Zăpada, mană cerească pentru culturi. Ing. Ittu (INCDA Fundulea): Stratul e relativ uniform, iar singurul risc sunt băltirile
Roxana Dobre -Zăpada ce a căzut în ultimele zile este privită ca fiind mană cerească pentru agricultorii care deja prevedeau un an cu debut secetos, la fel ca 2015.
Pentru grâu se întrevede un an agricol foarte bun având în vedere condițiile meteo de până acum, spune dr. ing. Gheorghe Ittu de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Fundulea.
”Eu eram puțin îngrijorat de prima zăpadă când terenul era dezghețat și descoperit din cauza temperaturilor mult mai mari decât cele normale din lunile de iarnă. În luna noiembrie am pornit mai prost pentru că nu erau condiții de călire a culturilor, dar în luna decembrie condițiile au fost excelente”, ne-a explicat specialistul.
Unimidatea în sol, critică înainte de ninsori
El spune că zăpada care a picat în ultimele zile este destul de uniformă iar singurul pericol ar putea fi excesul de umiditate și băltirile care ar putea apărea după ce aceasta se topește.
În rest, pentru grâu această zăpadă este excelentă mai ales pentru zonele unde iarna a debutat mai secetos, iar umiditatea din sol era critică.
„Până în acest moment, regimul hidric pe țară este destul de bun. Problema este cum se va manifesta vremea de aici încolo pentru că în toamnă în marea majoritate a zonelor agricole a fost exces de umiditate, dar nu peste tot, și în acele zone poate să fie probleme cu băltiri. După cum am văzut și eu prognoza, iarna de abia și-a intrat în drepturi și o să mai urmeze un eveniment din acesta de viscol și ninsori. Chiar dacă temperaturile vor scădea considerabil, așa cum se anunță, nu constituie un pericol atâta vreme cât există acest strat de zăpadă care protejează culturile. Deci nu există pericolul să se producă pagube, nici la grâu dar mai ales la rapiță sau alte culturi mai sensibile”, ne-a mai explicat dr. ing. Gheorghe Ittu.
Temperaturile pozitive au ajutat culturile
Contrar părerilor multor fermieri, specialistul de la Fundulea, spune că în general vegetația a fost destul de bună pentru că temperaturile pozitive au ajutat foarte mult culturile.
„Noi avem parcele demonstrative unde am semănat grâu și în luna noiembrie și arată foarte bine. Sunt variații între soiuri dar nu se pune problema de pagube majore la grâu. În general s-a întârziat foarte mult cu semănatul iar la instalarea temperaturilor mai scăzute nu erau toate lanurile înfrățite. Acum depinde dacă mai sunt ferestre în iarnă și dacă desprimăvărarea va fi mai domoală, nu cu temperaturi foarte ridicate și atunci se mai poate completa înfrățirea și primăvara devreme, dar de regulă densitățile sunt foarte bune din ce am văzut eu în lanurile din Bărăgan, unde este principala zonă agricolă”, ne-a mai spus specialistul.
Acesta completează că și nivelul de rezistență al fiecărui soi este esențial pentru că mai sunt acele soiuri aduse din vestul Europei sau din alte zone care nu au nivel genetic de rezistență prea mare și nici nu se călesc mai mult.
Care este situația culturilor de grâu comparativ cu luna ianuarie 2015
În anul trecut s-a semănat ceva mai devreme și erau mai multe lanuri intrate în sezonul rece înfrățite, spune dr. ing. Gheorghe Ittu.
„Dar și în 2016, tot ce s-a semănat până în 20 octombrie arată excelent, cel puțin la noi în partea de sud-est. Față de anul trecut s-a semănat mai mult în afara epocii dar condițiile au fost bune, a vegetat, cei care au dat densități mai mari, când au semănat mai târziu, chiar dacă nu înfrățesc, dacă au 500-550 de plante pe m2 este foarte bine”, a mai arătat specialistul de la Fundulea.
Ce înseamnă aceste căderi de zăpadă pentru culturile care vor fi însămânțate în primăvară
Dr. ing. Gheorghe Ittu ne-a explicat că pentru culturile care vor fi înființate la primăvară esențial este cum și când se desprimăvărează, adică mai devreme sau mai târziu. „Cum va fi regimul pluviometric atunci este mai greu de spus dar contează foarte mult să nu se piardă apa din stratul superficial pentru că în profunzime acesta există cu siguranță. Deci toată problema este să existe apă pentru patul germinativ”, a conchis specialistul.
Foto: www.greenly.ro