• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Liderul LAPAR ia apărarea micilor crescători de porci: ”În loc să hăituiască fermierii, ANSVSA mai bine le-ar crea condiții pentru a-și valorifica munca”

    Gabriela Gimbășanu -

    Cu puțin zile rămase până la Crăciun, adică exact în perioada în care micii crescători de suine valorifică munca de peste an, ANSVSA a demarat o acțiune de hăituire a acestor fermieri, consideră președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu.

    ”După ce că prețurile la carnea de porc sunt foarte mici, la jumătate față de prețurile din 2014, după ce că nu sunt dotați cu laboratoare în teritoriu ca omul să poată să aibă posibilitatea să-și facă analizele la carne, după ce că săracul fermier numai el știe cum a crescut un porc într-un an de zile sau doi porci, unul pentru el și unul să îl vândă să facă și el ceva bani de sărbători, vii tu (ANSVSA- n.r.) ca un călău, ca și când săracul țăranul nostru ar fi cel mai mare infractor. Eu nu zic să nu fie obligativitatea de a face analize la carne. Da, trebuie să facem analize, dar trebuie să găsiți niște soluții, să vedeți care sunt cauzele pentru care micul fermier a ajuns cu carnea în piață fără analize”, a declarat Laurențiu Baciu pentru Agrointeligența.

    Oamenii legii nu sunt bine intenționați

    Liderul LAPAR nu vede cu ochi buni acțiunea ANSVSA care nu pare să fie pornită cu intenții de a înlesni comerțul specific din preajma sărbătorilor de iarnă. ”Dacă erau niște oameni bine intenționați, luau cu ei un aparat mobil și făceau analiza la carne pe loc. Dacă era carnea bună, îi lasau să o vândă, dacă nu era bună, puteau să le dea amendă și să nu îi mai lase la vânzare. Nu înțeleg de ce au fost fugăriți și tratați ca niște infractori. Cum ajutăm noi micul producător?”, se înmtreabă, retoric, Laurențiu Baciu.

    Fermierul băcăuan spune că știe că la aceste târguri de iarnă nu vin crescători cu efective mari, ci mai mult cei care au micro-ferme și pentru care veniturile din această perioadă reprezintă singura sursă pentru a pune ceva pe masa de Crăciun. ”Banii de pe porcul vândut reprezintă toate veniturile lor, din banii aia trăiesc. Micul producător nu se duce pe scările primăriei să primească pomană, se chinuie cum poate, se scoală de la ora 4 și până seara la ora 10, are grijă de animalele din gospodărie, ca să facă și el un bănuț, pentru că asta este singura sursă de venit la țară. Noi nu facem altceva decât să-i fugărim prin piețe, să mergem cu jandarmii după ei. Așa a ajuns țăranul român să fie fugărit prin piață, cu munca lui. Lovim micul producător și îl alergăm prin piețe și prin oboare, pe munca lui. Atâta lipsa de respect față de munca lor nu am văzut”, este indignat Baciu.

    Nu există abatoare mobile

    Președintele LAPAR consideră că lipsa abatoarelor autorizate în care fermierii să-și sacrifice animalele este tot vina ANSVSA. ”Cine i-a pus în 2006 să închidă toate abatoarele autorizate? Nu are omul unde să facă o sacrificare. Unde sunt abatoarele mobile? Să lăsăm astea că poate nu au bani, dar măcar să avem câte un laborator la fiecare dispensar veterinar la nivel de comună. Întâi trebuiau luate niște măsuri de prevenție și după aceea să fie fugăriți ca niște infractori. Oare cei care i-au tratat astfel pe micii producători au crescut vreodată porci, au părinți la țară să știe cu câtă muncă se crește un porc. Cumva la acești fermieri este dezastrul economiei naționale?”, mai spune Baciu.

    Fermierul sesizează și faptul că atitudinea autorităților este mult mai îngăduitoare atunci când vine vorba despre importurile de carne. ”Hai să nu mai mâncă nimic produs în România și să mâncăm toate mortăciunile care se aduc de afară. Nu înțeleg de ce, atunci când vine vorba de import de ce nu sunt atât de severi. De ce nu fac astfel de acțiuni și la tirurile care intră în țară, încărcate cu toate putregaiurile? Alegem să omorâm țăranul română, pentru că mai spus, la tiruri nu îndrăznim. Nu știu de ce nu fac același circ și la vamă, la miile de tiruri care intră în România, cu marfă extrem de suspectă?”, se întreabă Baciu.

    Liderul LAPAR speră ca în 2016, lucrurile să se corecteze. ”Încă mai cred că celor de la ANSVSA le va veni mintea la cap și măcar pentru 2016 să se organizeze din timp pentru că, dacă întradevăr sunt interesați de sănătatea oamenilor să le creeze și condiții să-și vândă carnea, nu să fie doar pe post de hingheri. Să se ocupe din timp și să aibă laboratoare la fiecare dispensar veterinar, la nivel de comună. Nu cred că fermierul care crește 1-2 porci, nu vrea să facă analize cărnii, dar nu are posibilitatea să meargă 50-100 km pentru a face analizele. Nu știu cine e șef la ANSVSA în acest moment, dar la ce au făcut hingherii aia în piețe, eu mi-aș da demisia. Lucrurile trebuie respectate, nu sunt de acord cu indisciplina, dar nici astfel de acțiuni nu sunt ce trebuie. Mă face să cred că lucrurile sunt scăpate de sub control și ANSVSA ar trebui să gândească înainte de a întreprinde astfel de acțiuni. Întâi trebuie să creez condiții și abia apoi să-i amendezi”, a concluzionat Laurențiu Baciu.

    Razii fără precedent

    În ultimele zile, autoritățile din mai multe județe au luat cu asalt piețele de lângă orașe, locurile unde se comercializează porci în viu sau în carcasă. Astfel, spre exemplu, în cursul zilei de duminică, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Teleorman și Giurgiu au verificat mai mulți agenți economici și persoane fizice care comercializează animale și produse din carne.La activități au participat și specialiști din cadrul ANSVSA, iar acțiunea s-a încheiat cu aplicarea de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 51.000 de lei și confiscarea a tone de carne, cereale și produse alimentar.

    Foto: Adevarul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!