euro s-a distribuit astfel: echivalent în lei la 2 milioane de euro la fermele de porci la îngrășat și echivalentul în lei 300.000 de euro pentru fermele de reproducție”, a afirmat Irimescu.

    Demnitarul a precizat că asociațiile de producători au fost informate privind condițiile de acordare a sprijinului, iar deocamdată nu s-au stabilit termene pentru depunerea cererilor/a documentațiilor. ”Fiind vorba despre bani europeni, o să plătim noi de la buget și apoi recuperăm de la CE. Nu vor fi probleme pentur că suma nu este mare”, a subliniat Irimescu.

    Ce propuneri au existat inițial

    Încă de la primele discuții dintre producători și MADR au existat divergențe privind criteriile de împărțire a sprijinului comunitar. Astfel, la sectorul de porc, propunerea a fost clară de la început, respectiv ca suma de peste 2 milioane de euro să fie direcționată mai ales pentru protejarea efectivului de scroafe de la nivelul României, având în vedere că cea mai mare parte a purceilor provine din import. ”Apoi o situație delicată avem la fermierii mici care au luat fonduri europene pentru ferme și au planuri de afaceri pe care trebuie să le ducă până la capăt. Acum mulți dintre aceștia au penalizări sau chiar li se cer banii înapoi. Vorbim despre cei care au angajamente pe cinci ani pe Măsura 215 și dacă nu realizează măcar un ciclu de producție pe an atunci trebuie să returneze finanțarea. Sunt o mulțime de elemente care trebuie analizate foarte minuțios”, de declara președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, Stanca Alexandra Tudor.

    În sectorul laptelui, lucrurile au fost complicate întrucât fermierii au mers inițial la MADR cu trei variante de împărțire a banilor, din care una a inclus un sprijin efectiv către crescătorii mici, care nu se încadrează la sprijinul cuplat din schema de plăți directe. Restul banilor alocați au fost propuși pentru o campanie de promovare a consumului de lactate românești, campanie realizată prin intermediul asociațiilor profesionale.

    Vă reamintim că pe 15 septembrie, Comisia Europeană a făcut public modul în care va împărți către fiecare țară o parte din bugetul total de 420 de milioane de euro. Din acești bani, 11,1 milioane de euro vor ajunge în agricultura românească, în timp ce sumele-record vor fi direcționate către sectoarele de lapte și de carne din Germania, Franța și Marea Britanie. Țara lui Merkel va primi cel mai mare ajutor de la Comisia Europeană, respectiv 69,2 milioane de euro. Urmează Franța cu 62,9 milioane de euro și Marea Britanie cu 36,1 milioane de euro.

    În timp ce în România, schema de alocare a sprijinului de la Comisia Europeană a dat mari bătăi de cap autorităților, alte state au rezolvat problema mult mai rapid, așa cum este cazul Regatului Marii Britanii. Fără a sta pe gânduri, decidenții englezi au anunțat încă din septembrie că vor propune Comisiei Europene ca întreaga sumă ce revine țării lor, adică 36,1 milioane de euro (26,2 milioane de lire sterline) să fie împărțită crescătorilor de vaci de lapte. Potrivit publicației Farmers Weekly, media sumei pe care o va încasa fiecare fermier va fi de 1.820 de lire sterline, însă sprijinul nu va fi egal, ci corelat cu producțiile fermelor de lapte din 2014-2015.


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor