• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se construiește o seră din sticle de plastic

    Roxana Dobre -

    Sera din sticle de plastic poate fi o idee interesantă pentru un proiect în grădină, un proiect pe care îl poți face alături de copii. Cheltuielile sunt minime dacă alegi să reciclezi sticlele de plastic, însă te avertizăm că vei avea nevoie de circa 1.500 de PET-uri de doi litri pentru ca sera să arate bine.

    Toate sticlele ce se vor folosi la construirea serei artizanale trebuie să fie bine spălate, să li se îndepărteze etichetele (care altfel vor bloca lumina), să li se scoată dopurile, iar fundul sticlelor să se taie cu o foarfecă.

    imbinarea sticlelelor

    În afară de sticlele de plastic, veți mai avea nevoie de
    – Patru stâlpi din lemn
    – Scânduri
    – Bețe de bambus
    – Cuie sau capse speciale de prindere
    – Folie de plastic
    – Puțin ciment pentru fixarea stâlpilor
    – O placă, dale sau un substrat care să împiedice dezvoltarea buruienilor

    Pașii efectiv de construcție

    După pregătirea sticlelor – proces anevoios care se poate lăsa cu bătături în palme de la tăiatul sticlelor, se poate trece la construcția efectivă. Primul pas este fixare stâlpilor de susținere prin cimentarea lor, iar dimensiunea stâlpilor (ca înălțime și grosime), precum și distanțele, ar trebui să le apreciezi în funcție de cantitatea de sticle strânsă, păstrând în minte că este vorba despre o mini-seră, iar pentru proiecte mari, ar fi nevoie de o cantitate mai mare de PET-uri.

    După fixarea stâlpilor, în interiorul lor, pe jos, se pune acel substrat care să împiedice formarea buruienilor.

    Urmează realizarea unui cadru de lemn pentru fiecare parte a serei, pentru acoperiș și ușă. La fel ca și în cazul stâlpilor, se va folosi lemn tratat, iar îmbinarea se poate face fie prin cuie sau prin înșurubare.

    perete din sticle de plastic

    Cadrele formate se vor umple de sticle de plastic fixate cu grijă pe tije subțiri de lemn sau de bambus (preferabil). PET-urile trebuie să se îmbine, iar ultima sticlă introducă să fie în opoziție cu celelalte.

    După ce pereții sunt practic gata mai ai nevoie doar de o bormașină cu capse metalice sau cuie obișnuite pentru a fixa ambele capete ale stâlpilor.

    model de imbinare sera cu sticle de plastic

    Acoperișul poate fi plat sau în formă triunghiulară, în funcție de preferințe. Dacă alegi să fie în pantă trebuie să faci două cadre triunghiulare pentru cele două părți de acoperiș.

    Pereții și acoperișul serei se formează așezând unul lângă altul șirurile realizate din PET-uri de plastic. Poți izola sera cu bucăți mari de folie de plastic, aplicată peste pereții sau acoperișul din sticle.

    Repurposed_Plastic_Bottle_Greenhouses10

    Avantajele unei sere de plastic

    – Este o construcție ușor de realizat, cu costuri minime;
    – Se folosesc materiale reciclate, deci poate fi un proiect pentru folosirea sticlelor pe care, în mod normal, le-am arunca;
    – Structura, deși artizanală, este foarte rezistentă și se poate plia pe orice dimensiuni. Cum curenții de aer se strecoară printre sticle, sera nu poate fi doborâtă de vânt;
    – Se auto-irigă pentru că datorită găurilor din sticle, apa poate circula prin ele și poate pătrunde să ude plantele;
    – Crează acel efect de seră. Temperatura din interior va fi cu până la 10 grade Celsius mai ridicată decât în afara serei, ceea ce va contribui la dezvoltarea, creșterea și coacerea legumelor sau florilor;
    – Sera poate fi locul de cultură pentru legumele de sezon, asigurând o producție suficientă pentru o familie cu copii;
    – Poți înlocui oricând una dintre sticlele de plastic dacă aceasta s-a rupt sau a fost distrusă de vreme, animale etc. Datorită felului în care sticlele sunt grupate una după alta, nu e nevoie decât să desfaci un șir, să scoți sticla deteriorată și să adaugi alta nouă.

    Sursa: www.nead.org.uk, sfatnaturist.ro


    Te-ar mai putea interesa

    SCDL Buzău a început vânzarea de răsaduri de legume din soiuri românești. Vezi oferta cu prețuri Crestarea pomilor pentru a obține lăstari noi Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire