• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce acte îți trebuie pentru a înregistra o fermă de animale sau o fermă de păsări

    agrointeligenta.ro -

    Cei care intenționează să înființeze o fermă de animale sau de păsări trebuie să cunoască lista documentelor necesare pentru a obține documentul de autorizare sau înregistrare sanitară veterinară de funcţionare. Acesta se eliberează de DSVSA locale, în baza prevederilor legale privind procedura de înregistrare sau autorizare sanitară veterinară a fermelor zootehnice cu activitate comercială de animale şi păsări vii, de produse de origine animală, a mijloacelor de transport şi a altor obiective din domeniul sănătăţii şi al bunăstarii animalelor.

    Condiție obligatorie pentru obținerea subvențiilor agricole

    Crescătorii de animale şi păsări, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit legii, grupuri de producători recunoscute sau organizaţii de producători recunoscute, pot beneficia din bugetul MADR, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) de o susţinere financiară prin acordare de subvenţii.

    Pe lângă forma de organizare, pentru a beneficia de ajutoarele financiare, crescătorii de animale şi păsări, au obligaţia:

    -să deţină autorizaţie sanitară veterinară pentru exploataţie sau să fie înregistraţi sanitar veterinar, după caz;

    -să fie înregistraţi în Registrul agricol şi în Registrul Naţional al Exploataţiilor deţinând un cod de exploataţie;

    -să îşi asume voluntar angajamentul ferm pentru utilizarea măsurilor tehnologice care asigură protecţia şi bunăstarea animalelor şi păsărilor, după caz, pe care le creşte în exploataţie;

    -să respecte normele sanitare veterinare de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om.

    Pentru eliberarea „Documentului de autorizare/înregistrare sanitară veterinară”, proprietarul unităţii zootehnice trebuie să prezinte la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) următoarele documente:

    -cererea, în original, conform modelului oficial;

    -certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului;

    -cartea/cardul de exploataţie;

    -declaraţia pe propria răspundere că deţine adăposturi pentru animale care să asigure acestora condiţii de sănătate şi bunăstare;

    -declaraţia pe propria răspundere că animalele din exploataţie sunt identificate şi înregistrate în Baza naţională de date şi că orice mişcare a animalelor, inclusiv sacrificare, dispariţie şi moarte, va fi anunţată serviciilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente;

    -declaraţia pe propria răspundere că exploataţia şi animalele sunt incluse în programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, şi are asigurată asistenţa de specialitate de către un medic de liberă practică împuternicit; declaraţia pe propria răspundere că în cazul animalelor moarte va apela la serviciile unităţilor de neutralizare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, autorizate sanitar-veterinar, în vederea ecarisării.

    Prin personalul de specialitate, DSVSA judeţeană, prin personalul de specialitate, va verifica documentele prezentate, va elibera certificatul de înregistrare sanitar-veterinară, înscriind operatorul economic în Registrul unităţilor autorizate/înregistrate sanitar-veterinar. Reamintim, în încheiere, că protecţia şi bunăstarea animalelor de interes economic, sunt reglementate prin acte normative specifice pentru fiecare specie, emise de ANSVSA (transpuse din legislatia UE) şi care stabilesc standarde minime pentru protecţia acestora.

    Sursa: Crisana.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!