• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Idei de afaceri 2016: Șapte soiuri românești de nuc pentru înființarea unei plantații profitabile

  Roxana Dobre -

  Plantația de nuc este o idee de afacere profitabilă care are nevoie de o investiție importantă mai ales în puieți pentru că viabilitatea și producția livezii este condiționată de un material săditor de calitate. Cu o multitudine de oferte de puieți pe piață, viitorii proprietari ai unei exploatații de nuc ar putea să aibă în vedere și soiurile românești dezvoltate în ultimii ani de cercetării noștri, soiuri adaptate la condițiile climatice din România și ale căror rezistență și randament sunt atestate și dovedite de studii temeinice în cadrul institutelor naționale de cercetare pomicolă.

  nuci

  Iată 7 soiuri românești de nuc cu care puteți înființa o livadă:

  1. Soiul de nuc Geoagiu 65 rezistă foarte bine la bolilor specifice nucului

  Soi de nuc românesc, de vigoare mare. A fost obţinut la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Geoagiu din populațiile de nuc din judeţul Hunedoara de către N. Meza şi I. Gh. Deaconu, şi introdus în cultură în anul 1979. Tipul de fructificare este terminal. Intră pe rod din anul 6 – 7 de la plantare şi are o capacitate de producţie de 3,7 tone/ha (100 pomi/ha, la 20-22 ani de la plantare).

  Înfloreşte la sfârşitul lunii aprilie, iar înflorirea are caracter protogin, necesitând prezenţa unui soi polenizator precum: Jupâneşti, Sarmis, Roxana, SecularRM, Mihaela, Sibişel Precoce, Sibişel 44, Orăştie, Argeşean.

  Are o comportare foarte bună la atacul bolilor specifice nucului: bacterioza și antracnoza şi tolerant la viermele nucilor. Este recomandat mai ales în zona dealurilor.  Endocarpul se sparge uşor lăsând miezul să se extragă uşor. Miezul este de culoare gălbuie, plăcut la gust şi cu un randament de 50,0 %.

  2. Soiul de nuc Germisara are producția cea mai mare din sud-vestul Transilvaniei

  Pomul din soiul Germisara este de vigoare mare-mijlocie, cu coroana globuloasă, bine luminată, ramurile de schelet potrivit de groase, garnisite cu formațiuni de rod mixte. Caracterul de înflorire este protogin, florile femeiești înflorind cu mult înaintea celor bărbătești și, de aceea, necesită polenizatori.

  Intră pe rod în anul 6-7 de la plantare și produce foarte mult, în fiecare an. Este soiul cu cea mai mare productivitate din sud-vestul Transilvaniei. Pomul din soiul Germisara rezistă bine la ger și la atacul bolilor specifice. Fructul este mare (15 g), de forma ovoidă, cu baza rotunjită și vârful ascuțit. Are o capacitate de producţie de 3,0 tone/ha.

  3. Soiul de nuc Jupânești intră pe rod în anul 4-5 de la plantare

  Soiul a fost obţinut prin selecţie în populaţiile de nuci din Argeş şi omologat ca soi nou la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti Mărăcineni în anul 1984, de către Parnia P., Onea I., Vasilescu V.

  Endocarpul (coaja) are culoare galben pai, este subţire, se sparge uşor în mână, suprafaţa acestuia fiind netedă şi bogat ornamentată. Miezul este de culoare alb-gălbuie, cu tegument de culoare galben-auriu, umple bine cavitatea valvelor, se extrage uşor întreg, reprezintă 52,0% din greutatea fructului, conţine 65,23% substanţe grase şi 19,98% substanţe proteice, este foarte atractiv, crocant şi are gust foarte bun. Maturarea fructelor: se realizează în septembrie, pe parcursul primelor două decade.

  Înflorirea este semi-tardivă şi are caracter protandru. În anii cu primăveri reci manifestă tendinţa de homogamie.Polenizatori potenţiali: Bratia, Muscelean, Mihaela, Roxana, SecularRM,Victoria, Peştişani, Şuşiţa, Sarmis, Velniţa. Manifestă rezistenţă la bacterioză şi antracnoză, şi viermele nucilor. Caractere agronomice: este foarte productiv, rodeşte constant, intră pe rod în anul 4-5 de la plantare, fiind rezistent la ger şi secetă. Reacţionează foarte promt la o agrotehnică superioară. La maturitatea deplină se recoltează foarte uşor prin scuturare.

  Utilizarea: fructele sunt foarte atrăgătoare, putând fi valorificate în coajă şi mai ales sub formă de miez pentru consum în stare proaspătă şi procesare. Are o capacitate de producţie de 1,8 tone/ha. 

  4. Soiul de nuc Argeșean este foarte rezistent la ger

  Obținut la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni este un soi de nuc viguros, productiv, rezistent la ger. Perioada de înflorire este semitârzie, de tip protandru. Fructul este de formă rotundă, cu greutate medie de 14 g, cu un randament în miez de 51,8%; acesta se extrage întreg și este de culoare gălbui-pai, cu gust plăcut.

  Coaja este galbenă-cafenie, se sparge ușor. Maturarea are loc în a doua decadă a lunii septembrie. Soiul se recomandă în cultură pentru zona dealurilor subcarpatice, dar se altoiesc puţine plante anual (100-200 buc). Are o capacitate de producţie de 2,0 tone/ha. 

  5. Soiul de nuc Valcor este rezistent la sece

  Obținut la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Vâlcea este un soi de nuc viguros care intră pe rod timpuriu, produce constant, este rezistent la ger, secetă și boli. Înfloritul este semitardiv, de tip protandru, florile masculine (amentii) înfloresc înaintea celor femele și produc mult polen.

  Polenizatorii recomandați sunt soiurile: Geoagiu 65, Germisara, Jupânești, Mihaela și Orăștie. Fructul este mijlociu, are forma larg eliptică, cu orificiu peduncular bine închis. Coaja este subțire, netedă și se sparge ușor.

  Greutatea medie este de 12-13 grame iar miezul care se extrage întreg, are culoarea gălbuie, gust plăcut și aromat, fiind de o bună calitate. Miezul reprezinta 51-52% din greutatea totală a fructului și contine 72,23% lipide și 26,57% protide.

  Acest soi merită să fie extins în zona dealurilor subcarpatice. Maturarea are loc în a doua jumătate a lunii septembrie. Anual se pot produce plante altoite pentru 10-12 ha. Este un soi de perspectivă pentru anii următori. Are o capacitate de producţie de 1,6 tone/ha.

  6. Soiul de nuc Valrex este recomnadat pentru toate zonele, în condiţii de irigare

  Obținut la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Vâlcea este un soi de nuc foarte viguros, precoce, produce constant, rezistent la ger, secetă și destul de rezistent la boli. Înfloritul este semitardiv de tip protogin, florile femele înfloresc înaintea celor mascule.

  Fructul este aspectuos, de formă larg eliptică, cu coaja netedă, subțire, care se sparge ușor, de culoare gălbuie, greutatea medie 12,6 g; miezul se extrage ușor, întreg, are culoarea gălbuie și gustul plăcut, de calitate bună, deține 52% din greutatea fructului și conține 62,9% lipide si 30,36% protide.

  Pentru calitatea fructelor sale, productivitate şi comportare la factorii de mediu este recomandat pentru cultură, în toate zonele, în condiţii de irigare. Anual se pot produce plante altoite pentru 8-10 ha. Are o capacitate de producţie de 2,5 tone/ha.

  7. Soiul de nuc Orăștie are nuci ce se sparg foarte ușor 

  Obținut la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Geoagiu,  soiul Orăștie este de vigoară mică-mijlocie, are coroana piramidală, bine luminată, ramurile de schelet solide, lungi și cu formațiuni fructifere mixte, productiv, rezistă bine la ger și are o comportare bună la atacul bolilor specifice, bacterioza și antracnoza. Tipul de înflorire este protogin, florile femeiești înfloresc înaintea celor bărbătești, necesitând polenizatori. Intră pe rod din anul 6-7 de la plantare și produce mult și în fiecare an.

  Fructul este mediu, 13,7 g, de formă elipsoidală. Coaja este subțire, deschisă la culoare, foarte netedă; sudura valvelor este bună, se sparge ușor în mână. Are fructe foarte aspectuoase. Orificiul peduncular este mic și bine închis cu fibre.

  Miezul reprezintă 50-53 % din greutatea fructului, are tegumentul de culoare galben-pai, crocant și cu un conținut bogat în substanțe grase 67,7 % și substanțe proteice 17,7 %. Gustul este plăcut, dulceag-aromat. Maturarea nucilor are loc în a doua jumătatea a lunii septembrie.Are o capacitate de producţie de 2,3 tone/ha.

  Prețul unui puiet variază între 80 și 100 de lei și se poate procura de la Stațiunile de Cercetare sau de pe site-urile de specialitate.

  Sursă selectivă: www.interferente.ro


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum a evoluat numărul de familii de albine la nivelul României, în ultimii ani Soia versatilă și productivă de la RWA România PREV-AM: un singur produs pentru toți dăunătorii. Triplu efect: insecticid, fungicid și acaricid, bun și în culturile bio!

  Ultimele știri

  Fermierii îi cer ministrului Oros o subvenție pentru înființarea culturilor în primăvară! Subvenția APIA mult-așteptată de fermieri a început să intre în conturi în mai multe județe! ORDIN ANSVSA: Controale obligatorii în ferme în perioada 1 februarie-31 mai!