• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De mâine, noi plăți prin APIA: Începe virarea despăgubirilor pentru secetă. Urmează plățile pe agromediu

    Gabriela Gimbășanu -

    Noul drector al APIA, Ioan Merca a confirmat că instituția pe care o conduce își va ține promisiunea făcută fermierilor de a începe virarea despăgubirilor pentru secetă începând din data de 18 decembrie, adică de mâine. Mai mult, funcționarii procesează cererile pentru plățile pe agroimediu, care urmează să fie și ele soluționate în perioada imediat următoare.

    ”Plățile pe agro-mediu, chiar în momentul acesta, colegii din țară procesează aceste cereri pentru plată unde am ajuns la peste 50 la sută din totalul de cereri depuse la care avem controlul administrativ efectuat iar ele urmează să intre la plată. Este un flux pe care trebuie să îl facem noi pentru a intra la plată. Mai erau aproximativ 3.000 de cereri care aveau controlul administrativ făcut, în plus față de cele 10.000, iar în momentul în care se instalează pe mediul de producție modulul pentru plată noi putem să face primele liste. Deci vorbim de Măsura 214 pe vechiul PNDR, 2007-2014”, a declarat presei Ioan Merca, noul director al APIA.

    Vă reamintim că pentru a primi despăgubirile pentru secetă, fermierii au avut termen până pe 2 decembrie pentru a depune la sediile APIA documentația necesară, inclusiv procesul-verbal de constatare a pierderilor. Vor primi bani doar cei ale căror daune depășesc 30% pentru culturile eligibile.

    ”Dintr-un număr de 174.000 de potenţiali beneficiari, au fost depuse cereri până la data de 30 noiembrie 2015 numai pentru 80.000. Astfel, impactul financiar general este unul mai mic decât cel estimat. Sumele se cifrează la circa 250 de milioane de lei”, declara recent Mihail Puțintei, fostul director al APIA.

    Cine beneficiază de despăgubiri

    Pierderile de venit cauzate de secetă sunt acoperite de la bugetul de stat pentru fermierii care au depus cereri la APIA până pe 2 decembrie. Sunt eligibile pentru plată exploatațiile care au pierderi de cel puțin 30% pentru anumite culturi, și care sunt:

    a) producători agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol;

    b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;

    c) producători agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

    În funcție de sumele prevăzute în tabelul de mai jos vă puteți calcula ce bani urmează să primiți la hectar, în funcție de procentul de calamitate pe care l-ați avut trecut în procesul verbal.

    De precizat că sumele publicate în Ordonanța de Urgență emisă de Guvern reprezintă acoperirea pierderilor de venit la suprafețele afectate în proporție de 100%, adică baza după care funcționarii APIA calculează sumele ce vor fi virate producătorilor agricoli proporțional cu gradul pierderilor înscris în procesele-verbale.

    Citiți și: Cum se calculează sumele pe care fermierii le primesc ca despăgubiri pentru secetă


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului