• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Statul român – cu o mână dă și cu alta ia: Impozitul care va anula valoarea subvenției la hectar plătită din bugetul național

    agrointeligenta.ro -

    Producătorii agricoli vor trebui să plătească o taxă de 80 de lei pe tonă pentru deşeurile organice depuse la groapa de gunoi. Suma echivalează cu cei aproape 20 de euro pe care agricultorii îi primesc la hectar ca Ajutor Național Tranzitoriu plătit anual din bugetul național, pe lângă subvențiile din fonduri europene.

    Noua taxă era la un pas de a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, însă parlamentarii au amânat aplicarea ei până la 1 ianuarie 2017. Așa că doar un an îi mai desparte pe producătorii agricoli de o nouă ”cotizație” la bugetul de stat.

    Noul bir va fi adăugat în bilanțul companiilor și persoanelor fizice care se ocupă cu agricultura, zootehnie, procesare, producție și orice alt tip de activitate din care rezultă deșeuri organice. Același lucru se va întampla și cu deșeurile menajere, ale primăriilor. Din analiza Ministerului Mediului, statul român speră să colecteze prin acest nou impozit o sumă de aproximativ 200 de milioane de euro, anual. Banii vor fi colectaţi de Administraţia Fondului de Mediu (AFM). Dacă din 2017, taxa va fi de 80 de lei, din 2018 ea ar urma să crească la 120 lei/tonă.

    Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, se teme că vor fi penalizaţi toţi cetăţenii printr-o astfel de decizie. „Sper să nu fie penalizaţi cetăţenii, în general, nu mă refer doar la fermierii noştri, pentru că, într-adevăr, gestiunea deşeurilor este o chestiune foarte sensibilă. Pe de o parte, trebuie să înţelegem astfel de decizii, dar pe de altă parte, trebuie căutate soluţii pentru a nu omorî producătorii noştri”, a declarat pentru Jurnalul Național ministrul agriculturii, Achim Irimescu.

    Potrivit OUG 196/2005, AFM colectează de la autorităţile locale, în prezent, o taxă de 100 de lei/ tonă pentru depozitarea deşeurilor la groapă.

    La plata acestei taxe sunt obligate autorităţile care nu au reuşit să depoziteze cu 15% mai puţine cantităţi de deşeuri.

    În țara noastră, nu se plăteşte în prezent nicio taxă de mediu pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi. Introducerea unei astfel de taxe are drept scop încurajarea reciclării deşeurilor.

    Ţara vecină, Ungaria, ne-a luat-o demult înainte, având în vedere că aceasta are deja o taxă de depozitare a deşeurilor, în valoare de 34 de euro pe tonă. AFM mai încasează de la operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea unor deşeuri valorificabile taxe de până la 4 lei pe metru pătrat de teren utilizat pe an.

    Altă taxă pe mediu în agricultură este încă în dezbatere

    Anul 2015 a fost la un pas de a aduce agriculturii o nouă taxă de mediu, de data aceasta pentru produsele de protecție a plantelor. Impozitul de 2% din valoare a fost gândit  să fie plătit către stat de companiile de inputuri, ceea ce ar fi condus, mai mult ca sigur la mărirea costurilor pentru fermieri. Suma ce trebuia plătită nu era deloc mică întrucât aceste produse pentru protecția plantelor sunt deja scumpe și reprezintă, după sămânța bună, o condiție esențială pentru a obține o recoltă cât de cât. În prezent, propunerea este încă în analiză la Ministerul Mediului și în grupurile de lucru de la nivelul acestei structuri.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!