• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Bani pentru fermele de porci: Directorul APCPR dă detalii depre sumele pe care APIA le va plăti crescătorilor din sprijinul național de la CE

  Roxana Dobre -

  11,1 milioane de euro alocă Comisia Europeană României pentru sectorul de lapte și cel de carne de porc, grav afectate de seceta din 2015 dar și de pierderile pe care fermierii le-au avut din cauza prăbușirii prețurilor. “Din suma totală, 8,73 milioane de euro vor merge spre sectorul lapte și produse lactate iar 2,37 de milioane pentru cel de creștere a porcinelor”, a explicat, proaspăt întors de la Bruxelles, ministrul Agriculturii Achim Irimescu.

  Ce condiții trebuie să îndeplinească crescătorii?

  Stanca Alexandra Tudor, director executiv în cadrul Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România – APCPR ne-a explicat care sunt exact condițiile pe care trebuie să le îndeplinească crescătorii pentru a intra în posesia banilor. Astfel, dacă luăm în calcul și declarațiile ministrului Irimescu, acest sprijin reprezintă, în fapt, o subvenție specială plătită la nivel european pentru compensa pierderile producătorilor, în special a celor afectați de embargoul rusesc.

  “În sectorul de creșterea a porcinelor, beneficiarii trebuie să dețină ferme de porci înregistrate și autorizate de ANSVSA și acestea să fie înregistrate în Registrul Național. Se va face alocarea pe baza efectivelor livrate către abatoare pe documente de livrare, deci vorbim de porci fiscalizați. Nu există o cantitate minimă livrată dar dacă vorbim despre o fermă autorizată înseamnă că aceasta are suficiente locuri de cazare care să justifice ajutorul dat de CE”, ne-a explicat directorul executiv de la APCPR.

  Practic suma se distribuie în două sectoare ale creșterii porcilor și anume: fermelor de îngrășat și celor de reproducție.

  “Suma alocată s-a distribuit printr-un echivalent în lei a 2 milioane de euro pentru fermele de porci de îngrășat și echivalentul în lei a 300 de mii de euro pentru cele care sunt specializate pe reproducție și livrează material de reproducție”, ne-a mai spus Stanca Alexandra Tudor.

  Suma este repartizată pe cap de animal iar cuantumul va fi stabilit în perioada următoare. “Au fost evaluate livrările în perioada de referință care a fost luată în calcul, din centralizatoarele statistice ale Ministerului Agriculturii cu fermele pe care le au ei în evidențe”, ne-a mai spus reprezentanta crescătorilor.

  Ea mai completează că lista de documente va apărea printr-un act normativ emis de Guvern care va prevede clar ce acte trebuie să atașeze crescătorii la cererea de ajutor.

  Când o să aibă efectiv crescătorii banii în cont

  Repartizarea s-a făcut printr-un calcul pe evidențe statistice iar în practică s-ar putea să apare unele modificări, mai spune reprezentanta crescătorilor. “Banii vor ajunge în conturi anul viitor. Din informarea pe care am primit-o după aprobarea banilor de către CE, data limită este 29 februarie 2015”, ne-a mai spus Stanca Alexandra Tudor. Ea spune însă că banii sunt foarte puțini pentru nevoile crescătorilor iar luna decembrie este una cu o piață extrem de slabă în toată Europa iar, la nivel de România,  sunt niște prețuri mici cum nu au mai existat în istoria pieții cărnii de porc pentru această lună.


  Te-ar mai putea interesa

  Bursa cerealelor – creșteri la grâu și rapiță! Prețuri pe tonă azi, în portul Constanța Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară