• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Supradeclararea terenurilor, o altă bombă ce stă să explodeze la APIA. Ce pot face fermierii păgubiți?

    Roxana Dobre -

    După un an 2015 deja cu multe probleme legate de seceta care a pârjolit terenurile agricole, fermierii, și așa păgubiți, se mai confruntă acum cu o problemă majoră: sunt somați de APIA să înapoieze banii din subvenții. Motivul este legat de supradeclararea terenurilor agricole pentru care mulţi agricultori au fost daţi în judecată de Agenţia de Plăți şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi, cum producătorii au pierdut procesele, deşi au cerut subvenţii pentru suprafeţele pe care le deţin în acte.

    Agricultorii sunt păgubiţi de stat mai ales din vina primăriilor şi a neconcordanţei hărţilor cadastrale. Un fermier care ştie că are un teren agricol de 5.000 de metri pătraţi, conform actelor, depune cerere pentru subvenţii aferente acelei suprafaţe, dar când intră în eșantionul de control, se dovedește că de fapt lucrează un teren mai mic și este apoi obligat să dea banii înapoi.

    Cum s-a ajuns în această situație?

    Problemele reale sunt legate de erori ale primăriilor care nu-i anunţă pe proprietarii de terenuri agricole că au fost făcute lucrări de utilitate publică pe o parte din suprafaţa pe care fermierii o deţin în acte sau că există neconcordanţe între planurile cadastrale. Toate aceste probleme ar trebui să fie soluţionate de către administraţia locală, iar proprietarii ar trebui să fie despăgubiţi în unele situaţii. În loc să se întâmple așa, fermierilor li se cer banii înapoi din subvenţiile date de APIA pentru suprafeţele de teren agricol lucrat, dacă se constată, în urma măsurătorilor, că suprafaţa din acte este mai mică decât cea reală.

    Cei mai mulţi nu vor să plătească şi nici nu înţeleg din ce motiv ar trebui să dea banii înapoi. Astfel se ajunge în instanţă, unde tot fermierii sunt cei care pierd, pentru că faptic deţin suprafeţe mai mici decât scriptic, lucru de neînţeles pentru proprietari. „Sunt oameni care timp de cinci ani nu au fost controlaţi şi şi-au luat banii pe suprafeţele mai mari, dar dacă în al şaselea an pică la control, întreabă: «Ce, s-a mutat pământul?». De cele mai multe ori, nu e vina lor. Îi trimitem să vină cu măsurători făcute, dar unii înţeleg, alţii nu. Dacă i s-a dat titlu pe suprafaţa de 2 hectare, pentru el înseamnă că atât are, dar dacă măsori, are mai puţin. Zonele în care merge treaba fără probleme sunt excepţii, circa 5% maximum, pe toată ţara”, a explicat pentru Jurnalul Național Laurean Mateescu, specialist APIA. .

    Fermierii păgubiți trebuie să acţioneze în judecată primăria şi să ceară despăgubiri pentru toate problemele create de neconcordanţele din acte

    Conform legislaţiei în vigoare, beneficiarul subvenţiilor poate fi sancţionat de APIA, care se întoarce împotriva lui şi nu împotriva primăriei care trebuia să rezolve problema, deşi ea este cea vinovată. Beneficiarul va trebui apoi să acţioneze în judecată primăria şi să ceară despăgubiri pentru toate problemele create de neconcordanţele din acte.

    Dar cei mai mulţi fermieri nu-şi cunosc drepturile şi nici obligaţiile. „Avem un milion de fermieri, dintre care peste 850.000 sunt cu unu-două hectare, dintre care peste 80% sunt peste 60 de ani, unii peste 80 de ani, chiar analfabeţi. Noi facem muncă în plus, pentru că altfel nu s-ar fi putut da subvenţiile”, mai spune specialistul.

    Practic, statul îl prejudiciază pe fermier de cinci ori: administraţia locală nu-i rezolvă problema legată de suprafaţa pe care o deţine în acte; nu-l despăgubeşte; APIA îi cere banii înapoi şi îl dă în judecată; iar la final, fermierul dă banii înapoi, plătind şi amendă contravenţională, şi cheltuieli de judecată, sau primeşte chiar pedeapsa la închisoare cu suspendare.

    Ce spune ministrul agriculturii

    Problem fermierilor ”loviți” de supradeclarare este în prezent analizată la cel mai înalt nivel, respectiv în Guvernul României unde, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se caută o soluție. Vă asigur că vor fi oameni care vor fi traşi la răspundere, promit solemn. Nu este normal ca fermierul să plătească pentru neglijenţele unora, afirmă Achim Irimescu, ministrul Agriculturii. „De multe ori nu s-au măsurat corect terenurile. Chiar dacă există cadastru, nu corespund hărţile de la administraţia locală cu cele de la APIA şi ambele cu cele din sistemul electronic”, a explicat ministrul.

    Sursa: Jurnalul.ro

    Foto: hunedoaralibera.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!