• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dezastru pentru fermieri: Abatoarele nu dau mai mult de 2-3 lei/kg de carne în viu

    agrointeligenta.ro -

    Prețurile oferite de abatoare pentru porci și vite – chiar și pentru cele din rase scumpe de carne, sunt extrem de scăzute și îi împing pe mulți fermieri către faliment. 

    Importurile mari de carne, pe fondul embargoului impus de Rusia, precum și prețurile în creștere la furaje au adus la sapă de lemn crescătorii români de animale, care se confruntă cu una dintre cele mai grele situații din ultimii ani. Mulți au închis deja fermele, alții sunt pe cale să o facă, iar situația se agravează pe zi ce trece, în condițiile în care abatoarele primesc foarte greu animalele, chiar și la prețuri mici.

    La bovine, de exemplu, fermierii stau cu săptămânile la coadă la poarta abatoarelor și obțin prețuri care pornesc de la 2,3-2,7 lei/kg carne în viu. Nici la porci situația nu este mai bună, pentru că abatoarele nu mai vor să cumpere animale, deoarece au deja stocuri mari, iar prețul oferit fermierilor pornește de la 3,5 lei/kg de carne în viu.

    Coadă mare la poarta abatoarelor

    Românii nu sunt mari consumatori de carne de vită, de altfel, o dovedesc și statisticile, iar acesta este și unul dintre motivele invocate de cei care cumpără animalele fermierilor la prețuri derizorii.

    “În Ardeal, crescătorii de vaci au ajuns să aștepte cu săptămânile ca să poată să ducă animalele la abator. Dacă în Italia kilogramul de carne în viu este plătit cu 3 euro/kg, la noi abatoarele abia dau 2,7 lei/kg, invocând faptul că nu există cerere pe piață“, afirmă Mircea Ciurea, un cunoscut crescător de vaci de lapte din zona Clujului.

    Cât despre prețul la lapte, și acesta este cu mult sub costurile de producție, mai ales că procesatorii din zonă aduc materie primă din Ungaria, concurând serios producția autohtonă, mai adaugă Ciurea.

    În aceste condiții, nici nu este de mirare că mulți fermieri vor să-și vândă vacile și să închidă fermele, dacă nu au făcut-o deja, pentru că nu-și pot acoperi costurile de producție. Situația este cu atât mai grea, cu cât prețurile la furaje sunt în creștere, urmare a secetei de anul trecut, iar subvențiile sunt plătite cu întârziere, mai susține Ciurea.

    Părerea este împărtășită și de Cristian Lungu, un fermier din Ilfov, care este și președintele onorific al Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate de Lapte (AFUAL).

    “Situația vacii de lapte este dramatică. Cum pot să reziste fermierii când vând laptele sub costul de producție, iar pentru kilogramul de carne primesc 2-3 lei în viu de la abatoare? În România, vaca de lapte nu mai este o afacere. Știu destule cazuri de fermieri care și-au vândut animalele sau care sunt pe cale să o facă“, mărturisește Lungu.

    pret carne de porc

    Nu se mai caută porci. Toată lumea are stocuri

    Luna decembrie ar fi trebuit să fie o perioadă de vârf din punct de vedere al vânzărilor pentru crescătorii de porci. Din păcate, realitatea din teren este cu totul alta. Nu doar că prețul a început să scadă încă din noiembrie 2015, ci oamenii au rămas și cu porci pe stoc. Mai mult, porcii au ajuns acum la greutăți foarte mari (110-120 kg), motiv pentru care, după cum se știe, nici abatoarele nu se înghesuie să-i cumpere. Urmarea: foarte multe societăți se află în colaps, îndreptându-se cu pași siguri spre faliment. Pe de altă parte, stocuri mari de carne au și abatoarele, ceea ce presupune costuri suplimentare, în condițiile în care în perioada ianuarie-februarie consumul de carne se reduce, în general.

    Se aduce de afară carne cu 70 de eurocenți/kg

    “Dacă în alți ani, prețul de sărbători era de 6,5-7 lei pe kilogramul de carne în viu, în 2015 abia a ajuns la 4 lei/kg, pe fondul importurilor mari de carcasă din Germania, Danemarca sau chiar Ungaria, de unde mulți preferă să aducă carne la 70 de eurocenți/kg, dar și porci vii”, a declarat Daniela Popa, un crescător de porci din Făgăraș.

    Ea spune că în cazul fermelor mici (2.000 capete), costul de producție pentru un kilogram de carne se ridică la circa 6 lei/kg.

    Și Paul Popescu, proprietarul unei fermei de reproducție purcei, vorbește despre tendința descendentă a prețurilor, remarcată încă din noiembrie 2015.

    “Din noiembrie, prețurile au luat-o în jos, de la 3,7-3,8 lei/kg, acum s-a ajuns la 3,5 lei/kg în viu, însă nici așa nu se caută porci. Sunt prețuri exagerat de joase“, afirmă Paul Popescu, aflat și el într-o situație dificilă, pentru că aproape nimeni nu mai caută purcei în piață.


    Te-ar mai putea interesa

    ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor!

    Ultimele știri

    Efectul noului raport USDA pe piața cerealelor. Prețuri pentru grâu, porumb sau soia Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere adoptarea în regim de urgenţă a Legii Arendei Vasile Balcan, Agrostrategia (TVR 1): De la 200-250 de lei sacul de sămânță, acum a ajuns la 1.250 de lei