• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bani pentru fermele de porci: Directorul APCPR dă detalii depre sumele pe care APIA le va plăti crescătorilor din sprijinul național de la CE

    Roxana Dobre -

    11,1 milioane de euro alocă Comisia Europeană României pentru sectorul de lapte și cel de carne de porc, grav afectate de seceta din 2015 dar și de pierderile pe care fermierii le-au avut din cauza prăbușirii prețurilor. “Din suma totală, 8,73 milioane de euro vor merge spre sectorul lapte și produse lactate iar 2,37 de milioane pentru cel de creștere a porcinelor”, a explicat, proaspăt întors de la Bruxelles, ministrul Agriculturii Achim Irimescu.

    Ce condiții trebuie să îndeplinească crescătorii?

    Stanca Alexandra Tudor, director executiv în cadrul Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România – APCPR ne-a explicat care sunt exact condițiile pe care trebuie să le îndeplinească crescătorii pentru a intra în posesia banilor. Astfel, dacă luăm în calcul și declarațiile ministrului Irimescu, acest sprijin reprezintă, în fapt, o subvenție specială plătită la nivel european pentru compensa pierderile producătorilor, în special a celor afectați de embargoul rusesc.

    “În sectorul de creșterea a porcinelor, beneficiarii trebuie să dețină ferme de porci înregistrate și autorizate de ANSVSA și acestea să fie înregistrate în Registrul Național. Se va face alocarea pe baza efectivelor livrate către abatoare pe documente de livrare, deci vorbim de porci fiscalizați. Nu există o cantitate minimă livrată dar dacă vorbim despre o fermă autorizată înseamnă că aceasta are suficiente locuri de cazare care să justifice ajutorul dat de CE”, ne-a explicat directorul executiv de la APCPR.

    Practic suma se distribuie în două sectoare ale creșterii porcilor și anume: fermelor de îngrășat și celor de reproducție.

    “Suma alocată s-a distribuit printr-un echivalent în lei a 2 milioane de euro pentru fermele de porci de îngrășat și echivalentul în lei a 300 de mii de euro pentru cele care sunt specializate pe reproducție și livrează material de reproducție”, ne-a mai spus Stanca Alexandra Tudor.

    Suma este repartizată pe cap de animal iar cuantumul va fi stabilit în perioada următoare. “Au fost evaluate livrările în perioada de referință care a fost luată în calcul, din centralizatoarele statistice ale Ministerului Agriculturii cu fermele pe care le au ei în evidențe”, ne-a mai spus reprezentanta crescătorilor.

    Ea mai completează că lista de documente va apărea printr-un act normativ emis de Guvern care va prevede clar ce acte trebuie să atașeze crescătorii la cererea de ajutor.

    Când o să aibă efectiv crescătorii banii în cont

    Repartizarea s-a făcut printr-un calcul pe evidențe statistice iar în practică s-ar putea să apare unele modificări, mai spune reprezentanta crescătorilor. “Banii vor ajunge în conturi anul viitor. Din informarea pe care am primit-o după aprobarea banilor de către CE, data limită este 29 februarie 2015”, ne-a mai spus Stanca Alexandra Tudor. Ea spune însă că banii sunt foarte puțini pentru nevoile crescătorilor iar luna decembrie este una cu o piață extrem de slabă în toată Europa iar, la nivel de România,  sunt niște prețuri mici cum nu au mai existat în istoria pieții cărnii de porc pentru această lună.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!