• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce se mai aude despre subvenția specială pentru sectorul laptelui și al cărnii de porc? Actul normativ nu este finalizat. Banii ar trebui plătiți până pe 30 iunie

    Roxana Dobre -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu poate furniza încă un document în care să fie incluse clar criteriile pe baza cărora se vor plăti 11,1 milioane de euro, sprijin acordat României pentru sectorul laptelui și cel al cărnii de porc.

    ”Proiectul de hotărâre pentru distribuirea sumei stabilite în anexă la Regulamentul (UE) nr. 1.853/2015 al comisiei de acordare a unor ajutoare excepționale cu character ytemporar fermierilor din sectorul creșterii animalelor este în curs de elaborare”, ne-a declarat Elena Tatomir, director general în cadrul MADR ca răspuns la o cerere oficială privind documentul care va include criteriile de sprijinire a fermierilor.

    Prin Regulamentul delegat (UE) nr. 1853/2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare excepţionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creșterii animalelor s-a stabilit punerea la dispoziţia României a sumei de 11.145.958 euro pentru acordarea unui sprijin financiar fermierilor din sectorul cărnii şi din sectorul laptelui şi produselor lactate. Statele membre plătesc sprijinul suplimentar până cel târziu la data de 30 iunie 2016.

    Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va elabora actul normativ prin care se vor stabilii criteriile de alocare a sumei menţionate mai sus. Autoritatea competentă pentru aplicarea prevederilor Regulamentului 1853/2015 va fi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

    ”Având în vedere situația crizei din sectorul laptelui și a cărnii de porc vrem să utilizăm fondurile existente de la UE pe acest sector. Din cele aproximativ 11 milioane de euro, o bună parte adică peste 2 milioane se datorează efectului secetei pentru că la vremea respectivă noi am reclamat faptul că, în plus, pe lângă factorii externi s-au adăugat și cei specifici acestui fenomen. Comisia Europeană a dat câștig de cauză doar la trei state și anume România, Polonia și Austria suplimentându-le sumele cu o cotă parte pentru secetă. Astfel, că se acordă suma de 8,73 milioane de euro pentru sectorul lapte și produse lactate și 2,37 de milioane pentru cel de creștere a porcinelor. Pentru a primi banii respectivi producătorii trebuie să îndeplinească câteva condiții: să fie înscriși în sistemul cotelor de lapte la APIA, să fie în activitate cu un contract încheiat pe minim 6 luni valabil la data depunerii solicitării cu un cumpărător, cel puțin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui iar producția de lapte livrată de beneficiar să fie de minim 5 tone în anul de cotă 2014-2015. Suma aferentă fiecărui producător se calculează de către APIA conform cotei individuale de livrări la 31 martie 2015. Suma aproximativă este de 240 de euro pe beneficiar până în 20 de tone, inclusiv, 12 euro pe tona de lapte livrată în plus pentru cei care au livrat până la 200 de tone și 2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone”, a declarat la mijlocul lunii decembrie 2015 ministrul Achim Irimescu.

    În sectorul de creștere a porcinelor, ajutorul financiar se acordă crescătorilor de porcine care dețin ferme de porci la îngrășat în exploatații autorizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și înregistrate în Registrul Național și au livrat și clasificat porci în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, inclusiv porcii obținuți din producție proprie, sau ferme de reproducție în exploatații autorizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și înregistrate în Registrul Național.

    ”În principiu, suma alocată de 2,37 de milioane de euro s-a distribuit astfel: echivalent în lei la 2 milioane de euro la fermele de porci la îngrășat și echivalentul în lei 300.000 de euro pentru fermele de reproducție”, a afirmat Irimescu.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!