Deportarea devine regionalizare la Agricultură
agrointeligenta.ro -După detaşare, directorii de la Direcţiile Agricole Judeţene intră în faza regionalizării. Rotaţia cadrelor continuă.
În septembrie 2012, aproape jumătate din directorii de la Direcţiile Agricole Judeţene din ţară au fost detaşaţi pentru patru luni în alte judeţe pentr u a face „performanţă”. Măsura a dat peste cap programele în derulare ale instituţiei, cei mai afectaţi fiind agricultorii, doar o parte dintre ei primindu-şi ajutorul de minim (cei 100 de lei, o masură cu “iz” electoral) pentru că nu a avut cine să semneze a ctele, după cum susţin reprezentanţii fermierilor. Deşi ieri expira termenul, directorii nu ştiau nimic despre situaţia lor viitoare.
Vine regionalizarea
Daniel Botănoiu (foto), secretar de stat în minister, spune însă că nu este cazul să-şi facă griji, pentru că detaşarea se prelungeşte cu două luni, după care se va trece la “regionalizare”. Mai precis, nuşi vor pierde locul de muncă, chiar dacă se modifică organizarea în teritoriu.
“Trecem la regionalizare. Vom avea şefi de centre regionale, iar la nivel de judeţ şefi de oficii”, susţine Botănoiu.
Nu ştie însă când se va întâmpla acest lucru şi nici câte centre vor fi create în teritoriu. De un singur lucru este convins: vor creşte performanţele directorilor din teritoriu. Agricultorii în schimb se tem că măsura nu va face decât să creeze confuzie în teritoriu, cel puţin o vreme. Lipsa de informaţii din partea Ministerului Agriculturii a creat confuzie şi printre directori. Unii au renunţat pur şi simplu să se prezinte la noul post şi au revenit la vechile funcţii de dinainte de promovare, în timp ce alţii au intrat în concediu medical, ba chiar şi-au dat demisia.
Ion Popescu, de exemplu, este titular la Gorj, însă a fost detaşat trei zile la Galaţi, iar după aceea trimis la Piatra Neamţ. Pentru că pe data de 21 ianuarie 2013 îi expira termenul de detaşare, s-a prezentat din oficiu la post la Gorj.
Cum interpretează legea oficialii de la minister
Există şi cazuri de directori care au primit veşti de la Agricultură, ba chiar recent. Un dire ctor s pune sub protecţia anonimatului că a fost anunţat chiar vinerea trecută că va rămâne „detaşat” până la 1 martie, după care mai mult ca sigur vor interveni ceva schimbări. El cel puţin, deşi s-a prezentat la noul post, este nedumerit de modul în care se interpretează legea în România.
„Legea spun e că se poate detaşa o persoană doar atunci când în instituţia respectivă nu există cineva care să poată să preia funcţia respectivă. În cazul de faţă, este vorba de studii de specialitate şi o vechime de doi ani în cadrul instituţiei, ceea ce nu este o raritate în cadrul direcţiilor agricole judeţene”, susţine directorul.
„Strămutări” contestate în instanţă
Decizia ministrului Daniel Constantin s-a lăsat şi cu acţiuni în justiţie. Dan Ion Bărăgan, de exemplu, a rămas titular la Olt după ce a dat Ministerul Agriculturii în judecată. A câştigat procesul, după care acum se judecă pe fond pentru anularea definitivă a ordinului dat de Constantin.
Sunt şi câţiva directori care pur şi simplu au renunţat la funcţie. Gheorghe Budrală, fostul d irector de la Sibiu, nu a plecat la Tulcea, ci a trecut la vechiul post de la APIA. Chiar şi în această postură a mai primit „nişte şicane colaterale pentru că mulţi nu ştiu că m-au schimbat”, spune Budrală. Pentru directorii care au rămas pe poziţii urmează o nouă provocare.